35-årig mand får strengeste straf i dansk terrorsag nogensinde

Retten i Holbæk har netop afsagt dom over tre personer i sag om forsøg på terror.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

16 års fængsel og udvisning af Danmark.

Sådan lyder dommen, der netop er faldet over en 35-årig syriske mand ved Retten i Holbæk. 

Det er i følge Ritzau den hidtil strengeste straf, der er set i en dansk terrorsag. Enkelte blandt rettens tre juridiske dommere og seks nævninger mener, at straffen skulle være endnu højere.

quote Der er ganske enkelt ingen formildende omstændigheder i denne sag

John Catre Nielsen, anklager

Den syriske mand er kendt skyldig i forsøg på terror, i terrorfinansiering og i terrorfremme. Ifølge Retten i Holbæk er det bevist, at manden planlagde og forberedte et terrorangreb enten i Danmark eller i udlandet.

Retten i Holbæk har tirsdag også besluttet, at manden har fået et kontaktforbud, hvilket betyder at han ikke må have kontakt med andre radikaliserede i 10 år.

Den dømte blev efter et tip fra tysk politi sammen med sin hustru og adskillige andre familiemedlemmer anholdt den 6. februar 2021. 

I den villa i Holbæk, hvor han boede med sin hustru og lille dreng, fandt politiet under en ransagning 16 kilo kemikalier, der kan anvendes til fremstilling af bomber. 

Læs også
Tiltalt for forsøg på terror - bror poserede med lig på billede
Læs også
Tiltalt for forsøg på terror - bror poserede med lig på billede

Samtidig fandt politiet samtlige dele til at lave en fjernstyret bil, der kan transportere en bombe på op til 20 kilo. 

På mandens computer, harddiske og telefon blev der fundet bombemanualer og en meget stor mængde propagandamateriale for Islamisk Stat, herunder en del selvmordsvideoer og skrifter om hellig krig.

- Der er ganske enkelt ingen formildende omstændigheder i denne sag. Der findes ikke noget værre end drab på uskyldige tilfældige mennesker, sagde anklager John Catre Nielsen under sin strafprocedure fredag.

Overførte penge til Islamisk Stat

Der er ligeledes faldet dom over syrerens irakiskfødte 31-årige hustru og hans 37-årige storebror. Hustruen er dømt for at overføre 750 USD til sin bror, der på tidspunktet for overførslen ifølge de amerikanske myndigheder var på lønningslisten hos Islamisk Stat.

Kvinden er desuden blevet dømt for at have hjulpet sin bror ved at oprette en profil på kommunikationsplatformen WhatsApp for ham. For dette har hun fået en straf på ni måneders fængsel. Kvinden har både dansk og irakisk statsborgerskab og udvises ikke.

Hustruen modtager dommen. Hun græder og krammer sin forsvarer. Ligeledes får hun lov til at kramme og tale med sin mand. 

Forsvareren for den 31-årige irakiskfødte kvinde har i retten understreget overfor nævningetinget, at kvinden ikke bør udvises til Irak, sådan som anklager John Catre Nielsen ellers havde påstået.

- Hun har ingen forudsætninger for at kunne klare sig i Irak. Der er ikke noget familie i Irak, der kan gribe hende og hjælpe hende. Hun har boet i Danmark i mere end 23 år af sit 31-årige liv, taler flydende dansk og dårligt arabisk. Det ville svare til at sende mig til Irak, sagde forsvareren under sin strafprocedure.

Storbror får seks måneders fængsel

Syrerens 37-årige bror har fået en straf på seks måneders fængsel samt udvises af Danmark i seks år, fordi han ved flere lejligheder har bistået med overførsler af penge til kvindens bror. Broren udbeder sig betænkningstid i forhold til at anke.

Samtlige stemmer er enige om, at også broren skal udvises i seks år. Han har ikke opholdstilladelse i forvejen. 

Storebroren varetægtsfængsles frem til 17. januar, hvor man igen vurderer, om der skal ske fortsat fængsling. Dommerne lægger især vægt på at han har boet i Danmark uden opholdstilladelse.

Den dømte udbeder sig betænkningstid i forhold til anke. Han har to uger til at beslutte, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Opdateret
Clock29. mar 2023, kl. 09:40
Navnet på den dømte er fjernet fra artiklen, da dommen er blevet anket til Østre Landsret

Nyhedsoverblik