400 færre måger i Holbæk: Drone-bekæmpelse er en succes

Et forsøg med at bruge en drone mod mågeplage på Holbæk Havn har været en stor succes. Nu bliver grundejerne indbudt til samarbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Èn drone og en masse paraffinolie har vist sig at være et glimrende redskab mod måger i Holbæk.

På kommunens tage på havnen i Holbæk lå 400 mågeæg klar til at blive udklækket, men i år bliver det ikke til mågeskrig fra den kant.

quote Vi har fået positive tilbagemeldinger fra brugerne af havnen, der enstemmigt siger, at det har været godt

Karen Elise Christensen, miljømedarbejder, Holbæk Kommune til TV ØST.

- Vores forsøg, der kørte hele sidste år, har været en stor succes, og vi har fået positive tilbagemeldinger fra brugerne af havnen, der enstemmigt siger, at det har været godt, siger Karen Elise Christensen, miljømedarbejder, Holbæk Kommune til TV ØST.

Mindre aggressive måger

Det var stor utilfredshed fra blandt andre caféejerne på haven, der sidste år fik kommunen til at tænke alternativt. Èn drone sættes i luften, identificerer mågeæg, og sprøjter så paraffinolie på æggene. Dermed bliver æggene forseglet, og der sker ingen udvikling af mågefosteret.

- Det kan lyde let, men det kræver mange tilladelser at få lov til at gøre det. Mågen er en fredet art, så vi har fået tilladelse af Naturstyrelsen til at bekæmpe den plage, som mågerne udgør, siger Karen Elise Christensen.

quote Der var langt mere ro på havnen nu, hvor mågerne ikke fik nogle unger

Karen Elise Christensen, miljømedarbejder, Holbæk Kommune til TV ØST.

I alt 128 mågereder blev sidste år oversprøjtet med paraffinolie de seks gange, dronen var i luften, men det betød ikke bare færre æg. Mågerne blev mindre aggressive.

- En måge, der yngler, bliver meget, meget aggressiv med blandt andet meget larm og skrig til følge. Der var langt mere ro på havnen nu, hvor mågerne ikke fik nogle unger, siger Elise Christensen.

Resten af byen kan få besøg af dronen

Succesen på havnen i Holbæk har været så stor, at kommunen i år har søgt tilladelse til at udvide området, hvor de må bruge dronen.

- Vi har fået tilladelse til at regulere mågeredderne på alle ejendomme inden for bygrænsen i Holbæk. Dermed er det nu muligt for private grundejere at koble sig på ordningen. Men da det er en bekostelig affære, skal grundejerne selv betale, mens vi altså sørger for de rette tilladelser, siger Elise Christensen.

Borgerne inviteres til informationsmøde torsdag den 16. marts klokken 19 på Holbæk Rådhus. Tilmelding er nødvendig på telefon 72 36 80 64