¨

30.000 marcherede for klimaet: - Vi bliver nødt til at tænke på vores fælles fremtid

Budskabet var klart fra de unge fra Holbæk. Foto: Maria Bernhard - TV2 ØST

Unge fra Holbæk tog i dag til klimamarch i hovedstaden. Klimaet fylder også meget for vælgerne i Sjællands Storkreds, viser ny undersøgelse.

Jorden kalder de voksne.

Red vores planet.

Budskabet var ikke til at tage fejl af, da en gruppe fra Holbæk Grøn Ungdom lørdag formiddag steg på toget med kurs mod København og Folkets Klimamarch: Der er brug for handling nu, hvis der skal sættes en stopper for klimaforandringernes ødelæggende hærgen på kloden.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi sender et klart signal op til et folketingsvalg om, at klimaet er mega vigtigt. Især for os unge, for det er jo vores fremtid, siger Ingrid Kjærgaard.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Togturen til København blev brugt til at lave skilte til demonstrationen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og Folkets Klimamarch er da også placeret midt i valgkampen for at gøre folketingsvalget til et klimavalg.

- På den måde kan politikerne se, at vi er mange, der mener det. Vi mener, at klimaet er det vigtigste, siger Signe Gramkow Sitarz.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Betalte togbilletter

Med i toget var også én af de politikere, som menneskemængden i de 10 klimamarcherende byer landet over og de unge fra Holbæk Grøn Ungdom håber at få til at lytte. Socialdemokraten Kaare Dybvad er enig i, at klimaet er vigtigt, og af samme grund har han betalt de unges togbillet til hovedstaden.

- Det er absolut vigtigt, at vi får ændret den måde, vi har indrettet vores samfund på, og at vi sørger for at få meget mere grøn energi og passer bedre på vores natur. Jeg synes, det er dejligt, at der er nogle unge fra Holbæk, der engagerer sig i det, siger han.

De unge fra Holbæk var ikke alene om at tage til klimamarch i København i dag. Langt fra. Københavns Politi vurderer, at der alene i hovedstaden har været 30.000 marcherende borgere. Og det er netop sådan noget, der kan gøre en forskel, mener Kaare Dybvad.

- Man fortæller politikerne, sådan nogen som mig, at det er altafgørende, at der skal ske noget politisk handling. Der skal gøres noget markant mod klimaforandringerne, så vi kan sikre, at vi også har en klode til vores børn og børnebørn, siger han.

Jeg synes, det er vigtigt, at vi sender et klart signal op til et folketingsvalg om, at klimaet er mega vigtigt

Ingrid Kjærgaard, Holbæk Grøn Ungdom

Klima-superstjerne talte

Inden selve klimamarchen gik i gang, var der underholdning og taler fra en scene Christiansborg Slotsplads. Og det helt store trækplaster var den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg fra Sverige. Hun er blevet verdenskendt for sin skolestrejke for klimaet, og hun kæmper for at sætte klimaet på den politiske dagsorden.

- Hun er et forbillede for klimaets kamp og for de unge, der kæmper for det her, siger Signe Gramkow Sitarz.

Det kan være vores sidste chance for at starte den forandring, der skal til. Vi kan stadig fikse det, men for at gøre det, må vi starte i dag

Greta Thunberg, klimaaktivist, Sverige

- Jeg synes, det er så fedt, at hun har skabt en bevægelse, som der er så mange, der bakker op om, siger Ingrid Kjærgaard.

Og der ér mange, der bakker op om den unge svensker. Greta Thunberg trådte på scenen til stor jubel og store klapsalver som en anden rockstjerne.

- Det er sindssygt, at tingene er kommet så langt ud, at børn føler, de må ofre deres uddannelse for at kompensere for vores lederes og de fleste voksnes passivitet, sagde hun fra scenen.

- Vi står over for en eksistentiel trussel, og tiden er ved at løbe ud. Det kan være vores sidste chance for at starte den forandring, der skal til. Vi kan stadig fikse det, men for at gøre det, må vi starte i dag.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: TV 2

Tusinder var mødt op for blandt andet at høre den svenske klimaaktivist Greta Thunberg på 16 år tale. Foto: TV 2

Greta Thunbergs tale faldt i god jord hos de unge fra Holbæk.

- Det er så rigtigt, det hun siger. Vi bliver nødt til at handle nu. Vi bliver nødt til at gå sammen om det, og vi skal ikke pege fingre af hinanden. Vi bliver nødt til at tænke på vores fælles fremtid, for det er jo det, det her handler om, siger Signe Gramkow Sitarz.

Klimaspørgsmål fylder

Men det er ikke kun de unge, der bekymrer sig for klimaet, viser en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og TV 2-Regionerne i Sjællands Storkreds. På spørgsmålet om, hvorvidt man er bekymret for, at klimaforandringer vil påvirke de næste generationer negativt, svarer 82 procent af de adspurgte, at de er enten helt eller delvist enige.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Samtidig svarer et flertal – 53 procent – at de er villige til at gå ned i både forbrug of velstand for at gå foran i kampen mod menneskeskabte klimaforandringer.

- Personligt er jeg vegetar, og jeg køber næsten kun genbrugstøj. Jeg prøver at tænke over, at jeg flyver så lidt som muligt, og jeg tager toget, når jeg skal forskellige steder hen. Jeg prøver at tage nogle aktive valg i min hverdag, som betyder, at jeg lever mere klimavenligt, siger Ingrid Kjærgaard.

For der er ikke nogen tvivl i de unges sind: Der skal handles, og det skal være nu.

- Jeg synes, at klimaet er det vigtigste. Det allervigtigste, siger Signe Gramkow Sitarz.

Marchen i København var omkring 2,5 kilometer lang.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App