Arkæologer finder forsvunden by fra middelalderen

Arkæologer fra Museum Vestsjælland har efter alt at dømme fundet den forsvundne middelalderlandsby Vinderup.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landsbyen Vinderup sydøst for Holbæk forsvandt sporløst fra annalerne for 800 år siden. Nu kan arkæologer fra Museum Vestsjælland dog have genfundet den gamle middelalderlandsby.

Museet er netop nu i gang med en større udgravning af i hvert fald én gård, der menes at være en del af den forsvundne landsby. Gården kan have tilhørt en væbner, der har boet i landsbyen.

- Det er sjældent, at vi finder hustomter med så velbevarede gulvlag, siger museumsinspektør Trine Borake fra Museum Vestsjælland. Hun håber, at fundene fra udgravningen kan give os ny viden om livet i middelalderen.

Amatører på sporet
Det er amatørarkæologer med metaldetektorer, der har ledt museumsfolkene på sporet af landsbyen. De fandt nemlig påfaldende mange mønter og søm på en bestemt mark ved Eriksholms Gods, hvor udgravningen nu er i gang.

Landsbyen Vinderup forsvandt omkring år 1200, hvor Valdemar Sejr var konge i Danmark, og hvor landet var involveret i en række krige i det nuværende Nordtyskland og Østersøområdet.

De foreløbige arkæologiske undersøgelser kan tyde på, at landsbyen blev ramt af brand. Bønderne blev efter alt at dømme i stedet fæstebønner ved den lokale væbner og slap på den måde for at betale Valdemar Sejers høje krigsskatter. Væbnergården udviklede sig i de kommende år og endte med at blive til godset Erikholms Gods. 

Kan fortælle os bøndernes liv
Trine Borake kalder udgravningen særligt spændende, da vi ikke ved meget om dagligdagslivet for bønderne på landet i middelalderen.

- Fundene kan fortælle os noget om, hvordan de indrettede sig i middelalderen – og hvordan leveforholdene har udviklet sig fra dengang og til i dag, forklarer hun.

Udgravningerne på stedet fortsætter tre uger endnu. Den 19. juni vil der blive afholdt åbent hus, hvor nysgerrige kan komme og se udgravningen. 

Middelalderlandsbyen Vinderup skal ikke forveksles med den vestjyske by af samme navn. Den er først opstået i slutningen af 1800-tallet.