Vandforurening: De værste huse bliver nu renset

Det er en ugen siden, man måtte drikke og bruge af vandet, hvis man er koblet til Maglebrænde Vandværk. Nu skal de værst ramte ejendomme renses.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dem der er koblet til Maglebrænde Vandværk ved Stubbekøbing, har nu måttet undvære rent drikkevand i en uge.

Og de 13 ejendomme, der er værst ramt, skal nu have renset rør og installationer, før de kan få vand igen.

Det sker ved, at lave en koncentreret blanding af vand og brintoverilte og skylle rørene og installationerne og lade brintoverilte-blandingen virke natten over. Så skal det hele renses efter med rent vand.

- Det er et større indgreb, men de folk, der udfører arbejdet, er meget dygtige, siger Niels Rasmussen, der er produktionschef hos Guldborgsund Forsyning.

Og Niels Rasmussen understreger, at de 13 ejendomme ikke skal have en krone op af lommen.

Her kan du læse hele rensningsprocessen:

Må væbne sig med tålmodighed  

Som det ser ud lige nu, så kan der ikke sættes en dato på, hvornår vandet må bruges til andet end toiletskyl. Hver dag bliver der taget mellem 13-15 prøver for at finde ud af, hvor stor indholdet af bakterier i vandet er.

- Desværre kan vi ikke sige noget. Det er sundhedsstyrelsens embedslæger, der skal godkende prøverne, før vi kan forsyne vores kunder med rent vand igen. Vi forstår godt, at det er en kæmpe gene, men folk må væbne sig med tålmodighed, siger Niels Rasmussen.

Han fortæller, at prøverne bliver bedre dag for dag.  

Sidste onsdag kom en ekstern entreprenør til at koble en spildevandsledning på en drikkevandsledning. Det betød, at vandet blev forurenet med colibakterier. 

Der er vandtanke ved Maglebrænde Forsamlingshus, og her kan man forsyne sig. Det hjælper ikke at koge vandet, derfor skal man forbi for at tanke rent vand. 

Udviklingen i forureningssagen opdateres løbende på Guldborgsund Forsynings hjemmeside.