Unik skole på Lolland gik verden rundt - nu er byggeriet gået helt i stå

En svanemærket skole i Sundby skulle stå færdig i udgangen af 2024, men en voldgiftssag og et nyt udbud forsinker byggeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Drømmen om Danmarks første svanemærkede skole i Sundby blev sat i stå i december 2022, da entreprenøren gik konkurs. 

Nu fører kommunen en voldgiftssag mod entreprenøren. 

Det er stadig uvist, hvornår byggeriet kan fortsætte, hvilket skaber ærgrelser blandt forældrene, der forventede, at deres børn skulle gå på skolen.

- Bliver den overhovedet færdig eller hvad? Det kan jeg da godt være lidt i tvivl om. Og holder de tidsplanen, som de jo ikke har gjort tidligere? Siger forælder Stefan Knudsen.

Forælder Stefan Knudsen vil gerne vide, hvornår skolebyggeriet står færdigt.
Forælder Stefan Knudsen vil gerne vide, hvornår skolebyggeriet står færdigt. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Byggeriet blev påbegyndt i 2021, men i december 2022 gik det i stå. Nu skal der laves et nyt udbud, så der kan findes en ny entreprenør, fortæller formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Jesper Blomberg (DF).

- Vi venter på et nyt udbud, der er ved at blive udarbejdet. Og vi venter på en tilbudsrunde, der skal bydes ind på. På et tidspunkt står vi med en ny totalentreprenør, der skal gøre byggeriet færdigt, siger han.

Ventetid har konsekvenser

Men det kan vise sig at blive en svær opgave for kommunen at få det nye udbud på plads. Når man laver et udbud på en halvfærdig bygning, skal man nemlig kunne redegøre for, hvor langt byggeriet er kommet. 

Der skal laves et helt nyt projektmateriale ud fra det byggeri, der står på grunden. Nogle af disse informationer vil fremgå af dokumenterne i forbindelse med en voldgiftssag.

Hvis kommunen derimod venter med at sende udbuddet ud, til efter voldsgiftssagen og dokumenterne er færdige, kan det også have konsekvenser. Selvom man venter, kan materialerne på bygningen være blevet beskadiget, eller der kan være opstået andre problemer.

Formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Jesper Blomberg (DF) forventer bygningen er færdig i slut 2024.
Formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Jesper Blomberg (DF) forventer bygningen er færdig i slut 2024. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Blandt andet derfor blev der alligevel arbejdet på skolebygningen torsdag. Kommunen var nemlig ved at sikre mod fugt. 

Det sker, så der ikke opstår problemer med bygningen, fortæller formand Jesper Blomberg.

- Vi sikrer bygningen, så der ikke opstår ekstraomkostninger. Det har vi lov til rent juridisk. Det er nødværge. Men om lidt kommer arbejdet til at gå i gang igen, er jeg sikker på, siger han.

Forældre afventer tidshorisont

Konkursen kommer højst sandsynlig til at betyde ekstraomkostninger for Guldborgsund Kommune. På trods af at kommunen højst sandsynligt kan få dækket nogle af omkostningerne i forbindelse med voldgiftssagen, fordi det er entreprenøren, der har misligholdt aftalen.

Derudover har kommunen højst sandsynligt en forsikring, der gør, at de kan få dækket op til 15 procent af prisen på bygningen.

Forældrene venter dog stadig på svar på, hvornår deres børn kan starte på skolen.

Lisa Dues datter kommer ikke til at starte på skolen til sommer som planlagt.
Lisa Dues datter kommer ikke til at starte på skolen til sommer som planlagt. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST


- Hun er lige startet i forårs SFO. Efter sommerferien, skulle hun være startet på skolen, men det kommer hun jo ikke til, kan vi se, for den er jo ikke færdig endnu. Det er lidt øv, siger forælder Lise Due.

Hos kommunen håber Jesper Blomberg (DF) på, at den nye skole står klar i udgangen af 2024.

- Det vil være mit pejlemærke nu. Der kommer selvfølgelig folk indover, som kommer udefra. Den endelige tidsplan kan vi give, lige så snart vi har den nye totalentreprenør, siger han.