Borgmester om advarsel: Vi betaler prisen for et stort forbrug

Holbæk Kommune har fået en advarsel af Økonomi- og Indenrigsministeriet grundet dårlig økonomi. Borgmesteren siger, det skyldes et stort forbrug i 2016.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Historien om en skrantende økonomi i Holbæk Kommune fortsætter. Nu har kommunen nemlig modtaget et brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der beder dem redegøre for en plan ud af den negative kurs.

- Det er på ingen måde overraskende. Vi vidste, det var for nedadgående i starten af 2017, og at der her i 1. kvartal ville være et niveau under 1000 kroner pr. borger. Så sker det pr. automatik, at Økonomi- og Indenrigsministeriet skriver til os, og beder os om kort at redegøre for sådan en plan, siger borgmester Søren Kjærsgaard (V) til TV ØST.

Han anerkender, at kassebeholdningen er for lav, og han vil nu se frem til at arbejde frem mod en løsning med byrådet.

- Jeg har inviteret hele byrådet til en dialog, om hvordan vi bedst får løst den her udfordring bredt politisk, siger han.

 Betaler for et stort forbrug

I gennemsnit har kommunerne i vores region 3.771 kroner per borger på kistebunden, men i Holbæk har de kun 875 kroner at rutte med per borger. Borgmesteren mener, man skal kigge på 2016 for at finde problemet.

- Vi betaler prisen for et for stort forbrug i 2016. Da vi bliver målt over 12 måneder, så udhuler de udgifter i '16 kassebeholdningen i 2017.

Det store forbrug, mener nogle kritikere, skyldes jeres projekt med Holbæk Sportsby. Er det årsagen?

- Det, der har bevirket et ekstraordinært kassetræk, er 100 millioner kroner til driftsudgifter. Vi har flere personer at understøtte, og der har været en smule overforbrug på skoleområdet også. Så det er driftsudgifterne, der har trukket på kontoen, siger borgmester Søren Kjærsgaard (V).

Der kommer en løsning

Borgmesteren vil på nuværende tidspunkt ikke komme med en konkret plan for, hvordan man skal vende kurven opad, men han mener, det er muligt at finde en løsning.

- Jeg oplever, der er bred opbakning til at finde en løsning mellem partierne, siger han.

- I forbindelse med forhandlingerne om det kommende års budget, vil vi så arbejde på at øge kassebeholdningen. Hvordan det skal ske kommer an på den politiske proces, tilføjer han.