Medie: Herlufsholms bestyrelsesformand kendte til krænkelser

Overfor myndighederne har bestyrelsen på Herlufsholm oplyst, at der er en sund kultur på skolen, men dokumenter viser, at bestyrelsen på Herlufsholm har kendt til flere krænkelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bestyrelsen på Herlufsholm har i flere tilfælde kendt til episoder med vold og krænkelser.

Det viser dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i. 

Ifølge avisen har bestyrelsesformand Torben von Lowzow i løbet af det seneste halve år deltaget i flere møder med STUK, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, angående flere af de episoder, der nu er kommet frem i offentligheden. 

Styrelsen har flere gange i år bedt bestyrelsen om at redegøre for, hvordan de vil komme problemerne til livs, men her har bestyrelsesformanden svaret, at der var fuld tiltro til ledelsen, og der ikke var nogen særlig risiko for trivselsudfordringer. Få dage efter blev rektor Mikkel Kjellberg fyret. 

Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar
Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

Generelt så er formanden for bestyrelsen inde over, når det gælder elevsager, viser aktindsigterne. Her deltager Torben von Lowzow på månedlige møder, hvor elevsager altid bliver drøftet. 

- Hvis bestyrelsen har været direkte involveret i håndteringen af de her alvorlige sager, så har bestyrelsen et endnu mere direkte ansvar, hvis de sager er håndteret forkert. Og hvis sagerne er håndteret på en ansvarspådragende måde, så må bestyrelsen selvfølgelig tage konsekvenserne af det, siger advokat Mads Pramming, der medvirker i TV 2's dokumentar, til Berlingske. 

Dokumentar sætter fokus på krænkelser

Sagen om Herlufsholm begyndte, efter TV 2 viste dokumentaren Herlufsholms hemmeligheder den 5. maj. Her står flere elever frem og fortæller om vold og overgreb på skolen.

Dokumentaren har ført til, at bestyrelsen få dage efter valgte at fyre rektor Mikkel Kjellberg og fremlagde en handlingsplan. 

Her fremgik det, at bestyrelsen vil ansætte en ny rektor, afskaffe den omdiskuterede præfekt-ordning og generelt gøre op med tidligere traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd.

Læs også
Politiet har fået nye henvendelser efter dokumentar om Herlufsholm
Læs også
Politiet har fået nye henvendelser efter dokumentar om Herlufsholm

Efterfølgende er politiet også gået ind i sagen. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil se dokumentaren igennem for at undersøge, om straffeloven kan være overtrådt, og om der skal indledes en efterforskning. 

- Vi har fået nogle henvendelser siden, som vi nu kigger nærmere på, sagde Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV 2 tirsdag.

Derudover så skal en advokatundersøgelse undersøge de sager, der har været på skolen med krænkende adfærd, og hvordan skolen og ledelsen har håndteret dem. 

Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning
Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning

Vil ikke stille op til interview

Bestyrelsesformand Torben von Lowzow har ikke ønsket at svare på Berlingskes spørgsmål, men har i stedet svaret i et skriftligt svar. Her henviser han til den kommende advokatundersøgelse og skriver:

- Vores fokus i den nuværende situation på Herlufsholm, hvor samarbejdet med rektor er stoppet, er at igangsætte de yderligere tiltag, som er besluttet for at sikre en bedre, sund og tryg elevkultur, samt helt aktuelt at vores elever og lærere har ro til at gennemføre den igangværende eksamensperiode, og at de samtidig kan se frem til at starte deres nye skoleår i august, skriver han til avisen.

VIDEO: Se hele interviewet med bestyrelsesformand Torben von Lowzow om, hvorfor rektoren skulle fyres, og hvordan man vil rette op på kulturen på skolen.


Nyhedsoverblik