Anklager løfter sløret for sigtelse i terrorsag fra Holbæk

Tændsnor og en telefon ombygget til detonator danner grundlag for sigtelsen i terrorsagen fra Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden fem mænd og to kvinder blev anholdt i en storstilet antiterroraktion 6. februar, har sigtelsen mod dem været ukendt for offentligheden.

Men ved Retten i Holbæk har sagens anklager torsdag løftet sløret for sigtelsen mod syv af de sigtede i sagen.

To af de syv sigtede, der er en del af første sagskompleks i terrorsagen, må ifølge anklageren anses for at være de hovedmistænkte. Ifølge specialanklager John Catre Nielsen er to brødre sigtet for at have forsøgt at bringe en eller flere bomber til sprængning i enten Danmark eller Tyskland.

De resterende fem personer i denne gruppe, der består af fire mænd og tre kvinder, er alle sigtet for at have medvirket til forsøg på terror.

Det kom frem, da Retten i Holbæk i dag skulle tage stilling til, om de syv fortsat skal sidde varetægtsfængslet. Her besluttede dommeren nemlig at åbne en smule mere op for offentligheden, der indtil nu ikke har fået lov til at kende sigtelsernes ordlyd.

Samtlige syv blev anholdt efter en storstilet politiaktion den 6. februar. De skal fortsat blive bag tremmer, besluttede dommeren ved dagens retsmøde.

Detonator fundet i Holbæk

Da anklager, John Catre Nielsen, læste sigtelserne mod de syv mænd og kvinder op, blev det også tydeligere end hidtil, hvad der er fundet på de adresser, som politiet har ransaget i Holbæk.

Det drejer sig om et hus på Anders Larsens Vej og en lejlighed i Apotekerhaven.

Her blev der blandt andet fundet flere våben og skarpe patroner, et Isis-flag, 100 meter tændsnor og en mobiltelefon, som skulle bruges som detonator, forklarede anklageren.

Derfor er der på en adresse i Tyskland fundet blandt andet fem kilo aluminiumspulver og en tilsvarende mængde svovlpulver.

Stort sagskompleks

De syv personer er en del af en større gruppe, hvor i alt 13 personer lige nu sidder varetægtsfængslet. Det drejer sig om fem kvinder og otte mænd. Gruppen på syv personer, hvis sigtelse i dag blev læst højt, blev anholdt tidligt på aftenen lørdag d. 6. februar.

De resterende seks personer, der er sigtet i sagen, fik den 17. marts forlænget deres varetægtsfængsling frem til den 12. april. De blev anholdt natten til mandag den 8. februar.

Hvordan sigtelsen lyder mod seks personer, vides ikke. Blot, at de har tilknytning til samme sag.

Yderligere en mand har været sigtet i Tyskland, men er nu blevet løsladt, da beviserne mod ham ikke var tilstrækkelige til at holde ham fængslet. Han er i familie med flere af de fængslede i Danmark og efterforskes stadig af politiet. Det har den tyske anklagemyndighed skrevet i en pressemeddelelse.