Borgerne slår græs for kommunen

Nu skal borgerne slå græs for Holbæk Kommune. En stram økonomi i kommunen betyder at vedligeholdelse af kommunale arealer nedprioriteres

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er nødvendigt for kommunerne at inddrage borgerne, hvis de kommunale arealer skal vedligeholdes. Nu skal borgerne slå græs, luge stier og male bænke. Stramme økonomiske vilkår har nemlig fået Holbæk Kommune til at finde på nye metoder. Det skriver DR.dk.

Den nye devise i Holbæk Kommune hedder: Hvis I vil have det lavet, så må I selv klare det.

Grej-trailer

Holbæk Kommune har indkøbt landets først GREJ-trailer, og den kan borgerne nu låne. Kommunen har fået hjælp fra Friluftsrådet og Lokale Grønne Partnerskaber under Naturstyrelsen.  Traileren har alt, hvad en havemand kan ønske sig. Den indeholder blandt andet: plæneklipper, skuffejern, rive, spade og skovl.

- Det er vist den første af sin slags herhjemme, mener naturmedarbejder og frivillighedskoordinator, Bente Meeham fra Holbæk Kommune.

Traileren er indkøbt fordi kommunen ikke længere vedligeholdte en række stier og grønne arealer i Holbæk.

Bagsiden af medaljen

Roger Buch er kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Journalist og Mediehøjskole. Han mener, at kommunerne skal passe på med at bruge frivillige til at udføre deres arbejde. Men fordi mange kommuner kæmper med økonomien, er det blevet helt normalt at inddrage borgerne til vedligeholdelse af kommunale områder.

- Der er en bagside af medaljen: Når man ikke længere ansætter folk til arbejdet, så betales der ikke skat og moms, så samfundet lider samlet set skade, og det er dermed med til at fastholde os i en økonomisk krise, siger Roger Buch til DR.dk

Og det kan både være en fordel og en ulempe.

- Fagforeninger mener, det koster arbejdspladser, og kvalitet ikke bliver god nok. Det gælder ikke mindst indenfor områder, der berører mennesker, altså inden for børne- og ældreområdet. Det positive er, at kommunerne kan få udført en række opgaver billigt, og man får skabt et borgerligt engagement, når borgerne løser noget i fællesskab, siger han.

Det skriver DR.dk


Nyhedsoverblik