Borgmester om forsamlingsforbud: - Borgerne skal kunne føle sig trygge

Bandidos må ikke samles på Østerstræde 4 i Holbæk de næste tre måneder, har kommunalbestyrelsen besluttet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kære beboere. Jeg vil gerne give jer en status på situationen omkring rockerklubhuset i Østrerstræde 4.

Sådan indleder borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) et brev til naboerne til adressen i Holbæk. Brevet blev i dag husstandsomdelt.

I brevet fortæller borgmesteren, at kommunalbestyrelsen har besluttet at udstede et forsamlingsforbud til rockerklubben Bandidos, sådan at det de næste tre måneder er ulovligt for dem at mødes på adressen i Østerstræde.

Forbuddet er blevet vedtaget, fordi der den seneste tid har været en del uro omkring rockerborgen. Bandidos-rockerne har en verserende konflikt med en gruppering fra Vangkvarteret i byen. Blandt andet blev der søndag den 14. oktober kastet flere molotovcocktails mod huset i Østerstræde.

Bor fortsat til leje i huset

Samlingsforbuddet betyder, at personer med tilknytning til rockergruppen Bandidos ikke må være på ejendommen, skriver borgmesteren i brevet – dog med undtagelse af de personer, der i forvejen boede på adressen, da forbuddet trådte i kraft.

Det vil altså sige, at de rockere, der bor til leje i huset i Østerstræde, forsat vil være at finde på stedet. TV ØST har spurgt borgmester Christina Krzyrosiak Hansen, hvad et forbud skal batte, når der fortsat bor rockere i huset.

quote Vi skal ud at tjekke, om rockerne er der, samles de, mødes de stadigvæk, for det må de ikke længere

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

- Et forsamlingsforbud kommer til at betyde, at rockerne ikke længere kan samle sig på den placering, som de før har kunnet gøre. For mig som borgmester er det helt afgørende, at borgerne – både dem, der bor helt tæt på, men også generelt i kommunen – kan føle sig trygge. Og det har de ikke kunnet af gode grunde i løbet af den seneste tid. Så derfor går vi ind og laver det her forbud nu, så rockerne ikke længere ikke kan samles i deres klubhus, siger hun.

Men hvad kan det have af konsekvenser, at de stadig bor på adressen?

- Det, der sker nu,  er, at rockerne ikke kan samles i deres klubhus længere, og det håber og regner jeg også med betyder tryghed for borgerne.

Hvordan forestiller du dig helt lavpraktisk, at man kan opretholde sådan et forbud her, når der stadig bor rockere i huset?

- Det, vi kommer til at gøre, og det, vi som kommune har pligt til, er, at vi skal føre tilsyn. Vi skal ud at tjekke, om rockerne er der, samles de, mødes de stadigvæk, for det må de ikke længere. Det er ikke noget, vi kommer til at gøre alene. Det kommer vi til at gøre i tæt samarbejde med politiet.

Vil ikke acceptere kriminelle handlinger

De har erfaringer med rockerforsamlingsforbuddet i Guldborgsund Kommune, og deres erfaring er, at rockerne kommer tilbage efter de tre måneder. Hvad gør I, hvis det sker?

quote Vi vil som kommune ikke acceptere kriminelle handlinger eller voldelige handlinger,

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

- Det er svært at sige, hvad der sker om tre måneder. Men det signal, vi sender nu, er, at vi ikke vil acceptere de voldelige og kriminelle aktiviteter, der har været i den sidste tid. Vi må se på det igen om tre måneder og se, hvordan det ser ud. For det er sådan med loven, at vi kan kun gøre noget i tre måneder. Så selvom jeg godt kunne tænke mig at lave et forbud på meget længere tid, så kan vi rent faktisk ikke gøre det. Vi bliver nødt til at tage det op igen om tre måneder og se, hvad vi så kan gøre.

Rockerne er i vores samfund. Når de ikke må være i Holbæk, hvor skal de så være?

- Helt ærligt, så synes jeg ikke, det er min opgave som borgmester, men heller ikke borgerne i Holbæk Kommunes opgave at pege på, hvor de skal være. Det må de selv finde ud af.

Hvad skal der til, for at de godt må være i Holbæk?

- Vi vil som kommune ikke acceptere kriminelle handlinger eller voldelige handlinger, og det er mit korte svar til det.