50.000 daglige lyntest skal fordeles over hele landet på 36 nye testcentre

Staten og Falck har indgået aftale om 50.000 daglige lyntest. For at nedbringe rejsetiden til test åbner 36 nye testcentre. Det første åbner i Holbæk mandag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Virksomheden Falck har indgået en aftale med Regeringen og Danske Regioner om at øge kapaciteten af såkaldte hurtigtest til 50.000 om dagen.

quote Jeg er glad for, at vi allerede nu kan fortælle, at Falck lejer sig ind i Stadionhallen, og de åbner teststationen på mandag kl. 11

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk

For at få plads til de mange borgere, der skal testes, og gøre det nemt at få en test, vil virksomheden åbne en række nye test-steder i hele landet.

Her står det første nye testcenter til at åbne her i regionen allerede på mandag.

- I et godt samarbejde med myndigheder, regionerne og blandt andre lokale borgmestre er vi i fuld gang med at finde og klargøre egnede test-faciliteter, så vi i fællesskab kan gøre antigen-test tilgængelig for endnu flere og dermed være et effektivt supplement til de offentlige PCR-testfaciliteter, siger Jørgen Mieritz, ambulancedirektør for Falck i Danmark i en meddelelse.

Læs også
Alenlang kø til testcenter - borgere måtte vente halvanden time
Læs også
Alenlang kø til testcenter - borgere måtte vente halvanden time

Den voksende corona-smitte har senest ført til, at det har været svært at få tid til en corona-test her i regionen, ligesom der i perioder har været lang kø til teststederne.

Testcenter skal kunne nås på en time

Falck har siden starten af november tilbudt antigen-tests på 12 testcentre – heraf et i Ringsted – foruden ved mobile testteams til virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Her har borgerne dog selv skullet betale for testen, med mindre de har haft en henvisning.

Derfor skal der åbnes yderligere cirka 36 testcentre, hvor af den første åbner i Holbæk, mandag, efter Falck har indgået en aftale med byens borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S):

- Jeg er glad for, at vi allerede nu kan fortælle, at Falck lejer sig ind i Stadionhallen, og de åbner teststationen på mandag kl. 11, siger borgmesteren i en meddelelse.

Falck oplyser videre, at man er i dialog med borgmestre i hele landet om at anlægge testcentre, men oplyser fredag aften til TV2 ØST, at man ikke har flere aftaler på plads for nuværende - "men der arbejdes på højtryk," siger en talsperson.

Regionens størrelse taget i betragtning må det dog forventes, at en række andre borgmestre fra Region Sjælland også vil komme i kontakt med Falck, der har gjort det til sin ambition, at der så vidt muligt skal være et testcenter inden for cirka en times kørsel fra ethvert sted i landet.

Læs også
Lynhurtig coronatest - Falck giver svar på 15 minutter
Læs også
Lynhurtig coronatest - Falck giver svar på 15 minutter

Endvidere arbejdes på at øge kapaciteten for de mobile testenheder.

Lyntest skal bryde flere smittekæder

Falck skal på vegne af regeringen og regionerne stå for at udføre de 50.000 daglige hurtigtest – også kaldet antigentest – som et led i smitteopsporingen. De tester ved Falcks teststationer, trafikknudepunkter, butikscentre og lignende.

- Smitten i Danmark er for høj, og den udvikler sig for hurtigt i alle fem regioner. Derfor tager vi nu hurtigtest i brug som supplement til den i forvejen åbne og brede testindsats. De nye hurtigtest er mindre sikre end PCR-test, men deres styrke er til gengæld, at de giver svar på meget kort tid. Det betyder, at vi kan bryde flere smittekæder, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Aftalen om 50.000 daglige test er indgået, efter sundhedsmyndighederne i går meldte ud, at hurtigtest skal bruges som supplement til de PCR-test, som bruges i det offentlige.

Sundhedsmyndighederne vil komme med konkrete anbefalinger til, hvor hurtigtest kan gøre bedst nytte i den videre epidemikontrol, og de vil følge området tæt.

Sundhedsstyrelsen fraråder fortsat brugen af hurtigtest hos personer, der har symptomer eller er nære kontakter, da disse personer fortsat bør testes med PCR-test i offentligt regi.

Aftalen løber foreløbigt til den 4. januar 2021. Kontrakten giver dog mulighed for, at aftalen kan forlænges.


Nyhedsoverblik