Købte drabstiltalt en løvrive eller en spidsspade?

Det helt store spørgsmål i ankesagen om Hediga Morad har i dag været, om det er rigtigt, at den sigtede købte en spade, da hans ekskone forsvandt.

Tema: Hediga Morad - drabssagen uden lig
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I sagen om forsvundne Hediga Morad har to nye ansigter indtil videre indfundet sig i vidneskranken på ankesagens dag 3.

Begge vidner er indkaldt af anklageren.

Det første nye vidne, der tog plads i vidneskranken onsdag, var en indkøbsassistent hos Jem & Fix i Vejle. Hun har ansvaret for butikkædens indkøb og salg, og anklageren ville vide, om hun kunne se, at der blev solgt en spidsspade eller en løvrive i Jem & Fix i Vordingborg den dag i oktober 2015, da Hediga Morad forsvandt.

Her svarede assistenten, at der var blevet solgt en spade, men ikke nogen rive. Forsvaret ville til gengæld gerne vide, om der ikke kunne være en forkert stregkode på riven, så den ville fremstå som spade i systemerne. 

Vigtig detalje i sagen

Og faktisk er spørgsmålet om løvrive eller spidsspade ret centralt i den spektakulære drabssag, der mangler et lig.

Anklagemyndigheden mener nemlig, at Hediga Morads eksmand købte en spade i Jem & Fix den dag, hun forsvandt. En spade, der måske blev brugt, da han skulle skaffe sig af med liget. Det nægter eksmanden dog – både at have slået sin ekskone ihjel og at have købt en spade. Han siger, at han købte en rive, som han skulle bruge til at samle blade og kviste til at tænde op i en grill.

Indkøbsassistenten havde dog svært ved at se, hvordan en løvrive ved en fejl kunne blive solgt som en spidsspade.

Det næste nye vidne skulle også bruge til at bekræfte anklagemyndighedens påstand om den tiltaltes indkøb af en spade. Det var nemlig en intern revisionschef fra Jem & Fix, som skulle svare på, om der var sket svind i antallet af løvriver i butikken i Vordingborg. 

Det mente revisionschefen ikke, der var, selvom han på forsvarerens opfordring tilføjede, at der kunne ske fejl.

En politiassistent og en socialrådgiver fra et krisecenter i Vejle har også vidnet i sagen i dag. De vidnede også i byretten.

Tiltalte: Hun er flyttet til Tyrkiet 

Hediga Morad forsvandt sporløst i oktober 2015. Den dengang 34-årige kvinde boede i Vejle med sine to børn, og den 9. oktober tog hun toget fra Jylland mod Vordingborg for at aflevere børnene hos sin eksmand, hvor de skulle holde efterårsferie.

Hediga Morad ankom til stationen kort før midnat. Det er det sidste sted, hun med sikkerhed er set i live.

Hedigas eksmand forklarede i byretten, at han mente, Hediga Morad er flyttet til Syrien eller Tyrkiet. Flere vidner sagde dog også i sagen, at de ikke tror på, at Hediga frivilligt ville forlade sine børn.

I januar i år blev den syriske eksmand idømt 12 års fængsel og udvisning af Danmark for mordet på sin ekskone. Han ankede dommen på stedet.