Anklager kræver seks års fængsel til hjemmeværnsmand

Strafferammen skal udnyttes fuldt ud i sag mod hjemmeværnsmand, som lå inde med knap 113 kilo sprængstof.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Senioranklager Thomas Brædder går efter en rekordhøj straf til en 59-årig nu tidligere hjemmeværnsmand, som er kendt skyldig i besiddelse af knap 113 kilo militært sprængstof.

Tirsdag ved retten i Holbæk lægger anklageren fra Midt- og Vestsjællands Politi op til en straf på mellem fem et halvt og seks års fængsel i sagen.

- I dag skrives der retshistorie. Ingen hjemmeværnsmand har nogen sinde set en sag som denne her. Sagen her sprænger alle rammer for, hvad vi nogen sinde har set, siger Thomas Brædder.

Dermed lægger Thomas Brædder op til, at strafferammen i straffelovens våbenparagraf, som lyder på fængsel mellem et og seks år, bliver udnyttet fuldt ud.

- Han har med sine handlinger udnyttet den tillid, som han er blevet betroet som hjemmeværnsmand. Derfor bør vi befinde os i den absolut højeste del af strafferammen, siger Thomas Brædder.
 
Håber på ét års fængsel
 
Hjemmeværnsmandens forsvarsadvokat, Esben Roslev, mener dog, at straffen bør være langt lavere, nemlig i omegnen af et års fængsel.

Roslev fremhæver, at hjemmeværnsmanden ikke har forbindelse til det kriminelle miljø. Og de strafskærpelser, der er sket på området, har ifølge advokaten særligt været rettet mod rocker- og bandekriminalitet.

Tidligere i denne måned kendte Retten i Holbæk den 59-årige HD skyldig i overtrædelse af straffelovens bestemmelse om besiddelse af våben og eksplosivstoffer.

HD opbevarede de 113 kilo militært sprængstof på sin afsidesliggende ejendom i Mørkøv, da politiet i juli 2013 kom på besøg.

Årsagen til besøget var en henvendelse fra en anmelder, der var bekymret for, at HD ville begå selvmord. Det har han dog selv under sagen pure afvist.
 
Stammede fra kaptajn i Hjemmeværnet
 
Den store mængde sprængstof stammede fra en afdød hjemmeværnskaptajn, der i mange år havde været HD's ven og mentor.

Kort før jul 2012 ringede kaptajnen til HD og fortalte, at han var dødeligt syg med kræft i maven. Han bad HD om at fjerne de sprængstoffer, han havde liggende.

HD har forklaret, at han ikke ville sværte kaptajnens eftermæle, og derfor valgte han at gemme sprængstofferne hos sig selv frem for at underrette forsvaret.

HD har en lang karriere i hjemmeværnet, hvor han var sprængstofekspert, og han er også i besiddelse af et civilt sprængningscertifikat.

Der ventes at falde dom i sagen tirsdag eftermiddag.

 /ritzau/