22-årig dømt i stor sag - hackede og afpressede unge kvinder og delte deres nøgenbilleder

Retten i Holbæk har idømt en 22-årig mand fra Asnæs to år og tre måneders fængsel i sag med 64 ofre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sag om hacking, sextortion og ulovlig billeddeling nåede torsdag sin afgørelse.

Retten i Holbæk har idømt en 22-årig mand to år og tre måneders fængsel. Han er kendt skyldig i hacking, blufærdighedskrænkelse, ulovlig tvang og ulovlig billeddeling samt databedrageri. 

Den dømte har ikke ønsket at anke dommen.

Manden, der er vokset op i Asnæs, men nu bor i København, var tiltalt for at have begået hacking og digitale sexkrænkelser mod 64 personer, primært unge kvinder, hvoraf flere er fra Asnæs og omegn. 

Flere af ofrene er blevet udsat for såkaldt seksuel afpresning, der også kaldes sextortion. Det er stået på, mens manden har gået i folkeskole og i gymnasiet. Flere af ofrene har været under 18 år på gerningstidspunktet. 

Den 22-årige er desuden pålagt at betale erstatning til 39 ofre. Erstatningssummen beløber sig til 730.000 kroner plus sagsomkostninger. Manden havde i forvejen tilstået størstedelen af anklagerne i sagen, der strækker sig fra 2015 og frem til foråret 2020.

Hvad er sextortion?

Sextortion er en sammentrækning af ordene "sex" og det engelske ord for afpresning "extortion".

Ved sextortion bruger afpresseren seksuelle eller intime billeder og videoer af offeret til afpresning. Offeret skal eksempelvis betale penge eller sende flere intime billeder til afpresseren for at undgå, at afpresseren offentliggør billederne til eksempelvis offerets familie eller Facebook-venner.

Kilde: Red BarnetSystematisk hacking og sextortion i årevis

Retten fandt, at den 22-årige mand i en årrække foretog hacking, sextortion og deling af nøgenbilleder på en måde, der kan betegnes som systematisk.

En stor del af ofrene er unge kvinder fra Odsherred, hvor den dømte selv er fra, men det er også gået ud over unge kvinder fra andre steder i landet. Flere af ofrene havde i forvejen en relation til manden. Nogle af dem gik på den samme skole og på det samme gymnasium. Nogle af ofrene har forklaret i retten, at de betragtede ham som en god ven.

Læs også
21-årig mand på anklagebænken for hacking og deling af teenagepigers nøgenfotos
Læs også
21-årig mand på anklagebænken for hacking og deling af teenagepigers nøgenfotos

I flere tilfælde har den 22-årige skaffet adgang til private billeder og videoer på ofrenes konti på sociale medier ved at udnytte nulstillingskoder eller ved at låne adgangskoder til for eksempel musiktjenesten Spotify, hvorefter de udleverede adgangskoder er blevet brugt til at skaffe adgang til andre konti på sociale medier, fordi koderne har været ens. 

I et enkelt tilfælde har den 22-årige gættet en anden persons kode. Manden har hacket sig ind på en række forskellige konti på Snapchat, Instagram, Messenger, Facebook og i nogle tilfælde også email-konti og Paypal-konti.

På de hackede konti har den 22-årige fundet privat indhold, for eksempel nøgenbilleder eller videoer af seksuel karakter, der kan have været gemt i private mapper. Han har også downloadet billeder og videoer, der er blevet sendt privat til andre, for eksempel kærester.

I nogle tilfælde har den 22-årige delt nøgenbilleder på sociale medier og begået sextortion ved efterfølgende at kontakte hacking-ofrene via falske profiler på sociale medier og true dem med at offentliggøre billederne eller videoerne på andre platforme, hvis ikke kvinderne sendte nøgenbilleder til ham. Ingen af sagens forurettede har ladet sig afpresse.

Udgav sig for at være offerets kæreste

Sagen har kørt ved Retten i Holbæk siden slutningen af september 2021. Retssagen har været behandlet på 12 retsdage med 49 vidneafhøringer i retten. Egentligt skulle 62 vidner afhøres i retten, men 13 vidneafhøringer frafaldt grundet tiltaltes tilståelse.

I få tilfælde er unge mænd blevet hacket. Typisk med henblik på at snyde teenagepiger til at sende nøgenbilleder.

I retten forklarede en ung kvinde, at hun gik på samme gymnasium med den 22-årige, som hun betragtede som en god ven. Kvinden forklarede, at hun en aften skrev med sin daværende ekskæreste over beskedtjenesten Messenger, da ekskæresten overtalte hende til at sende videoer af seksuel karakter. 

Læs også
Hotel var lagt ned af hackere i ti dage: - Vi er sindssygt glade for at være tilbage igen
Læs også
Hotel var lagt ned af hackere i ti dage: - Vi er sindssygt glade for at være tilbage igen

Hun syntes ikke, det var en god idé, men endte med at gøre det alligevel, fordi hun stolede på sin ekskæreste. Dagen efter fandt hun ud af, at ekskæresten var blevet hacket, og at hun dermed var blevet snydt af en hacker.

Et andet vidne forklarede i retten, at hendes Facebook blev hacket, hvorefter et billede af hendes bryster, som hun tidligere havde sendt til en kæreste, var blevet sendt fra hendes profil til en anden drengs profil.

Fortryder alt

Ifølge retten er de første eksempler på hacking sket i 2015. Fem år efter, i april 2020, blev den 22-årige sigtet i sagen af Midt- og Vestsjællands Politi.

Den dømte har forklaret i retten, at han fortryder, hvad han har gjort. Han fortalte, at det startede i en ung alder, da han selv blev hacket. Han fandt ud af, hvor nemt det var, og derefter ”tog det ene det andet”. Han forklarede i retten, at det var kommet bag på ham, hvor store konsekvenser, det havde haft for ofre, og at det havde været hårdt at se ofrenes reaktioner i retten.

En politiassistent, der har været en del af efterforskningen, har i retten forklaret, at den 22-årige i starten af efterforskningen slettede beviser og modarbejdede politiets arbejde. Senere hen bekræftede han sin hacking-metoder over for politiet og blev mere samarbejdsvillig.

I foråret 2020 foretog Kriminalforsorgen en personundersøgelse af den dømte. Her mente man ikke, at der var grundlag for at foretage en mentalundersøgelse.

Video: To af ofrene i sagen var lettede, da den 22-årige blev dømt i sagen:

Mest læste

play
calina-2

Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

play

Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

play
Skælskør politi

Politi massivt til stede i Skælskør

play
Louise og Vega

Louise mistede sin datter - nu har hun en bøn til alle pårørende

Se flere