Borgere bekymrede for stor svineproduktion ved Holbæk

Den 24-årige nyopstartede landmand mener dog ikke, der er grund til bekymring: Vi har gjort meget for at imødekomme både miljø og naboer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En mulig udvidelse af en svineproduktion i Holbæk Kommune har fået borgerne i nærområdet til tasterne. De er bekymrede for, hvad udvidelsen vil betyde for dem og har derfor skrevet høringssvar til kommunen. 

En udvidelse vil betyde, at gården vil producere 30.500 slagtesvin årligt, hvilket næsten er en firdobling.

Det bekymrer Inga B. Hansen fra Bukkerup. 

- En udvidelse vil betyde en fordobling af lugt, og det er vi utilfredse med. Derudover vil det resultere i en kraftig forøgelse af trafikken, hvilket også er bekymrende, siger hun til TV ØST.

Bygger luftrensningsanlæg

Men det er den unge landmand Knud Kjær Knudsen ikke enig i.

- Vi bygger luftrensningsanlæg, og det betyder, at luftudledningen vil blive reduceret med 44 % i forhold til en traditionel svinebesætning, så vi har halvt så meget CO2-udledning end andre, siger han.

Heller ikke den forøgede trafik bekymrer Knud Kjær Knudsen.

- I alt vil en udvidelse betyde 3,5 ekstra lastvognsture om ugen, men jeg kan lave en aftale med chaufføren om, at han skal køre langsomt og forsigtigt, for det er den samme chauffør, vi bruger hver gang, fortæller han.

Frygter for faldende ejendomspriser

Men det er ikke det eneste, der bekymrer Inga B. Hansen.

- Vi er også bange for vores sundhed for eksempel med astma samt faldende ejendomspriser, siger hun. 

Den 24-årige landmand ser heller ikke hér de store problemer.

- Undersøgelser viser, at dem, der bor på landet, har halvt så meget allergi som folk i byerne - og hverken mig eller min familie, som arbejder i stalden har astma eller allergi - så jeg ser ingen sundhedsmæssige problemer i en udvidelse, fortæller Knud Kjær Knudsen.

Derudover er der ifølge de unge landmænd ingen eksempler på, at huspriser er faldet på grund af svinebesætninger - så det bygger ifølge ham kun på formodninger.

Venter på kommunens afgørelse

Mens der ventes på Holbæk Kommunes afgørelse, er Knud Kjær Knudsen optimistisk.

- Jeg overholder alle love og regler, så jeg tror på det, siger han.

I den endelige høringsrunde har der været 24 høringssvar, og ifølge Birgitte Wendelboe, afdelingsleder i virksomhed og miljø i Holbæk Kommune, forventes en afgørelse i sagen senest mandag den 15. august.