Bedemand snyder

Karl Nielsen har fået en regning på flere tusinde kroner for en begravelse, som en bedemand aldrig holdt. Den slags snyderi af kunder i sorg skal nu stoppes, mener en nyvalgt formand for Danske Bedemænd på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Karl Nielsens hustru døde den 27. januar, valgte han en tilfældig bedemand i telefonbogen. Det skulle han ikke have gjort.

- Jeg vil sige, sådan en mand skal ikke være bedemand, han snyder jo folk , siger Karl Nielsen.

Karl har netop modtaget en regning på 5000 kr., selvom han valgte at aflyse bisættelsen hos ham.

Det gjorde han, fordi bedemanden ikke ville oplyse pris på brændingen og efter en ubehagelig diskussion om overpriser på urne og kiste. Da det kom til transport at kisten, sagde Karl stop.

- Der ville han have, at jeg skulle køre foran rustvognen, for han kendte ikke vejen derned, men det sagde jeg nej til, siger Karl Nielsen.

I dag skal en bedemand ingen uddannelse have. Formanden for danske bedemænd på Sjælland mener, det er alt for let at blive bedemand.

- Du kan blive bede mand inden for 14 dage, det tror jeg det tager at få sit SE-nummer. Så får man en annonce i avisen og ringe og får en aftale med en der lejer rustvogn og chauffør ud. Så er man kørende, siger Michael Ørskov Hansen, formand for  danske Bedemænd på Sjælland.

Der findes kun uskrevne etiske regler for bedemænd, dem mener Karl alligevel, at bedemanden overskred, da han valgte at aflyse ham.

- Han skabte sig fuldstændig. Vi kunne ikke trække det tilbage og vi havde skrevet under på det, men vi havde ikke skrevet under på noget, siger Karl Nielsen.

Brancheforeningen vil nu indføre autorisation til alle bedemænd og at de skal gennem gå en uddannelse. 

- Der kan man måske lave en regel for, at hvis man har fået tre til fem klager, så kan man få frataget sin autorisation, siger Michael Ørskov Hansen.

Det kigger embedsmænd på Christiansborg nu på. Karl er bare ked af, at sådan en bedemand skulle blive en del af hans afsked med sin kone.

- Det har jeg det simpelt hen så dårligt med og det har jeg stadig, siger karl Nielsen.

Karl Nielsen vil nu gå til ankenævnet for bedemænd for at slippe for regningen på 5000 kr.