16.000 cyklister presser bilisterne: - Det er pisseirriterende

De fleste tog det pænt, da hjemmeværnet i dag afholdt generalprøve i vejafspærring til Tour de France.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I tusindvis af cyklister har i dag fået pulsen op på tur gennem de odsherredske alper og siden broen over Storebælt.

Det var dog ikke kun cykelrytterne, der fik hjertebanken og varme håndflader i anledningen af dagens etape af Tour de Storebælt.

Langs hele ruten blev veje spærret af, og i Holbæk var en lukket Ahlgade anledning til frustrationer blandt flere af de bilister, som TV2 ØST traf i kø gennem byen.

quote Jeg har også overvejet, om jeg skal gå ud af bilen og begynde at gå

Marie Jensen, Roskilde

- Det er pisseirriterende, vi ikke kan komme forbi, og vi skal holde her og vente. Vi skal ikke længere end et par huse op. Jeg har også overvejet, om jeg skal gå ud af bilen og begynde at gå, lød det således fra Marie Jensen fra Roskilde, der holdt i kø med sin veninde.

- Vi skal jo holde og vente på bagtroppen også, konstaterede hun, og instruerede dernæst sin veninde i at vende bilen og krydse midterrabatten med kurs ud af byen igen.

For nogle rakte tålmodigheden ikke. Ifølge Hjemmeværnet gik dagens arrangement dog i det store hele godt.
For nogle rakte tålmodigheden ikke. Ifølge Hjemmeværnet gik dagens arrangement dog i det store hele godt. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Også i bilen ved siden af var dagens cykelløb gennem byen kommet som en overraskelse. Her sad et ægtepar og skulle ned for at se søsætningen af en miniudgave af skoleskibet Georg Stage.

- Det har vores børnebørn været med til at lave. Så det er ikke fedt at holde her, lød det fra Alice Hermansen.

Både hun og hendes mand, Leif Hermansen var klar over, cykelløbet skulle gennem byen – men parret lod forstå, at de havde taget fejl af tidspunktet.

- Men vi må tage den tid, det tager, supplerede Leif Hermansen.

Leif og Alice Hermansen kom uventet til at sidde fast i trafikken i Holbæk i dag.
Leif og Alice Hermansen kom uventet til at sidde fast i trafikken i Holbæk i dag. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

En tredje bilist valgte at ty til håndtegn i et forsøg på at dele sin frustration og sendte ad flere omgange en strakt langemand i retningen af Hjemmeværnets betjente, der var sat ind til at regulere trafikken.

Generalprøve til Tour de France

Dagens Tour de Storebælt-rute er den samme, som Tour de France-rytterne skal forcere om tre uger, den 2. juli 2022 på løbets anden etape.

Her har Hjemmeværnet forberedt opgaven med af gelejde både de to- og firhjulede sikkert frem siden efteråret 2021, fortæller oberstløjtnant Peter C. Serup, som er distriktschef ved Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland.

Peter C. Serup, distriktschef, Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland kunne sammen med kollegaer på bagkant af løbet konstatere, at det bortset fra enkelte vrede billister gik godt i dag.
Peter C. Serup, distriktschef, Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland kunne sammen med kollegaer på bagkant af løbet konstatere, at det bortset fra enkelte vrede billister gik godt i dag. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

- For os, der løser opgaven, er det generalprøven for den endnu større indsats, det er, når Tour de France løber af stablen, forklarede han tidligere på dagen til TV2 ØST og sagde videre:

- I virkeligheden er det en af vores militære opgaver, som vi har trænet – at eskortere og trafikregulere omkring en militær kolonne – som vi bruger i en anden sammenhæng her.

Læs også
Kronprinsen til Danmarks største cykelløb: - Det bliver en rigtig god dag
Læs også
Kronprinsen til Danmarks største cykelløb: - Det bliver en rigtig god dag

Og selvom frustrationerne fra en række bilister vanskeligt lod sig overse, så forsikrer Peter C. Serup, at også bilisternes velbefindende bliver tilgodeset.

- Vores vigtigste succeskriterie for en opgave som den her er, at både cykelløbet såvel som almindelig færdsel og trafik bliver gennemført uden nogen kommer til skade eller er til unødig gene for hinanden.

I alt deltog 40 hjemmeværnsfolk i dagens cykelløb med at regulere trafikken. Dette tal fordobles om tre uger, når Tour de France-feltet kører ad samme rute gennem regionen.