Beboere fortsætter oprør mod biogasanlæg

Politikere bliver mødt med demonstration, når kommunalbestyrelsen i Holbæk skal træffe beslutning om biogasanlæg onsdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er lagt op til stor demonstration foran rådhuset i Holbæk onsdag aften.

Borgerne fra Regstrup-området vil gøre det klokkeklart for de folkevalgte, at de ikke vil være naboer til et stort biogasanlæg. Og de får forstærkning fra Miljøforeningen fra Tuse Næs.

Borgerne er vrede, skuffede og meget aktive. Det kan blandt andet aflæses i debatten og i de mange opslag i Facebook-gruppen i Stop industri og biogas ved Regstrup/Snævre/Sdr.- og Nr. Jernløse/Kvanløse.

Men det ligner på forhånd et ja til at gå videre med planerne om at placere det omstridte anlæg ved Snævre vest. Det er tæt på Rute 23, hvor Nørre Jernløse og Regstrup ligger lige på den anden side af vejen.

Forud for kommunalbestyrelsesmødet ser det ud til, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokratiet, SF, Lokalisten og et enkelt af de radikale medlemmer stemmer for placeringen. Biogassen splitter ikke kun de radikale, også Socialdemokraten Christina Hvass Hensen, der selv bor i Regstrup, har på forhånd meddelt, at hun ikke kan støtte et biogasanlæg ved Snævre vest. Men flertallet ser altså ud til at være på 19 ud af i alt 31 medlemmer i kommunalbestyrelsen.

Venstre, Enhedslisten og to radikale medlemmer støtter beboerne i Regstrup-området og afviser placeringen ved Snævre. Den konservative Michael Suhr undlod af stemme, da økonomiudvalget behandlede sagen i sidste uge. Og sådan kan det også ende i kommunalbestyrelsen, skriver Nordvestnyt.

Første store møgsag for borgmesteren

Men selv om det på forhånd ser ud til, at beboerne taber kampen, så er gassen langt fra gået af protesterne mod anlægget.

Snarere tværtimod.

img_2619.jpg
Læs også
Massivt opbud til morgendemo mod biogasanlæg
img_2619.jpg
Læs også
Massivt opbud til morgendemo mod biogasanlæg

Sagen er på vej til at blive den første store møgsag for borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). Hun har taget debatten op med de mange kritikere.

I et langt indlæg på Facebook-siden Stop industri og biogas ved Regstrup/Snævre/Sdr.- og Nr. Jernløse/Kvanløse forklarer hun blandt andet, at hun går ind for placeringen ved Snævre vest, fordi anlægget kommer til at ligge tæt på motorvejen, der skal anlægges en støjvold af hensyn til naboerne, og så skal planter og buske skærme for anlægget.

Indlægget skaffede hende ikke mange nye venner i Regstrup-området. Hun blev beskyldt for at være naiv, arrogant og for at skrive en salgstale for Nature Energy (selskabet bag biogasanlægget, red.).

Store biogas-planer fusede ud

Det begyndte ellers så godt. I april 2018 kunne borgmester Christina Krzyrosiak Hansen sammen med selskabet Nature Energy præsentere planerne om at bygge et biogasanlæg til 200 millioner kroner nord for Kvanløse.

- I Holbæk Kommune er fremtiden grøn. Vi er gode til at sortere vores affald, og med det nye biogasanlæg kan vi nu omdanne husholdningsaffald og landbrugets gødning til biogas, der hvert år kan give varme til 10.000 hjem, og samtidig reducere vores CO2-udledning med 12 procent. Det er jeg meget stolt af, sagde hun dengang.

Det viste sig dog, at placeringen ved Kvanløse alligevel ikke duede. Det ville simpelthen blive for dyrt at ændre de trafikale forhold.

Peter Nilsson - Biogas
Læs også
Planer om biogasanlæg til 200 millioner skrottet – Venstre-politikers næse spillede central rolle
Peter Nilsson - Biogas
Læs også
Planer om biogasanlæg til 200 millioner skrottet – Venstre-politikers næse spillede central rolle

Det var beboerne i Kvanløse yderst tilfredse med. De havde heller ikke lyst til at blive naboer til et kæmpe anlæg med seks procestanke på op til 25 meter i højden samt en række lagerhaller. Beboerne var bekymrede for lugten og for trafikken. Der kommer nemlig til at køre 60 lastbiler i døgnet til anlægget – eller omkring 19.000 årligt. Det fremgår af VVM-redegørelsen for anlægget.

Men forvaltningen fandt hurtigt en ny placering til biogasanlægget. Bare fem minutter kørsel derfra: Godt seks kilometer fra Kvanløse ligger Snævre og Sønder Jernløse. Dér var der plads, vurderede embedsmændene. Og det så egentlig ud, som om politikerne var enige. Også selv om borgerne protesterede heftigt.

Artiklen fortsætter under billederne.

Tirsdag den 8. januar mødte flere hundrede bekymrede og vrede borgere op forud for et møde i klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune.
Tirsdag den 8. januar mødte flere hundrede bekymrede og vrede borgere op forud for et møde i klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune. Foto: Ida Valsted - TV ØST
Tirsdag den 8. januar mødte flere hundrede bekymrede og vrede borgere op forud for et møde i klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune.
Tirsdag den 8. januar mødte flere hundrede bekymrede og vrede borgere op forud for et møde i klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Politiker stak næsen i biogassen

Men så tog sagen en uventet drejning i slutningen af november.

Dagen før, Klima- og Miljøudvalget skulle behandle sagen, kørte Venstres medlem af udvalget, Peter Nilsson, til Jylland. Han ville lige tjekke, om det nu også var rigtigt, at sådan et biogasanlæg ikke lugtede. Sådan som Nature Energy lover. Men trods løfterne kunne Venstre-næsen sagtens lugte biogasanlægget nær Brande. Faktisk var lugten så fæl, at han advarede sine politiske kolleger i udvalget, der afviste at placere biogasanlægget mellem Snævre og Sønder Jernløse.

Efterfølgende har Nature Energy afvist, at deres anlæg lugter. Selskabet mener, at Per Nilsson i stedet snusede til lugten af gylle fra en nærliggende gård. Heller ikke Ikast-Brande Kommune kan bekræfte, at der er problemer med lugten. Kommunen har ellers foretaget en stribe kontrolbesøg.

0018i9.jpg
Læs også
Ny kamp mod biogasanlæg:
Da et udvalgsmedlem lugtede forkert – blev borgerne så taget ved næsen?
0018i9.jpg
Læs også
Ny kamp mod biogasanlæg:
Da et udvalgsmedlem lugtede forkert – blev borgerne så taget ved næsen?

Og i kommunalbestyrelsen blev Peter Nilsson da også udsat for en del drilleri, da sagen var på dagsordenen den 12. december.

- Det er en lidt sjov sag den her. Der var nogen, der kunne lugte et eller andet. Om det var biogas eller stemmer, skal jeg ikke kunne sige, men et eller andet kunne der lugtes, sagde Karen Thestrup Clausen (EL) den gang, mens en højlydt latter bredte sig blandt de folkevalgte ved mødet.

Men Peter Nilssons lugtesans overbeviste alligevel de øvrige politikere. Et stort flertal i kommunalbestyrelsen sagde nej til at placere biogasanlægget øst for landsbyen Snævre.
Og så blev champagnen åbnet i Sønder Jernløse og Regstrup-området. Sejren skulle fejres. De skulle ikke være naboer til et biogasanlæg, troede beboerne.

Men de tog fejl.

Beboere føler sig snydt

For endnu engang fandt forvaltningen hurtigt en ny, alternativ placering til anlægget. De skulle heller ikke så langt for at finde et sted. Bare 500 meter fra marken mellem Snævre og Sønder Jernløse, som altså ikke duede, var der en perfekt placering.

Anlægget kunne i stedet ligge i Snævre vest, lige syd for Regstrup, vurderede embedsmændene. Og et flertal af politikerne ser altså ud til at være enige.

Beboerne føler sig taget ved næsen. Og denne gang er der ikke udsigt til, at de bliver reddet af Peter Nilssons næse.

- Vi føler os jo snydt, fastslog Lone Plovstrup fra Sønder Jernløse, da vi her på TV ØST talte med hende kort efter den nye placering blev kendt.

Selv om et flertal i kommunalbestyrelsen onsdag aften siger ja til at arbejde videre med at placere biogasanlægget ved Snævre vest, er det langt fra sikkert, at anlægget også bliver til virkelighed.

I første omgang skal planerne i høring i otte uger, og der skal holdes borgermøde om sagen. Efterfølgende skal sagen igen gennem behandling i udvalg og kommunalbestyrelse. Den endelige beslutning træffes formentlig først i kommunalbestyrelsen til august.

Og så er der mulighed for at gå til Planklagenævnet med en klage over politikernes afgørelse.


Nyhedsoverblik