Børnefamilie sejler ud på fem år lang jordomsejling: - Eventyret begynder nu

Efter en lille forsinkelse på grund af coronaepidemien sætter familien Dahl-Olsen nu kursen mod Japan. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Lige nu ligger vi i Sønderborg. 

Kursen mod de fjerne kyster begynder fredag eftermiddag. Seks uger senere end planlagt. Men det kunne have været værre, som Torben Dahl-Olsen siger. Sammen med sin kone og deres to børn sætter Torben Dahl-Olsen kursen mod Japan i deres sejlbåd Evy.  

De skulle have været nede gennem de franske kanaler nu, men coronakrisen tog pusten af Evy og familiens planer. Men nu kan de ikke vente længere. Så nu er planen at stikke afsted via Kielerkanalen, den Engelske Kanal og så Biscayabugten ved Portugal og Spanien.  

- Eventyret begynder nu. Der er lidt sommerfugle i maven for første gang faktisk, siger Torben Dahl-Olsen. 

quote Er vi helt bindegale?

Torben Dahl-Olsen

De lejede huset ud for to år siden for at få råd til at spare op til turen. Alt andet har de solgt. Alt, hvad de ejer, er på båden, som de i slutningen af marts stævnede ud fra Holbæk Marina. 

- Det har altid været vores drøm, siger Torben Dahl-Olsen. 

- Men min bedre halvdel, Karina, har fået en bindevævssygdom, som gør, at hun bliver mere og mere syg, og allerede nu bruger kørestol deltid. Derfor var det, at hvis vi skulle gøre det, mens hun stadig kunne og bare havde lidt førlighed tilbage, så skulle det være nu. Så vi har solgt alt, hvad vi ejer og har hævet pensionen og proppet det hele i en guldkrukke og taget med os, og så sejler vi afsted. 

Karina Dahl-Olsen fik konstateret en bindevævssygdom, som gør hende mere og mere syg. Derfor besluttede familien, at nu skulle det være. Nu ville de sejle jorden rundt med deres to børn.
Karina Dahl-Olsen fik konstateret en bindevævssygdom, som gør hende mere og mere syg. Derfor besluttede familien, at nu skulle det være. Nu ville de sejle jorden rundt med deres to børn. Foto: Privatfoto

Men at tage beslutningen om at sælge stort set alt, var grænseoverskridende, fortæller Torben Dahl-Olsen. 

- Det, at vi for to år siden flyttede ud af huset og flyttede ind på båden for at kunne få råd til at spare sammen til det, var meget, meget mærkeligt, for der blev det lige pludselig virkeligt. Man laver sådan nogle reality checks – er det det rigtige, vi har gang i? Er vi helt bindegale? 

Til Japan og hjem igen

De næste fem år bliver Danmark blot en plet på landkortet, når familiens rejse går over Atlanten. Først til Caribien i seks måneder, så videre gennem Panama, hvorefter de skal være halvandet år i Fransk Polynesien. Derfra skal de videre til Japan, hvorfra de sejler nordpå til Rusland. Og så indover Beringshavet og Alaska, ned til Canada og derfra rundt om USA's kyst og gennem Caribien igen. Derfra op langs USA’s østkyst, hvor de ender ved New Foundland, hvorefter de stikker over Grønland, Island, Færøerne og Norge. Og så kan de atter se Danmark igen.  

- Det er den hurtigst fortalte rute, siger Torben Dahl-Olsen.  

Båden Evy.
Båden Evy. Foto: Privatfoto

- Jeg er meget spændt på Rusland og Japan, for der er ikke mange, der sejler dertil. I Rusland er det svært at få tilladelser, vi skal have forsikringer og russisk tolk med, så det bliver også et forberedelsesstykke, hvor i Caribien er de vant til at tage imod sejlende gæster. Så Japan og Rusland, det bliver spændende. 

Torben Dahl-Olsen bag roret. Familien kan have plads til fire gaster ombord, da Karina Dahl-Olsen har både gode og dårlige dage på grund af hendes sygdom.
Torben Dahl-Olsen bag roret. Familien kan have plads til fire gaster ombord, da Karina Dahl-Olsen har både gode og dårlige dage på grund af hendes sygdom. Foto: Privatfoto

For ti år siden flyttede de et år til Grønland, fordi Torben Dahl-Olsen fik arbejde. Men ellers har de ikke før prøvet at rejse ud i samme målestok.  

- Vi har haft båd i mange år og sejlet i mange år. Så har vi taget alle de kurser, vi skal have. Det er ikke svært at lære at sejle, det er svært at blive god til det. Men som tingene er i dag, er det ret nemt, for man kan få en vejrudsigt på satellittelefonen overalt i verden, så man kan undgå dårligt vejr, som man ikke kunne i gamle dage. Og vi har god tid. Det er ikke sådan, vi har travlt. Vi kan ligge i en havn, lige så længe det skal være, indtil der kommer godt vejr, vi kan sejle i, siger Torben Dahl-Olsen. 

Danmark rundt i havkajak
Læs også
Lasse ror Danmark rundt i havkajak som den yngste nogensinde
Danmark rundt i havkajak
Læs også
Lasse ror Danmark rundt i havkajak som den yngste nogensinde

- Og så har vi taget nogle gaster med, som kan hjælpe os med at sejle, for Karina har gode og dårlige dage. Så nogle dage kan hun ikke så meget. Derfor har vi nogle forskellige venner, familie og bekendte og fremmede, som har skrevet til os, om de ikke kunne få lov at komme med i nogle måneder. Og det tager vi med. Vi har plads til at tage fire ekstra med. 

Kom med en tur indenfor på familiens båd Evy, som skal sejle dem jorden rundt: 

Sådan ser der ud ombord på Evy.
Sådan ser der ud ombord på Evy. Foto: Privatfoto
Familiens badeværelse de næste fem år.
Familiens badeværelse de næste fem år. Foto: Privatfoto
Soveværelset ombord på Evy.
Soveværelset ombord på Evy. Foto: Privatfoto
Køkkenet ombord på Evy.
Køkkenet ombord på Evy. Foto: Privatfoto

Evy Adventures

Udover Torben og Karina Dahl-Olsen består familien også af deres to børn Isabella og Sebastian på henholdsvis 10 og otte år. Efter aftale med børnenes skole bliver de hjemmeundervist i dansk, matematik og skriftlig engelsk efter samme pensum, som deres klassekammerater.  

- Det er de samme lærebøger de får, og resten tager vi sådan lidt unschooling-agtigt. Geografi kommer lidt af sig selv. Kultur og samfundsforståelse kommer også af sig selv, og mundtlig engelsk kommer også af sig selv. Og så kommer der en masse, hvor de får en helt anden samfundsforståelse end deres kammerater. Vi tror, de bliver stærkere til nogen fag, og så kan det være, de er lidt bagud på nogle andre, men så må vi hjælpe dem, når vi så kommer hjem, hvis det er tilfældet, siger Torben Dahl-Olsen.  

Sebastian og Isabella har fået deres egen YouTube-kanal, hvor de vil vise livet ombord på en båd de næste fem år. 
Sebastian og Isabella har fået deres egen YouTube-kanal, hvor de vil vise livet ombord på en båd de næste fem år.  Foto: Privatfoto

Familien Dahl-Olsen har samtidig oprettet en YouTube-kanal, Evy Adventures, hvor de lægger dagbog ud fra deres rejse.  

- I starten ville vi bare lave det for familien, men nu har vi fået 2.000 abonnenter allerede og 100.000 visninger.  

Og så har børnene også fået en deres egen YouTube-kanal.  

- Der var rigtig mange, der sagde, at det kun var voksne, der lagde deres erfaringer op, men der var ingen med børneøjne - hvordan er det at sejle rundt?  

Børnene har allerede filmet to videoer til deres kanal Evy Junior – se den første her: