Veganere jagter underskrifter: 700 signaturer fra en plads på stemmesedlen

De slår sig op på bedre velfærd for dyr. Onsdag blev sidste spurt mod stemmesedlen taget i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved de næste valg kan den danske befolkning meget vel skulle tage stilling til endnu et parti på listen af kandidater til både Folketinget og byrådet. Det er i hvert fald målsætningen for Veganerpartiet, der er gået ind i slutspurten om vælgernes gunst i jagten på de sidste vælgererklæringer.

Henrik Vindfeldt er medstifter af partiet. Han er fra Nykøbing Falster, og i går, onsdag, var han vendt tilbage til sin gamle hjemby for at gøre reklame for partiets visioner og ikke mindst gøre et indhug i de 700 underskrifter, partiet mangler for at kunne blive opstillingsberettigede.

quote Vi er sådan nogle dyrevenner, så vi spiser ikke selv dyrene

Henrik Vindfeldt, medstifter af Veganerpartiet 

- Jeg er vokset op i Sundby på den anden side af Guldborgsund, og jeg er født herude på sygehuset, fortæller Henrik Vindfeldt om sit tilhørsforhold til byen.

Det er nu 28 år siden, og i dag var han så tilbage i fødebyen med sit budskab.

- Vi er sådan nogle dyrevenner, så vi spiser ikke selv dyrene. Og det vil gerne hjælpe andre med, siger Henrik Vindfeldt til en forbipasserende i et forsøg på at lande endnu en underskrift på blokken.

Til TV2 ØST uddyber han baggrunden for beslutningen om at være med til at stifte Veganerpartiet i 2018, hvor han i dag sidder i bestyrelsen.

- Jeg troede, at vi i Danmark var rigtig gode til dyrevelfærd, men jeg fandt ud af, at vi er nogen af de værste. Vi har de dårligste pladskrav, vi klipper halerne af dyrene og fikserer søerne – og så lavede jeg den dumme beslutning, at jeg ville se det selv.

- Der så jeg det værste syn i mit liv.

For Henrik Vindfeldt blev turen i en svinestald startskuddet til en livsstil uden kød. Nu er han klarttil at gå til valg på det.
For Henrik Vindfeldt blev turen i en svinestald startskuddet til en livsstil uden kød. Nu er han klarttil at gå til valg på det. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Det blev for Henrik Vindfeldt starten på kampen for bedre dyrevelfærd. Selv har han ikke rørt kød i de seneste tre år, og det er hans håb at få flere med på den vogn.

Derfor havde Veganerpartiet også taget deres kødløse foderbræt med på gågaden i Nykøbing Falster, hvorfra der blevet serveret kødløse frikadeller – eller ”frækkedeller”, som medlem af partiet Per Johannessen fra Maribo præsenterer serveringen.

- De er lavet på squash, soya og ærter, forklarer han.

Og partistifteren selv er ikke i tvivl:

- Hvor er det lækkert, det her.

Per Johannessen fra Maribo langede "frækkedeller" over disken. Målet er at overbevise andre om, at den veganske version af den danske nationalspise er mindst lige så god.
Per Johannessen fra Maribo langede "frækkedeller" over disken. Målet er at overbevise andre om, at den veganske version af den danske nationalspise er mindst lige så god. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Selv kommer Henrik Vindfeldt fra det, han kalder et oplyst hjem, men her blev der aldrig talt om de vilkår, som danske produktionsdyr lever under.

quote Det var fordi, der stod veganer – og det var ikke lige mig – jeg kan godt lide ”kø'”

Birthe Jørgensen, Marielyst

- Vi har snakket om politik og alt muligt, men aldrig at en gris har under en kvadratmeter i hele sit liv, og at det er lovligt. Da det gik op for mig, at folk bliver overraskede, når de hører, at det er lovligt at have grise inde i en stald i mørke og pis og lort, tænkte jeg – det er vi nødt til at sprede ud, siger han og tilføjer:

- Jeg spiste kød, indtil jeg var 25 år, fordi jeg ikke vidste det.

Og selvom det er dyrene, der er hovedmærkesagen i jagten på vælgererklæringer, så har partiet ifølge Henrik Vindfeldt et helt partiprogram klar:

- Medfølelse stopper ikke ved dyrene. Vi har et helt partiprogram. Men vi kommer ikke for at revolutionere skattesystemet. Vi kommer for at løse nogle problemer. Kunne man have løst dem i de andre partier, havde vi bare meldt os ind i dem.

De ligner, men har aldrig set skyggen af gris.
De ligner, men har aldrig set skyggen af gris. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Blandt de handlende på gågaden i Nykøbing Falster var der dog ikke megen gehør for det nye partis ambitioner blandt dem, som TV2 ØST fik lejlighed at tale med:

- Jeg synes, det er unødvendigt. Vi har partier, som har de samme idéer, og som bedre kan formidle det, siger Joel Pedersen fra Helsinge.

Imens havde andre det som Birthe Jørgensen fra Marielyst, der heller ikke ville sætte sin signatur på en vælgererklæring:

- Det var fordi, der stod veganer – og det var ikke lige mig – jeg kan godt lide ”kø'”, som vi siger hernede.

Men der var også dem, der finder sagen væsentligt at bakke op om.

- Jeg har altid været glad for dyr. Jeg synes også, man skal passe på dyrene, det er måske det primære for mig, siger Bodil Nielsen fra Valby.

Veganerpartiet skal indsamle i alt 20.182 vælgererklæringer for at kunne nå målet om at stille op til både Folketinget og kommunalvalget.