Vaccinationsdag på forsorgshjem: - Det er fantastisk betryggende

På forsorgshjemmet Saxenhøj & Fjordvang i Sakskøbing lagde beboerne i dag arm til covid-19-vaccination til stor glæde for beboere og forstander.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dagen i dag har i dén grad været store vaccinationsdag på forsorgshjemmet Saxenhøj & Fjordvang i Sakskøbing, hvor beboere, der har ønsket det, har fået deres første stik med covid-19-vaccine.

- Jeg har fået mere ro, for nu føler jeg mig lidt bedre garderet, og jeg glæder mig til næste stik, så vaccinationen er fuldbyrdet, siger førtidspensionisten Inger Johnsen, der er tilknyttet forsorgshjemmet.

Forsorgshjemmet har i alt 90 beboere, hvoraf cirka 75 ifølge forstanderen har takket ja til vaccinen, som er et frivilligt tilbud.

- Vi havde et smitteudbrud i midten af december, som tog tre uger at komme ud af igen, så vi har hørt alarmklokkerne ringe. Det er fantastisk betryggende, at vi starter vaccinationer nu, lyder det fra forstander Erik Søndergaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Inger Johnsen har ikke mærket nogle bivirkninger ved det første stik, som hun fik i dag.
Inger Johnsen har ikke mærket nogle bivirkninger ved det første stik, som hun fik i dag. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Sociale institutioners tur

Det er en del af Sundhedsstyrelsens nationale vaccineprioritering, at de ældste – og dermed mest udsatte for alvorlige forløb med covid-19 – bliver vaccineret som de første. Derfor har Region Sjælland nu rettet blikket mod de sociale institutioner, der har borgere i den ældre kategori.

- Vi startede på plejecentre, og nu kommer vi til nogle institutioner, hvor der også er borgere på over 65 år, og dem skal vi også have vaccineret, forklarer Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og vaccinationsansvarlig i regionen.

Læs også
11 er smittet med britisk mutation i børnehave - familier er også ramt
Læs også
11 er smittet med britisk mutation i børnehave - familier er også ramt

I Region Sjælland drejer det sig i alt om 208 sociale institutioner, blandt andet forsorgshjem og bosteder, hvor tilknyttede borgere i løbet af de kommende uger bliver vaccineret med første stik, hvis de ønsker det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Trine Holgersen er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og vaccinationsansvarlig i regionen.
Trine Holgersen er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og vaccinationsansvarlig i regionen. Foto: Arkivfoto

Regionen er lige nu i kontakt med kommunerne om, hvordan vaccinationen skal foregå på de enkelte institutioner.

- Vi har med sårbare borgere at gøre, og derfor skal man også finde de løsninger, der passer til institutionerne og borgerne. For nogle har det en stor betydning, at vi kommer ud og er på institutionen, og for andre er det nemmere eller lige så nemt at køre ind til et vaccinationscenter og blive vaccineret, siger Trine Holgersen.

Hun opfordrer desuden alle borgere, der har modtaget tilbud om vaccination, og som ønsker det, at booke tid til vaccination, da der, ifølge direktøren, er masser af ledige tider. Har man modtaget tilbud i enten e-boks eller i posten, skal man gå ind på www.vacciner.dk og bestille en tid til vaccination.

Personale vaccineres også

Det er ikke kun borgerne med tilknytning til forsorgshjemmet, der kan glæde sig over at påbegynde vaccinationen. Ifølge Erik Søndergaard bliver forsorgshjemmets personale sideløbende tilbudt vaccinationen, da de falder ind under kategorien af frontpersonale.

- Så i løbet af 2-3 uger, tror jeg vi har hovedparten af personale og beboere vaccineret, og det stiller os et langt bedre sted, siger forstanderen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forstander, Erik Søndergaard, er glad for, at hovedparten af beboere og personale er vaccineret inden for få uger.
Forstander, Erik Søndergaard, er glad for, at hovedparten af beboere og personale er vaccineret inden for få uger. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

De – på nuværende tidspunkt – godkendte vacciner i Danmark kræver, at man bliver stukket to gange, for at de beskytter bedst muligt. Ifølge Erik Søndergaard har beboerne fået vaccinen fra Pfizer/BioNtech, hvilket betyder, at andet stik falder 20 dage efter første stik.

Inger Johnsen, der ser frem til den dag, håber at andet stik er lige så smertefrit som debuten.

- Jeg har ikke kunnet mærke noget. Jeg har ikke fået spændinger i armen eller følt noget ubehag, fortælle hun.

- Jeg glæder mig til, jeg kan tage hjem til mit barnebarn og færdes rundt omkring og følge mig sikker, fortsætter hun.

En opgørelse fra Statens Serum Institut viser fredag, at i alt 173.623 borgere i Danmark har fået begge stik og altså er færdigvaccinerede. Det svarer til knap tre procent af den danske befolkning. I Region Sjælland er 47.920 personer helt færdige med covid-19-vaccinen.


Nyhedsoverblik