¨

10 millioner ekstra kroner til oplevelsescenter

Foto: TV ØST

Nordea-Fonden har netop smidt 10 millioner kroner i puljen til et nyt oplevelsescenter for astronomi, natur og geologi i Brorfelde ved Holbæk.

Holbæk Kommunes planer om et nyt oplevelsescenter for astronomi, natur og geologi er nu et stort skridt nærmere målet. Med 10 millioner kroner fra Nordea-Fonden er kommunens planer om at overtage observatoriet i bakkelandskabet i Brorfelde blevet noget mere realistiske.

- Brorfelde Observatorium er et helt enestående sted, og med Nordea-Fondens gavmilde uddeling er vi nu meget tæt på at kunne skabe en hidtil uset attraktion, siger Søren Kjærsgaard (V), der er borgmester i Holbæk Kommune.

Med roen og mørket på Brorfelde som baggrund kan der skabes mulighed for at bygge, eksperimentere og udføre målinger indenfor astronomiens, naturens og geologiens verden. Når mørket falder på, er det meningen, at børn og voksne kan udforske stjernehimlen i observatoriet, skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

Lovende planer

For skoler kan området bruges til lejrskoler med fokus på astronomi og naturvidenskab.

- Et oplevelsescenter i Brorfeldes enestående natur vil få stor betydning for formidlingen af og forståelsen for natur og naturvidenskab – ikke mindst blandt unge. Her er det bakkede landskab et tydeligt vidnesbyrd om, hvordan Danmark blev til, og kikkerterne og astronomien kan fascinere og sende tankerne på flugt. Holbæk Kommune gør en stor indsats for at udvikle fremtidsplanerne for Brorfelde, og de ser meget lovende ud, siger Ulla Björnsson, sekretariatschef i Nordea-Fonden.

Overnat i stjernevrimlen

Og det nye oplevelsescenter vil få en unik status i Danmark, mener Holbæks borgmester.

- Man vil bogstaveligt talt kunne overnatte midt i stjernevrimlen, og det vil være særligt attraktivt uden for højsæsonen. Samtidig danner området, historien og bygningerne perfekte muligheder for at formidle og skabe oplevelser. Det differentierer Brorfelde fra alle eksisterende udbud af oplevelser og attraktioner i Danmark, siger Søren Kjærsgaard.

Over halvdelen af pengene hjemme

Holbæk Kommune har det seneste år arbejdet målrettet på at sikre finansieringen af det kommende oplevelsescenter. Med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaals bidrag på 10 millioner kroner, nu yderligere 10 millioner kroner fra Nordea-Fonden, og 1,4 millioner kroner i landdistriktsstøtte (LAG) er over halvdelen af den nødvendige finansiering nu tilvejebragt.

Dermed er planerne for Brorfelde godt på vej mod realisering. I foråret støttede Nordea-Fonden desuden udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde med 350.000 kroner.

Prisen på det samlede projekt er 33 millioner kroner.

Fakta

  • Brorfelde blev opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, der flyttede sit observatorium fra Østervold, fordi byens lys efterhånden gjorde det vanskeligt at foretage astronomiske observationer. Efter flere ekspeditioner udvalgte forskerne området omkring Tølløse på grund af det exceptionelle mørke.
  • I dag er bygningerne og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke er mørkefredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret.
  • Brorfelde Observatoriet blev landskendt i december sidste år, hvor det var rammen om DR’s julekalender Julestjerner.
  • Når oplevelses- og formidlingscentret kan realiseres, forventes det at tiltrække cirka 35.000 besøgende om året.
  • Brorfelde har et grundareal på 391.601 kvadratmeter, heraf er 2291 kvadratmeter bebygget.

00:31 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App