18-årig blev dræbt af skud for et år siden - nu beder politiet borgerne om hjælp

I snart et år har politiet forsøgt at finde ud af, hvem der skød og dræbte en 18-årig mand fra Ladegårdsparken i Holbæk

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er klart, at når en 18-årig bliver skudt og dræbt, så efterforsker vi det massivt.

Efterforskningsleder Kristian Egekær fra Midt- og Vestsjællands Politi ser sig omkring. Boligblokkene i Ladegårdsparken ligner hinanden, og i dag er der intet, der vidner om, at en 18-årig ung mand brutalt blev skudt ud for bagsiden af nummer 135 i Ladegårdsparken Vest for knap et år siden.

quote Vi hører, at der er folk her i området, der ved noget

Kristian Egekær, efterforskningsleder

Den massive efterforskning har givet politiet mange oplysninger. Men de ved, at der er beboere, der ligger inde med viden. Oplysninger, de skal bruge for at kunne stille gerningsmanden til regnskab. Oplysninger, de ikke har.

- Vi hører, at der er folk her i området, der ved noget, men at de er tilbageholdende med at kontakte politiet, siger Kristian Egekær til TV2 ØST. 

Video: Sådan her så der ud i Holbæk umiddelbart efter skuddrabet.

 

Frigiver nye oplysninger

Derfor frigiver politiet nu nye oplysninger i sagen. En række efterforskere sidder søndag og de kommende dage klar ved telefonerne, ligesom politiet søndag eftermiddag og aften er til stede i Ladegårdsparken. De håber, at de personer, der sidder inde med oplysninger, som kan føre til opklaring af sagen, vil være villige til at tale med politiet.

Op til skyderiet var Holbæk igennem en længere periode præget af uroligheder, især i Vangkvarteret og Østerstræde i Holbæk, hvor rockergruppen Bandidos’ tidligere klubhus lå. Mens der blev kastet brandbomber mod klubhuset i Østerstræde, blev tre unge mænd overfaldet med bat, hammer og økser i Vangkvarteret. 

quote Jeg kan godt frygte, at de personer, der ved noget om det her drab, har tænkt, at vi havde godt fat i sagen

Kristian Egekær, efterforskningsleder

Fire mænd, der ifølge politiet alle har tilknytning til Bandidos, blev efterfølgende tiltalt for overfaldet, og sagen kommer for retten i 2020. Ligeledes blev en 18-årig mand med tilknytning til den såkaldte Vang-gruppe overfaldet i sin lejlighed i Nykøbing Sjælland den 10. oktober 2018 og brækkede i den forbindelse sit håndled. 

Gerningsmanden kendte til 18-årigs aftale

Politiet kan ikke udelukke, at nedskydningen af den 18-årige mand i Ladegårdsparken udspringer af konflikten mellem Bandidos og Vanggruppen. Ifølge Kristian Egekær boede den 18-årige mand selv i Ladegårdsparken. Han var ifølge politiet en del af en gruppering, der holder til i boligområdet Vangkvarteret, men befandt sig ifølge politiets oplysninger i periferien af gruppen og var ikke, hvad politiet kalder en kendt hårdkogt kriminel.

At han befandt sig på bagsiden af Ladegårdsparken 135 var ikke noget tilfælde. Han havde en aftale. En aftale, som politiet tror, gerningsmanden kendte til.

Ifølge efterforskningslederen kom den 18-årige søndag den 28. april sidste år gående ind i Ladegårdsparken fra Skagerakvej. Han har formentlig skrået over et grønt område og er derefter kommet ind på stien, der går ned til nummer 135 mellem bygning 119 og 121. Derefter gik han direkte ad gangstien ned til nummer 135. Klokken var 22.10.

 
 

Affyrede fem skud på få meters afstand

Kristian Egekær mener, at gerningsmanden har sneget sig op bag den unge mand og på få meters afstand affyret først to skud. Efter en kort pause affyrede han endnu tre skud. Skuddene ramte den 18-årige både i hovedet og kroppen, og han døde kort efter.

Våbnet var en revolver af kaliber 357. En kraftig revolver, der ikke efterlader patronhylstre, og som især er brugt i skytteforeninger. Revolveren er aldrig blevet fundet, til trods for at politiet har gennemsøgt hele området med hunde.

Ifølge vidner, der har set nedskydningen, var gerningsmanden lys i huden, muligvis etnisk dansk. Han var mellem 170 og 180 centimeter høj, 20-30 år gammel, almindelig af bygning, og han bar måske kasket. Derudover havde han en hættetrøje på med hætten trukket op, tynd jakke og mørke bukser.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

Hvem er manden på bænken?

Kort før nedskydningen søndag aften så vidner en mand sidde på en bænk, der står ved den gangsti, den 18-årige gik ned ad, for at komme ned til nummer 135. Vidnerne undrede sig over, at manden sad på bænken en søndag aften efter klokken 22, da bænken ikke plejer at blive brugt på det tidspunkt. Politiet vil gerne i kontakt med manden.

- Det er enten for at udelukke ham fra sagen, eller for at høre, om han har set noget, siger Kristian Egekær, der dog ikke vil afvise, at manden på bænken kan være gerningsmanden, der netop ventede på, at den 18-årige skulle komme.

Efter nedskydningen flygtede gerningsmanden til fods fra bagsiden af Ladegårdsparken 135. Han løb ned til nummer 139, drejede til højre om hjørnet og løb via gangstien forbi Dagli’Brugsen og videre ind på Vandtårnsstien. Derefter ved politiet ikke, hvor manden blev af.

Hvad skete der ved skuret?

På Vandtårnsstien ligger et skur gemt af vejen bag nogle buske, og politiet vil gerne høre fra vidner, der enten har set en mand løbe ind til skuret eller fra vidner, der har befundet sig i skuret omkring gerningstidspunktet søndag aften, og som har set noget, der kan have relevans for sagen.

Desuden vil politiet gerne vide, om nogen har bemærket noget usædvanligt omkring skuret i dagene op til skyderiet den 28. april.

 
 

Frigiver billeder af bil

Politiet er desuden interesserede i at høre fra vidner, der har set personer omkring den koksgrå Kia Ceed på billedet.

På gerningstidspunktet stod bilen parkeret i Kikhøjparken, der ligger overfor Ladegårdsparken. Politiet ved, hvem bilen tilhører og har haft den til ransagning, men hvis man har observeret noget usædvanligt omkring bilen i dagene op til skyderiet, vil de gerne høre om det. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Det er denne bil, det drejer sig om.
Det er denne bil, det drejer sig om. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi
Det er denne bil, det drejer sig om.
Det er denne bil, det drejer sig om. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Der har været flere sigtede i sagen, herunder en 25-årig mand med tilknytning til Bandidos. Ingen er dog fængslet i sagen. 

-  Jeg kan godt frygte, at de personer, der ved noget om det her drab, har tænkt, at vi havde godt fat i sagen, og at det er derfor, de ikke har henvendt sig. Jeg vil dog meget gerne opfordre til, at man kontakter politiet, hvis man har oplysninger om sagen. Vi er meget interesserede i at høre fra alle, der måtte vide noget, siger Kristian Egekær til TV2 ØST.

Hvis du har oplysninger i sagen, tager politiets efterforskere gerne imod opringninger på telefon 1-1-4.