Ældres sundhed udfordret af coronanedlukningen: - Det er slemt for os ældre

Vi sidder for meget ned, fordi foreninger, klubber og fitnesscentre er lukket. Det går ud over de ældre, der plejer at benytte de forskellige tilbud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et par gange om dagen giver Kurt Andersens mobiltelefon lyd fra sig. Så får han en påmindelse med beskeden: Gåtur

Det er datteren, der gerne vil holde sin far i gang, og som har lagt de små opfordringer ind på faste klokkeslæt. Mobilen ligger på sofabordet ved siden af den bløde yndlingslænestol i hjemmet i Holbæk. 

quote Når jeg står op om morgenen, så sætter jeg mig i min stol og ser fjernsyn

Kurt Andersen, Holbæk

- Når jeg står op om morgenen, så sætter jeg mig i min stol og ser fjernsyn, og så falder jeg lidt i søvn. Der sker ikke noget, fortæller Kurt Andersen.

Før coronakrisen kom Kurt Andersen i Holbæk Sportsby, hvor han gik til cykling og roning, og han tog på ture til København og nød Nyhavn og Tivoli.

- Jeg sad ikke ret meget ned før corona. Faktisk kun når jeg spiste, og hvis jeg fik en kop kaffe. Jeg var ude at gå. Jeg elsker at komme ud, fortæller han. 

Kurt Andersens datter har lagt små påmindelser ind i mobilen. To gange om dagen popper en besked op, hvor der står "Gåtur".
Kurt Andersens datter har lagt små påmindelser ind i mobilen. To gange om dagen popper en besked op, hvor der står "Gåtur". Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men coronakrisen betyder, at motivationen til at komme ud er forsvundet, så det er ikke altid, Kurt Andersen følger sin datters opfordring til en gåtur.

- Jeg er blevet doven og er bange for at gå ud og få corona. Jeg kan mærke, at jeg ikke gider noget rigtigt, så jeg går ud og står på trappen, og siger: Jamen, det er da fint. Så har jeg jo været ude, jeg gider ikke at gå tur alene, fortæller han. 

Kurt Andersen kunne godt tænke sig, at man stadig kunne mødes på Holbæk Bibliotek eller i idrætshallerne i små hold, for han oplever, at mange føler sig alene og har det skidt.

- Når ikke man går, så får man alle sådan nogle skavanker, og det er ikke sjovt, det er der mange, der får. Det er slemt for os ældre, man vil jo gerne have nogle gode år, siger han. 


Det kan vente til i morgen

Den samme mangel på motivation til at være aktive oplever veninderne Lone Broholm og Edith Katholm. De kommer normalt i Det Aktive Center i St. Merløse syd for Holbæk, som nu ligger øde hen.

- Vi går til stolegymnastik, der plejer vi at være 25, fortæller Edith Katholm.

Lone Broholm og Edith Katholm kommer normalt i Det Aktive Center i St. Merløse syd for Holbæk. Men nu ligger centret øde hen.
Lone Broholm og Edith Katholm kommer normalt i Det Aktive Center i St. Merløse syd for Holbæk. Men nu ligger centret øde hen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men centret er lukket som alt andet på grund af forsamlingsforbuddet, og de springer hurtigt over på gåturene:

- Man bliver så hurtig doven og siger: Jamen, det kan godt vente til i morgen med at gå den tur, fortæller Edith Katholm.

Begge er frivillige i en Røde Kors genbrugsbutik, hvor de hjælper med at sortere tøj. Men også butikken holder lukket.

- Når vi har været i Røde Kors, kan vi godt komme over 5000 skridt på en dag. I dag skal du være glad, hvis du kommer over to, for man har jo ikke noget, man skal. Når man vågner om morgenen, så tænker man: Der er eddermame lang tid, til du skal i seng igen, siger Edith Katholm.

Lone Broholm beskriver, hvordan hun fysisk kan mærke, at hun er kommet i dårligere form.

- Når jeg henter brænde, kan jeg ikke bære så meget, for jeg sidder jo bare stille og glor på fjernsynet. Jeg savner samværet, jeg har ikke noget, jeg skal ud ad døren efter, man skal have et mål, siger hun.

Der er mange ældre, som ikke ser andre end det ansigt, man møder, når man er nede og handle, fortæller Nicole Nørskov Christensen, der er trivselsvejleder i Holbæk Kommune.
Der er mange ældre, som ikke ser andre end det ansigt, man møder, når man er nede og handle, fortæller Nicole Nørskov Christensen, der er trivselsvejleder i Holbæk Kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der er 13 aktive centre rundt i hele Holbæk Kommune, og de mennesker, der normalt kommer på centrene, forsøger kommunens trivselsvejledere at holde kontakt til. Det er et tilbud til ældre på over 60 år, der føler sig ensomme. 

- Der er mange, der fortæller, at de sidder hjemme og stort set ikke ser nogen mennesker. Der er mange af dem, som ikke ser andre end det ansigt, man møder, når man er nede og handle, fortæller Nicole Nørskov Christensen, der er trivselsvejleder i Holbæk Kommune.

- Så de er meget alene og føler sig ensomme og får ikke rigtig taget sig sammen til at komme ud og gå en tur. Vi forsøger at holde telefonisk kontakt med mange af dem og laver telefonkæder, for det kan betyde meget for nogen bare at få en telefonopringning, fortæller hun.

Sådan holder du dig i gang

Det er svært at motivere sig selv, når man ikke kan gøre det, man plejer at gøre. Men de aktiviteter, man havde før corona er ikke tabt.

- Vi kan se, at musklerne har en slags hukommelse, så har man været aktiv før, så er det lettere at finde tilbage til den aktivitet, man havde før. Men det er vigtigt, at vi står sammen om at hjælpe alle til at blive mere fysisk aktive. Specielt skrøbelige ældre har en mindre fysisk kapacitet og er i særlig risiko for fald, indlæggelser og kronisk sygdom, siger Søren Thorgaard Skou, der er professor i træning og sundhed og forskningsleder på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse og Syddansk Universitet.

Så det gælder om at finde på aktiviteter, man kan gøre, mens der er nedlukning:

  • Bare det at bevæge sig lidt er bedre end ingenting
  • Man kan gå lidt hurtigere, så man bliver forpustet
  • Man kan gå en omvej - eller gå to gange om dagen
  • Man kan sætte tempoet op, når man gør rent, så man får pulsen op
  • Det er god motion at skovle sne eller gå i haven
  • Man kan lave øvelser, mens man ser fjernsyn, som at rejse og sætte sig i stolen 10 gange, stå på et ben og holde balancen, lave høje knæløftninger eller lave armstrækninger
  • Det er også godt at holde hovedet i gang, f.eks. lægge puslespil, løse krydsord eller strikke.
  • Der er gode tilbud online, f.eks. DRs morgentræning, DGI hjemmetræning og på Hjerteforeningens og Gigtforeningens hjemmesider
  • Derudover er det vigtigt at holde kontakten med venner, familie og kollegaer.

Konsekvenserne af ikke at holde sig selv i gang ses hurtigt.

- Konsekvensen af inaktivitet er en øget risiko for dårligere helbred og risiko for at udvikle en lang række kroniske sygdomme. Bare 14 dages inaktivitet har en negativ indvirkning på muskelmassen og fedtet omkring de indre organer, fortæller Søren Thorgaard Skou, der er professor i træning og sundhed og forskningsleder på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse og Syddansk Universitet.

Kæmpestor betydning 

Udover de fysiske følger, der ses på konditionen og muskelmassen, er der også yderligere konsekvenser.

- Der er også mentale følger i form af dårligere humør, stress, angst, nedsat koncentrationsevne – og sidst, men ikke mindst, på det sociale plan, fordi vi ikke får set vores venner og familie, siger Søren Thorgaard Skou.

- Så dét, at vi ikke kan bevæge os, har stor betydning. Vi ved, at fysisk inaktivitet kan have mentale, fysiske og sociale konsekvenser - og fordi vi ved, at mange bevæger sig mindre nu end før corona, så kan corona-pandemien have en kæmpestor negativ betydning for mange menneskers helbred, siger han.

Corona har en kæmpestor betydning for mange menneskers helbred både fysisk, mentalt og socialt, siger Søren Thorgaard Skou, der er professor i træning og sundhed og forskningsleder på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse og Syddansk Universitet.
Corona har en kæmpestor betydning for mange menneskers helbred både fysisk, mentalt og socialt, siger Søren Thorgaard Skou, der er professor i træning og sundhed og forskningsleder på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse og Syddansk Universitet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I Holbæk forsøger trivselsvejlederne at holde gang i en smule aktivitet ved at danne små grupper, der kan mødes.

- Før corona havde vi en stor pallette af tilbud, som vi ikke kan gennemføre nu. Så vi har været nødt til at tænke kreativt og ud af boksen for at finde ud af, hvad vi kan gøre. Det er for eksempel vinterbadehold og et lille billardhold hos en privat, der gerne vil have et par stykker hjem. Vi forsøger at samle et par stykker til gåture og danne madklubber, fortæller trivselsvejleder i Holbæk Kommune Casper Brøndsted Polander.

- Det betyder alt, bare dét at få etableret kontakten, og selvfølgelig ved vi godt, at der er nogen, der ikke tør mødes fysisk. Men hvis du får det bedre psykisk, jamen, så er der også større sandsynlighed for, at du går en tur selv og gør nogle ting selv, i stedet for at sidde og sygne hen derhjemme. Det betyder noget for deres sundhed, siger han.

Hans kollega, Nicole Nørskov Christensen, supplerer:

- Dét, vi har fokus på nu, er at lave små netværk som nabogrupper. Vi kigger geografisk på, hvor borgerne bor, og vi ser på deres interesser, siger hun. 

At få etableret nogle kontakter betyder alt, så man ikke sidder og sygner hen, siger trivselsvejleder i Holbæk Kommune, Casper Brøndsted Polander.
At få etableret nogle kontakter betyder alt, så man ikke sidder og sygner hen, siger trivselsvejleder i Holbæk Kommune, Casper Brøndsted Polander. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kurt Andersen har nu sammen med trivselsvejlederne taget initiativ til en madklub. De har hjulpet ham med at finde fire interesserede medlemmer, der bor i nærheden, og tanken er, at den lille gruppe skal lægge ud med en rask gåtur og så lave mad sammen bagefter.

- Man skal have noget motion, før man sætter sig ind, fordi man får ikke noget nu. Derfor er det en dejlig ting lige at gå en tur. Bare en halv times luft, det giver meget, men jeg gider ikke alene, siger Kurt Andersen, der nu skal mødes med de fire andre og aftale nærmere.

- Vi skiftes til at være på besøg hos hinanden, og hvis man ikke kan lave mad, så køber vi bare noget take-away, siger han.

Hvordan påvirker corona din aktivitet?

En undersøgelse fra Institut for Idræt & Biomekanik ved Syddansk Universitet fra forårets corona-nedlukning viser, at danskernes motion blev væsentligt påvirket af nedlukningen. 

Grafik: Nick Abildgaard
Grafik: Nick Abildgaard

Der er endnu ikke forsket i, om vi bevæger os mindre under den nuværende nedlukning sammenlignet med første nedlukning i foråret 2020.

- Men under normale omstændigheder - uden corona - bevæger vi os generelt mindre om vinteren. Derfor er der en sandsynlighed for, at vi bevæger os mindre nu end under forårets nedlukning, vurderer lektor på Institut for Idræt og Biomekanik, Charlotte Skau Pawlowski, der er en af forskerne bag undersøgelsen fra Syddansk Universitet.

1.802 danskere fra 15 til 85 år deltog i undersøgelsen. 



Nyhedsoverblik