15.000 vinstokke på vej i jorden - i dag planter de en livsdrøm på Tuse Næs

Tusen Vin på Tuse Næs nord for Holbæk tager mandag og tirsdag et stort skridt: Her udplantes 15.000 vinstokke, der vil gøre den nye vingård til en af de store i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der kører en specialmaskine rundt på en mark på Tuse Næs i disse dage.

En maskine, der er kommet kørende flere hundrede kilometer med traktor fra Tyskland til Holbæk. For udplantning af vinstokke er noget, der kræver specialudstyr og specialistviden.

quote Vi vil producere økologiske og bæredygtige vine, og her har Tuse Næs ideelle forhold

Sofie Saerens, Tusen Vin

Og det er præcis det, den gør mandag og tirsdag, maskinen: Den udplanter vinstokke - 15.000 af slagsen på marken på Tuse Næs. Og samtidig planter den en livsdrøm for parret bag det store projekt, Sofie Saerens og Esben Misfeldt.

- Det er bare noget, vi har haft så meget lyst til. At begynde for os selv, det er en drøm, der er på vej i opfyldelse, fortæller Sofie Saerens.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den lille vinstok er udplantet. I 2023 er det planen, at der skal kunne plukkes vindruer af den for første gang.
Den lille vinstok er udplantet. I 2023 er det planen, at der skal kunne plukkes vindruer af den for første gang. Foto: Privatfoto

At det blev vinen, der blev deres projekt, skyldes i høj grad Sofie Saerens uddannelse som bioingeniør og hendes interesse for fermentering og i det hele taget arbejde med fødevarer. Esben Misfeldt tager sin uddannelse som bygningsingeniør med ind i projektet.

Det helt rigtige sted

Og de føler, at de har fundet det helt rigtige sted til deres nye vingård.

- Vi vil producere økologiske og bæredygtige vine, og her har Tuse Næs ideelle forhold. Det danske
klima er meget velegnet til koldklima-vine såsom mousserende vine samt hvidvine. Vi fokuserer derfor
på vintyper, der både kan klare kulde og tåle de svingende regnmængder, som vejret kan byde på i
Danmark, siger Sofie Saerens.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er en specielkonstrueret maskine, der skal til for at udplante vinstokke. Dem er der ikke så mange af - denne her er kommet med traktor fra Tyskland til Tuse Næs for at klare arbejdet.
Det er en specielkonstrueret maskine, der skal til for at udplante vinstokke. Dem er der ikke så mange af - denne her er kommet med traktor fra Tyskland til Tuse Næs for at klare arbejdet. Foto: Privatfoto

Og de slår deres forretning stort op fra begyndelsen. Ifølge dem selv vil Tusen Vin med sine 15.000 vinstokke blive Danmarks tredjestørste vingård. Og selve udplantningen, der sker i disse dage, er den største, der er blevet foretaget på én gang, fortæller parret.

Foreningen Dansk Vin, der er interesse- og brancheorganisation for både hobbyavlere og erhvervsvinavlere i Danmark, har ikke præcise mål for rangeringen af de danske vingårde.

- Men 15.000 vinstokke, det bliver til en stor vingård, siger pressekontakt Børge Alstrup fra Dansk Vin.

Til sammenligning kan det nævnes, at Dyrehøj Vingaard, der ligger på Røsnæs ved Kalundborg, er Danmarks største vingård med over 30.000 vinstokke.

Den nye vingård plantes til på en mark på Tuse Næs ned mod Holbæk Fjord
Den nye vingård plantes til på en mark på Tuse Næs ned mod Holbæk Fjord Foto: Privatfoto

Sofie Saerens og Esben Misfeldt tror på, at de træder ind på vinscenen på et rigtigt godt tidspunkt:

- Med de klimaforandringer, vi ser i verden disse år, så har de traditionelle vinlande det svært. Vinproduktionen er derfor begyndt at rykke længere og længere nordpå, og der er kommet flere vingårde i blandt andet England, Danmark og Belgien i løbet af de sidste fem år, siger Sofie Saerens.

 

Oversigt over vingårde, der dyrker vinen som erhverv. Oversigten er ikke fuldstændig, fordi nogle avlere ikke har lagt deres egne oplysninger ud. Kilde: Dansk Vin. Grafik: Lonni Haugaard

 

I Dansk Vin ser man også fremgangen. Både i kvalitet og mængde.

- Kvaliteten af dansk vin stiger år for år, siger Børge Alstrup.

- Og det går fremad med antallet af avlere, men det går lidt langsomt. Blandt andet er den høje danske arbejdsløn en væsentlig forhindring for udviklingen, siger Børge Alstrup.

Større vingårde og flere maskiner

Der er i øjeblikket cirka 100 erhvervsavlere og 1.000 hobbyavlere i Danmark.

quote Kvaliteten af dansk vin stiger år for år

Børge Alstrup, pressekontakt, Dansk Vin

Børge Alstrup nævner, at større samarbejde mellem gårdene i den traditionelle andelstanke, kendt fra landbruget gennem mange år, kunne være en måde at støtte udviklingen. Og at der bliver satset på større vingårde, som vil gøre det muligt at mekanisere arbejdet.

Mekaniseringen er netop noget af det, som det nye vinpar på Tuse Næs har øje på. De overvejer muligheden for at bruge høstmaskiner i stedet for den omkostningstunge håndplukning af vindruerne.

Og de har et par år til at finde ud af, hvordan de vil få skruet høstarbejdet sammen:

- Vi regner med at kunne høste for første gang i 2023, siger Sofie Saerens.

- Og så sælge vores første flasker vin i 2024.

Så i første omgang må de beholde deres lønarbejde lidt endnu. Men deres plan er at komme til at leve af vinen. 

Nu er drømmen sået.