Forældrerepræsentant ønsker ny rektor på Herlufsholm skal komme udefra: - Der skal nye kræfter til

Kulturen på Herlufsholm Kostskole kræver, at man finder en ny rektor uden en forhistorie med skolen, mener forældrerepræsentant i bestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Herlufsholm Kostskole skal have ny rektor. Det står klart efter dagens ekstraordinære bestyrelsesmøde, hvor en enig bestyrelse for skolen valgte at fyre rektor Mikkel Kjellberg.

Fyringen er en reaktion på, at flere tidligere elever i en TV 2-dokumentar er stået frem og har fortalt om vold og overgreb på skolen – ligesom elever også fortæller, hvordan sovesalslærere i nogle tilfælde har vendt ryggen til, når der blev udøvet vold.

Forældrerepræsentant i bestyrelsen Sebastian Franck kalder vidnesbyrdene i dokumentaren for "en chokerende oplevelse".

- De ting, der blev fortalt om og illustreret i udsendelsen, er virkelig ubehagelige begivenheder, siger han og tilføjer:

- Mikkel (Kjellberg, red.) er den øverste ansvarlige for skolen, og det er hans ansvar at sikre, at den slags ikke foregår, og hvis det foregår, at den information kommer bestyrelsen for øre. Så i arbejdet med at få rettet op på de her ting, tror jeg, der skal nye kræfter til.

quote I og med jeg har børn på skolen, så troede jeg, at jeg havde et godt billede af, hvad der foregik på skolen

Sebastian Franck, forældrerepræsentant, Herlufsholm Kostskole

Sebastian Franck er samtidig overbevist om, at det bliver nødvendigt at finde en ny rektor eksternt, hvis skolen skal lykkes med at gøre op med det, som bestyrelsen i en pressemeddelelse selv kalder for en "usund kultur" på skolen.

- Jeg mener også, det skal være en, som ikke har historik med skolen, men som kommer udefra, påpeger han.

Tidligere rektor Mikkel Kjellberg har været på Herlufsholm siden 1999, hvor han i 2020 blev forfremmet til rektor.

"Der bliver ikke lagt fingre imellem"

Sebastian Franck er i modsætning til flere af de øvrige bestyrelsesmedlemmer ikke selv tidligere elev på Herlufsholm – men hans børn går i dag på skolen.

- I og med jeg har børn på skolen, så troede jeg, at jeg havde et godt billede af, hvad der foregik på skolen.

Tror du, dine egne børn har kendt til noget af det, som dokumentaren viser?

- Det har de ikke. Men de er også dagelever. Det gør måske en forskel.

VIDEO: Flere tidligere elever står frem i en TV 2-dokumentar og kritiserer kulturen på Herlufsholm Kostskole. De beretter om afstraffelser og seksuelle krænkelser.

Selvom en ny rektor ifølge Sebastian Franck bør findes udefra, så ser bestyrelsesmedlemmet det omvendt ikke som en udfordring på nuværende tidspunkt, at flere af de øvrige bestyrelsesmedlemmer har en lang historik med Herlufsholm:

- Det er min helt personlige oplevelse, der bliver ikke lagt fingre imellem, hvad det angår, selvom man godt kunne forestille sig, at man var bagudskuende. Jeg synes, der bliver kigget fremad, siger bestyrelsesmedlemmet, der selv blev valgt ind i 2019.

- Jeg synes, det er nogle vidtrækkende beslutninger, vi har truffet indtil videre. Det er nogle store ting for skolen, som bliver besluttet her. Om det er nok? Det afhænger af, hvad de undersøgelser, vi har sat i gang, kommer til at fortælle os, tilføjer han.

quote Jeg vil sige, jeg følte mig tryg før. Og jeg føler mig tryg nu. Mine børn har kun haft positive oplevelser på Herlufsholm

Sebastian Franck, forældrerepræsentant, Herlufsholm Kostskole

Han vil derfor ikke afvise, at der kan blive brug for yderligere tiltag.

- I forhold til om der er andre, der kunne være vidende om og have indblik i de her ting, så håber jeg, det er noget af det, der bliver afdækket, hvis det er tilfældet. Det er derfor, vi nu har Jon Lauritzen til at lave en uvildig advokatundersøgelse, siger han og tilføjer:

- Til den tid kan det godt være, jeg siger, vi skal gøre noget mere eller noget andet.

VIDEO: Se hele interviewet med bestyrelsesformand Torben von Lowzow om, hvorfor rektoren skulle fyres, og hvordan man vil rette op på kulturen på skolen.

Føler sig stadig tryg som forælder

På trods af de seneste dages afsløringer mener forældrerepræsentanten ikke, at forældre til elever på Herlufsholm bør være utrygge:

- Jeg vil sige, jeg følte mig tryg før. Og jeg føler mig tryg nu. Mine børn har kun haft positive oplevelser på Herlufsholm.

Også i lyset af det, som er kommet frem?

- Der mener jeg, at der tydeligvis har været en risiko for nogle børn, som ikke skulle have været der. Og det tror jeg på, vi kan få gjort op med.

Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar
Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

Bestyrelsen for Herlufsholm Kostskole har lørdag præsenteret en række konkrete initiativer mod det, som bestyrelsen med egne ord kalder for "de problemer, som udsendelsen præsenterer".

Blandt andet har bestyrelsen dags dato besluttet at afskaffe den stærkt omdiskuterede præfektordning, der har været kritiseret, af såvel en tidligere rektor som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet:

- Jeg tror, det er erkendelsen nu, at uanset hvad man gør, så hænger der så meget fortid ved den ordning, at den er nødt til at blive afskaffet, siger Sebastian Franck og tilføjer:

- Det at ændre en kultur, det tager tid – og noget af det kan vi accelerere med de konkrete tiltag, vi sætter i gang – og noget af det må man tage i så hurtigt et tempo, vi kan.

TV2 ØST har forsøgt at få et interview med Mikkel Kjellberg, men han har takket nej.

Handlingsplanens punkter:

  • Præfekt-ordningen afskaffes.
  • Den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng. Alle kostelever kan fra i dag sove på eget værelse.
  • Skolens ledelse udvides med en ekstra medarbejder dedikeret til at forestå arbejdet med trivsel på skolen.
  • Whistleblowerordning for elever som supplement til den eksisterende ordning for forældre på Undervisningsministeriets hjemmeside.
  • Hjælp tilbydes til nuværende som tidligere elever som har følt sig krænket eller har været udsat for fysisk eller psykisk pres på skolen.
  • Bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, heriblandt den i TV 2-udsendelsen omtalte PØ-kamp.
  • Bestyrelsen vil søge fagprofessionel bistand fra en ekstern forsker til arbejdet med at forandre kulturen på skolen.


Kilde: Herlufsholm Skole