Uklarhed om grænseåbning får kritik - sommerhusudlejere har brug for de tyske turister

Det er endnu uvist, hvornår de danske grænser igen åbner, og det frustrerer sommerhusudlejerne på Sydhavsøerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da statsminsiter Mette Frederiksen (S) og samtlige af Folketingets andre partiledere blev enige om en genåbningsplan var der mange ting, der faldt på plads.

Men i hvert fald én ting er stadig uvist: Hvornår bliver de danske grænser åbnet igen?

quote Vi er dybt afhængige af de udenlandske gæster

Majbritt Sørensen, bureauchef, Sol & Strand, Marielyst

Og den uvished vækker frustration på Sydhavsøerne og hos Sol & Strand, der udlejer sommerhuse i blandt andet Marielyst. Det er nemlig i høj grad tyske turister, der lejer husene.

- Vi er dybt afhængige af de udenlandske gæster. De udgør cirka 75 procent af vores udlejninger, siger bureauchef Majbritt Sørensen.

Burde åbne grænser samtidig med Tyskland

John Brædder (Guldborgsundlisten), der er borgmester i Guldborgsund Kommune, efterspørger også et konkret åbningstidspunkt. Han siger, at hele oplevelsesindustrien i kommunen er afhængig af, at tyskerne snart kan krydse grænserne igen.

- Det er vigtigt at få en klar udmelding. Om det så er den 15. maj, 1. juni eller 15. juni, men lad os få en klar udmelding på, at grænserne åbner på dét tidspunkt, og så kan man begynde at booke sit sommerhus, siger John Brædder.

Artiklen fortsætter under billederne.

John Brædder efterlyser en klar melding om, hvornår grænserne kan åbne.
John Brædder efterlyser en klar melding om, hvornår grænserne kan åbne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Derfor mener han også Danmark burde åbne grænserne samtidig med tyskerne, der gradvist åbner grænserne mod nord fra 15. maj.

- Det er vigtigt at kigge på, hvordan smittetrykket er i vores nabolande. Og i Tyskland er det cirka samme smitteniveau, som vi kender fra Danmark. Så spørger jeg bare: Hvad er forskellen på, at Fru Hansen fra Tyskland holder ferie på Marielyst, eller at Hr. Petersen fra København gør det?

Mange risikerer at miste arbejdet

Hos Feriepartner Marielyst er også det altafgørende, at der snart bliver meldt ud, hvornår de kan forvente en åbning af grænserne.

- Hvis ikke vi får højsæsonen igennem med tyske gæster, så er det tusindvis af ansatte i feriehusbranchen, som vil komme ud og miste deres arbejde, siger formand for marketing og branding, Jesper Blomberg.

For selvom det tyder på, at mange danskere vælger sommerhusferien i år, fordi de måske ikke kan komme til udlandet, så kan de ikke erstatte de tyske kunder for udlejningsbureauerne.

- Det kan godt være, at danskerne gerne vil i danske sommerhuse. Det vil de også gerne, men vi skal huske på, at danskerne ikke har lige så lang ferie, som tyskerne har, og det vil sige, at selvom der kommer danskere og fylder op i højsæsonen i juli, så er der stadig august og en halv september i Østdanmark, som ikke bliver fyldt op, og det vil koste rigtig mange penge, siger Jesper Blomberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvis ikke de danske sommerhuse også får tyske gæster, så kan det få store konsekvenser.
Hvis ikke de danske sommerhuse også får tyske gæster, så kan det få store konsekvenser. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at de danske gæster vælger os at holde ferie hos, men det er langt fra nok, siger Majbritt Sørensen fra Sol & Strand.

Er helt klar

Hos Sol & Strand er de derfor helt klar, så snart tyskerne får lov at køre til Marielyst igen.

- Så trækker vi planerne frem, så vi er klar til at tage imod gæsterne.

Regeringen er i øjeblikket i dialog med nabolandene Tyskland og Sverige om indrejseforbuddet og vil ud fra det tage stilling til grænsespørgsmålet. De vil melde noget ud senest 1. juni.