Politisk uenighed om strammere regler efter Herlufsholm-dokumentar

Trods bred enighed om alvoren i TV 2-dokumentaren fra Herlufsholm er der på Christiansborg politisk uenighed om behovet for at skærpe reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Beretningerne i TV 2-dokumentaren fra Herlufsholm Kostskole vækker harme på Christiansborg her dagen derpå.

Allerede fra dagens start udtrykte både statsministeren og børne- og undervisningsministeren i skarpe vendinger deres vrede over det, som flere tidligere elever beretter om i dokumentaren.

- Jeg synes ellers, jeg har set mit efter at have været socialordfører i rigtig mange år. Jeg fik lov til at se dokumentaren på forhånd – og jeg blev så rystet, at jeg blev nødt til at udskyde interviewet i 48 timer, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Jeg synes, det er meget, meget alvorligt, de ting som bliver sagt og vist i dokumentaren.

quote Intet er helligt for os i Det Konservative Folkeparti

Mai Mercado (K), undervisningsordfører

Børne- og undervisningsministeren har på baggrund af dokumentaren valgt at indkalde partierne i Folketinget til en drøftelse af, om de nuværende regler på skolerne er for slappe, ligesom regeringen tidligere har foreslået at afskaffe de såkaldte præfektordninger.

Pernille Rosenkrantz-Theil har tidligere på dagen i et opslag på Facebook kaldt det for en "uskik, at man kan sætte store børn til at skulle passe på mindre børn", der som bekendt er grundlaget for Herlufsholms præfektordning.

Vil gribe ind

Også blandt oppositionen er der stemning for, at man politisk sætter sig sammen for at se på, om der er behov for ændringer i reglerne for private kostskoler. Blandt andet lyder det fra undervisningsordfører i Det Konservative Folkeparti, Mai Mercado:

- Jeg tænker, det er helt forfærdelige beskrivelser, der kommer frem. Når man som forælder vælger et skoletilbud til sit barn, så går man jo ud fra, at det er trygt, det er godt, og det er en sund kultur – og der må man bare sige, det er helt forfærdeligt, det der er kommet frem i den dokumentar.

Flere tidligere elever står frem i en TV 2-dokumentar og kritiserer kulturen på Herlufsholm Kostskole. De beretter om afstraffelser og seksuelle krænkelser.

Hun er derfor klar på at se på reglerne.

- Det vigtigste for mig er, at der bliver grebet ind, for der skal ske handling, og der skal være en kulturændring, så det bliver en sund og tryg kultur for eleverne at gå på Herlufsholm.

- Det kan være, ændringerne i sidste ende kommer fra Herlufsholm selv – at de simpelthen indser alvoren i det her – men det kan også være, det skal komme fra politisk hold, tilføjer hun.

quote Derfor undrer det mig også, at nogle af de overgreb, vi får beskrevet i dokumentaren, ikke for længst er anmeldt til politiet

Ellen Trane Nørby (V), undervisningsordfører

Det gælder også spørgsmålet om, hvorvidt der politisk skal gribes ind over for de såkaldte præfektordninger – hvor ældre elever er en slags mentor for yngre elever.

- Intet er helligt for os i Det Konservative Folkeparti, understreger undervisningsordføreren.

Læs også
Minister indkalder partier til møde efter Herlufsholm-dokumentar

Beretningerne kalder dog også på selvransagelse i ministeriet, mener Mai Mercado.

- Det kan også være, vi skal kigge på tilsynet, for der har været tilsyn med Herlufsholm, og det er ikke blevet opdaget i tilsynet.

Forbeholden for afskaffelse

Undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) beskriver også sine følelser efter at have set dokumentaren med vrede.

- Det er simpelthen nogle overgreb, som børn og unge ikke skal udsættes for.

Undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) mener, det i første omgang er ledelsen på skolens ansvar at få rettet op på kulturen.
Undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) mener, det i første omgang er ledelsen på skolens ansvar at få rettet op på kulturen. Foto: TV2

Ellen Trane Nørby påpeger, at meget af det, som kommer frem i dokumentaren, allerede i dag er ulovligt.

- Derfor undrer det mig også, at nogle af de overgreb, vi får beskrevet i dokumentaren, ikke for længst er anmeldt til politiet, siger hun og tilføjer:

- Vi taler om seksuelle overgreb og om vold – børn og unge, der udsætter hinanden for vold – og der også er en decideret voldskultur, som vi ser det fremlagt i dokumentaren.

Læs også
Statsminister reagerer på dokumentar om Herlufsholm: - Det er utilgiveligt

Hun mener, det er ledelsen på Herlufsholms ansvar at få rettet op på kulturen.

- Det er ikke et spørgsmål om, hvad Christiansborg detailregulerer i. Det er et ledelsesmæssigt svigt, når børn og unge udsættes for det, vi så i dokumentaren.

Hun peger på, at på trods af dokumentaren "intet positivt viser" omkring kostskolens præfektordninger, så viser mobbeforskning omvendt også positive erfaringer med mentorordninger.

- Derfor skal man passe på med, man ikke også får forbudt det i en situation, hvor man egentlig har det samme mål, siger Ellen Trane Nørby.

Er blevet klogere

Rektor for Herlufsholm Kostskole, Mikkel Kjellberg – der tidligere har kritiseret dokumentaren for at være misvisende – siger i dag:

- Der er blevet tegnet et billede i den her dokumentar, som har gjort os klogere.

- Der er givetvis et større problem end de enkeltstående episoder. Om det er generelt, eller det er fokuseret til subkulturer på skolen; det er noget af det, vi skal blive klogere på, tilføjer han.

quote Jeg vil tage fat i elevrådet i dag, og så vil vi gå det hele igennem og ændre det, som der er behov for at ændre

Mikkel Kjellberg, rektor, Herlufsholm Kostskole

Rektor oplyser, at kostskolen på baggrund af en episode i november 2021 – hvor en elev blev bortvist – har iværksat en ekstern undersøgelse, hvor både elever, forældre og tidligere elever vil blive inddraget.

Det skal ifølge Mikkel Kjellberg bidrage til en "gennemgribende undersøgelse af elev-kulturen".

Mikkel Kjellberg har været på Herlufsholm siden 1999 og blev i 2020 forfremmet til rektor.
Mikkel Kjellberg har været på Herlufsholm siden 1999 og blev i 2020 forfremmet til rektor. Foto: TV2

- Jeg har været på skolen længe, og jeg har også stødt på sager, hvor der har været krænkelser og uacceptabel adfærd blandt eleverne. Men den systematik, som bliver præsenteret i udsendelsen – det er et wake up call, siger han og tilføjer:

- Jeg vil tage fat i elevrådet i dag, og så vil vi gå det hele igennem og ændre det, som der er behov for at ændre. Helt konkret skal vi se på vores traditioner, og om der er nogle traditioner, der kan tolkes som om, den kan understøtte en voldelig eller hierarki-skabende kultur.

Læs også
Kronprinsparret om Herlufsholm-dokumentar: - Vi er dybt rystede

Ifølge rektoren har skolen allerede ændret præfektordningen. Blandt andet så præfekterne ikke i dag må sanktionere de yngre elever eller instruere dem i at gøre bestemte ting.

- Jeg tror, der er mange ude på diverse skoler, som kender til onkel- eller tante-ordninger, og det er det, vores præfektordning er i dag. Det har vi været meget tydelige omkring, siger Mikkel Kjellberg, men erkender samtidig:

- Der har været præfekter, som er gået over de her grænser. Men det er ikke i kraft af, de er præfekter, men på trods af de er præfekter.