Borgere i Holbæk Kommune må vente et år på ny affaldssortering: - Ikke noget man indfører over night

Holbæk Kommune er en af 73 kommuner, der ikke kan nå at indføre den nye affaldssortering til 1. juli. Her regner de med at overskride med 11 måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var egentlig planen, at alle landets kommuner skulle være klar til at affaldssortere i 10 fraktioner fra 1. juli 2021.

Men det bliver ikke virkeligheden for de fleste af landets 98 kommuner. Tilbage i marts søgte 73 af dem om dispensation til at kunne overskride den dato.

Det gjorde blandt andet Holbæk Kommune, som har fået dispensation til 1. oktober 2022.

- Det er den eneste rigtige beslutning, for det er umuligt at nå for de fleste. Det er ikke noget, man bare lige indfører over night, siger Annette Vangslev, der er affaldschef i FORS, der står for affaldshåndteringen i Holbæk Kommune.

Tidskrævende proces

Annette Vangslev forventer dog, at de kan rulle den nye affaldsordning ud den 1. juni 2022, altså 11 måneder efter planlagt.

Affaldschefen mener ikke, at den oprindelige skæringsdato var en realistisk målsætning, da aftalen om den udvidede affaldssortering faldt på plads i juni 2019 og dermed gav kommunerne cirka et år til at blive klar.

Læs også
Kommuner vil have udsat frist for nyt system til affaldssortering
Læs også
Kommuner vil have udsat frist for nyt system til affaldssortering

Holbæk Kommune var da også medunderskriver på et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) tidligere på året, hvor de netop opfordrede til at give dispensation til kommunerne.

- Du kan ikke bare gå ud og købe 25.000 beholdere. Som offentlig myndighed skal vi jo sætte tingene i udbud, og det tager sin tid, siger Annette Vangslev.

- Sådan nogle beholdere skal jo også laves først. Og det er jo ikke bare 25.000 beholdere i Holbæk Kommune, det er 25.000 beholdere i mange andre kommuner, så der er også noget leveringstid, fortsætter hun.

- Så bliver det nogle gode ordninger og ikke nogle jappede ordninger, som senere skal laves om, siger affaldschef i FORS, Annette Vangslev.
- Så bliver det nogle gode ordninger og ikke nogle jappede ordninger, som senere skal laves om, siger affaldschef i FORS, Annette Vangslev. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir – TV2 ØST

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvilken grad af affaldssortering der allerede er og dermed også, hvor stor en omvæltning der skal til for at imødekomme de nye fælles krav.

Én fraktion klar

I Holbæk Kommune skal de gøre plads til tre nye fraktioner. Den ene af dem, som er til mad- og drikkekartoner, er klar til brug, da den bliver slået sammen med den nuværende plastik-fraktion.

Læs også
60.000 skraldespande:
Næstved gør klar til ny affaldssortering
Læs også
60.000 skraldespande:
Næstved gør klar til ny affaldssortering

De to resterende fraktioner er der stadig en del vej for at være klar. Ifølge affaldschefen er der mange led i processen, som tager tid.

- Vi havde tre beholdere i forvejen, men hvordan skal vi fordele de her nye fraktioner? Skal vi lave en ny beholder, skal vi putte dem over i nogle andre, skal vi fordele det hele anderledes? Det er jo dét, meget af planlægningstiden er gået med, forklarer Annette Vangslev, der tilføjer, at byrådspolitikerne også skal have tid til at tage stilling til FORS’ drøftelser og beslutninger.

Selvom den ene fraktion i princippet er klar til at blive rullet ud, så venter de, til de to andre fraktioner også er klar, og det bliver altså om cirka et år.

- Så bliver det nogle gode ordninger og ikke nogle jappede ordninger, som senere skal laves om, konstaterer Annette Vangslev.