23 deltagere i julefrokost stod til coronabøde - nu dropper politiet sagen

Det bliver alligevel ikke til bøder for deltagere og arrangør ved en julefrokost, der blev afholdt sidst i november. Det har politiet bestemt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En julefrokost i Merløse Fritidscenter en lørdag i november sidste år endte noget anderledes, end de 23 deltagere havde forventet. For midt i det hele troppede politiet op, og de to betjente endte med at sigte samtlige deltagere for overtrædelse af forsamlingsforbuddet med udsigt til 2500 kroner i bøde til hver deltager.

quote Det svarer dybest set til det, man ville kunne opleve på en ganske almindelig restaurant

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder, Midt- og Vestsjællands Politi

Men nu er planerne om at udskrive bøder rullet tilbage. Det fortæller deltager i festen Lisette Larsen, som netop har fået et brev fra den lokale anklagemyndighed.

- De skriver, at nu har de undersøgt forholdet omkring det her julearrangement, og de mener ikke, at det er muligt, at vi vil kunne blive dømt. Derfor har de besluttet at frafalde sigtelsen, fortæller hun til TV2 ØST og tilføjer:

- Vi er da glade for, at sigtelsen er frafaldet. Men jeg synes også, det er mange ressourcer at bruge på noget, der ikke var noget alligevel. Der er sikkert mange, der har undersøgt det her – det virker lidt som en storm i et glas vand.

Ifølge Martin Bjerregaard fra kommunikationsenheden i Midt- og Vestsjællands Politi viser en nærmere efterforskning, at der ikke var tale om et offentligt arrangement, sådan som politiet først havde vurderet.
Ifølge Martin Bjerregaard fra kommunikationsenheden i Midt- og Vestsjællands Politi viser en nærmere efterforskning, at der ikke var tale om et offentligt arrangement, sådan som politiet først havde vurderet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir – TV2 ØST

Da TV2 ØST fortalte om sagen tilbage i november, lod Midt- og Vestsjællands Politi forstå, at der ikke var megen tvivl, som kunne komme deltagerne til gode.

- Et arrangement med offentlig indbydelse på et offentligt tilgængeligt sted med mad, musik og betaling. Det går ikke, lød det således fra Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi, i november.

Men nærmere efterforskning og vidneafhøringer har fået politiet på andre tanker.

Her mener man nu, at arrangementet, der blev afholdt af det lokale cafeteria i Merløse Fritidscenter, blev afholdt i overensstemmelse med de dengang gældende regler for restauranter og caféer, og som på daværende tidspunkt ikke var omfattet af reglerne om nedlukning.

- Gæsterne har hver især på eget initiativ, og uden der har været en fælles koordinering, tilmeldt sig det her arrangement. Blandt andet det faktum, at der ikke har været en koordineret tilmelding – men det har været op til den enkeltes initiativ – er en af de faktorer, der er indgået i vurderingen af, at sigtelsen er frafaldet, siger Martin Bjerregaard i dag til TV2 ØST.

- Godt nok var der mere end ti personer samlet i hele lokalet, men det svarer dybest set til det, man ville kunne opleve på en ganske almindelig restaurant, forklarer han videre, og den slags var netop tilladt i november.

Knud Larsen har hele tiden ment, at såvel deltagere, som arrangør af julefrokosten har gjort det rigtige og det lovlige.
Knud Larsen har hele tiden ment, at såvel deltagere, som arrangør af julefrokosten har gjort det rigtige og det lovlige. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir – TV2 ØST

Det er netop denne opfattelse af begivenhederne, som også Lisette Larsens far, Knud Larsen, har haft lige siden den november-dag, hvor han og familien på i alt seks medlemmer var taget til julefrokost og alle endte med en sigtelse.

quote Så skulle jeg have været ind at sidde den af, for jeg ville fandme ikke betale den

Knud Larsen, Store Merløse

- Han (cafeteria-forpagteren red.) ville ikke tage imod penge, før han havde fået lov af politiet til at holde det arrangement, fortæller Knud Larsen og tilføjer:

- Det var først i samme uge om tirsdagen, han fik lov til at holde det arrangement.

Og ifølge Knud Larsen var der efter hans opfattelse ikke én finger at sætte på corona-sikkerheden:

- Vi skulle ikke engang selv gå over at hente en øl. Vi løftede bare lige en finger, så kom der en lille dame med øllet.

Ifølge Knud Larsen burde politiet have haft andre opgaver at tage sig til en lørdag i november end at mandsopdække 25 personer, der spiste julemad – og han har da også hele tiden været sikker i sin sag.

- Jeg havde ikke betalt, hvis de havde sagt, "du får en bøde". For, som jeg siger, jeg mener ikke, jeg gjorde noget forkert, siger han og tilføjer:

- Så skulle jeg have været ind at sidde den af, for jeg ville fandme ikke betale den – det ville jeg ikke.

Sådan så der ud, da cafeteriet i Merløse Fritidscenter havde dækket op til julefrokost sidste år. Politiet mente dengang ikke, at der var tale om servering i et cafeteria, og deltagerne blev derfor sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.
Sådan så der ud, da cafeteriet i Merløse Fritidscenter havde dækket op til julefrokost sidste år. Politiet mente dengang ikke, at der var tale om servering i et cafeteria, og deltagerne blev derfor sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet. Foto: Privat

Da julearrangementet blev afholdt den 28. november 2020 i dagtimerne, måtte restauranterne stadig holde åbent under de gældende corona-restriktioner ind til klokken 22, men forsamlingsforbuddet var indført med et loft på ti personer.

Et offentligt arrangement var således ikke tilladt, men det var ikke ulovligt at forsamle sig flere end ti personer i en restaurant.

På spørgsmålet om, hvorvidt corona-reglerne har været vanskelige at finde hoved og hale i for selv politiet, giver Midt- og Vestsjællands Politi følgende svar:

- Når politiet kommer ud til sådan en opgave, må vi trods alt reagere på det, vi kan se og konstatere, siger Martin Bjerregaard og tilføjer:

- De corona-regler, der bliver indført – herunder de restriktioner, der bliver indført af forskellige typer, med de forandringer, der kommer – de giver altid anledning for en vurdering i den konkrete situation. Det havde vi også i det pågældende tilfælde.

Også cafeteriaforpagteren – der stod til en bøde på 10.000 kroner – har fået frafaldet sin sigtelse. Han havde ikke mulighed for at deltage i et interview om sagen, men fortæller til TV2, at han er både glad – og lidt overrasket – over meldingen.