Bander trænger ind i fængsler

Sikkerhedssituationen i blandt andet Jyderup Statsfængsel får kritik af ekspert. Det sker efter at bandemedlemmer er trængt ind i fængslet udefra for at få styr på blandt andet narkogæld, skriver Ritzau

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets fyldte fængsler er et optimalt sted at rekruttere nye bandemedlemmer. Op mod tusind unge er i farezonen. Fængslerne skal have hjælp nu, siger ekspert.

Politiet har så stor succes med at sætte bandemedlemmer i fængsel, at fængslerne kan udvikle sig til nye jagtmarker for banderne.

Situationen er så alvorlig, at fængslerne skal have hjælp nu. Ellers risikerer man, at indsatsen mod banderne bliver spildt, fordi banderne rekruttere nye medlemmer i de overfyldte fængsler. Det siger John Hatting, formand for
Kriminalforsorgsforeningen, der er fagforening for lærere, pædagoger og socialrådgivere i de danske fængsler.

John Hattings eget skøn er, at op i mod 1000 unge indsatte er i farezonen for at falde i kløerne på banderne.

- Det er rodløse unge, der typisk er på overførselsindkomst og flere gange har været fængslet for vold eller røverier. De fungerer ikke i samfundet, men i fængslet handler det om, hvem der pumper mest jern og kan prale med kriminalitet. For dem er banderne attraktive, fordi de ligger øverst i fængselshierarkiet, siger John Hatting.

Han peger på, at de lukkede arresthuse og fængsler lige nu rummer 200 bandemedlemmer. Det betyder, at bandemedlemmerne har adgang til de unge på gårdture, til træning og andre fritidsaktiviteter i fængslerne.

- Sikkerhedssituationen er så slem, at de åbne fængsler oven i købet har oplevet, at bandemedlemmer trænger ind ude fra for at få styr på narkogæld blandt de indsatte. Det er blandt andet sket i Jyderup og Horserød, oplyser John Hatting. 

- Vores håbløst forældede fængsler kan ikke håndtere situationen. Hvis vi skal gøre noget ved det, så skal banderne
opdeles på små afdelinger med fem til otte indsatte. Så får de langt sværere ved at organisere sig. Samtidig skal de tilbydes en langt mere meningsfuld hverdag i fængslerne med uddannelse som omdrejningspunktet, så de kan få en vej ud af kriminaliteten, siger John Hatting.