Mordsag uden lig skal undersøges for teledatafejl - kan risikere at skulle gå om

I 2017 faldt der dom i sagen om mordet på Hediga Morad, selvom der aldrig er fundet et lig. Sagen bliver nu undersøgt for teledatafejl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er risiko for, at sagen om mordet på 34-årige Hediga Morad i Vordingborg skal gå om på grund af teledata-sagen.

Det skriver Sjællandske på baggrund af en aktindsigt.

I 2017 blev Hediga Morads eksmand, Khalil Meme, idømt 12 års fængsel og udvisning for bestandigt ved Østre Landsret. Han blev dømt for at have slået sin ekskone ihjel – selvom der aldrig blev fundet et lig eller et gerningssted.

Anklagemyndigheden mente dog, at liget kunne være skaffet af vejen ved Møns Klint, blandt andet fordi teleoplysninger indikerede, at den dømte var i området i tiden omkring kvindens forsvinden. Hans kørsel ved Vordingborg, Nyråd og Møn blev altså kortlagt ved hjælp af teledata.

quote Sagen er en af de sager, som er taget op med henblik på at konstatere, om der skulle være fejl/divergens i de teleoplysninger, der er blevet brugt under sagen

Anne Marie Fink, anklager, til Sjællandske

Det er på den baggrund, at Sjællandske har søgt aktindsigt. Anklager Anne Marie Fink svarer avisen:

- Under henvisning til din forespørgsel af 19. september 2019 omkring teledata i den afsluttede straffesag vedr. Hediga Morad, kan jeg oplyse, at sagen er en af de sager, som er taget op med henblik på at konstatere, om der skulle være fejl/divergens i de teleoplysninger, der er blevet brugt under sagen. Arbejdet med dette er ikke afsluttet endnu.

Først og fremmest skal sagen altså undersøges nærmere, og det er derfor ikke afgjort, om sagen skal gå om.

SE VIDEOEN: Sådan her lød det, da dengang 41-årige Khalil Meme ved landsretten blev idømt 12 års fængsel for at slå sin ekskone ihjel.

 

Forsvandt sporløst i 2015

Det var dog ikke alene teleoplysninger, der resulterede i dommen mod Khalil Meme. Han blev blandt andet også dømt på den baggrund, at hans iøjnefaldende bil, en bronzefarvet Kia Claurus, blev set i området ved Klinteskoven, at han på dagen for ekskonens forsvinden anskaffede sig en spade, og at eksperter íkke mente, at en afskeds-sms kunne være forfattet af Hediga Morad. Eksmanden hævdede ellers, at kvinden ikke var død, men i stedet var flyttet til Syrien eller Tyrkiet.

Hediga Morad forsvandt sporløst i oktober 2015. Den dengang 34-årige kvinde boede i Vejle med sine to børn, og den 9. oktober tog hun toget fra Jylland mod Vordingborg for at aflevere børnene hos sin eksmand, hvor de skulle holde efterårsferie.

Hediga Morad ankom til stationen kort før midnat. Det er det sidste sted, hun med sikkerhed er set i live. Anklagemyndigheden mente, at eksmanden slog hende ihjel, fordi hans ære var krænket. Hun havde nemlig fundet sig en ny mand.

Som følge af teledatasagen skal 10.700 sager gennemgås for fejl.