Tyskland forlænger rejseadvarsel - halv million turistovernatninger på spil

De tyske myndigheder har forlænget et advarsel om rejser til udlandet. Det koster tyske overnatninger på Sydhavsøerne, der sidste år talte godt 500.000.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tyske turister udgør en væsentlig andel af turistovernatningerne her i regionen. Ikke mindst for Lolland og Falster, der tegner sig for 60 procent af Region Sjællands turister fra udlandet, hvoraf flertallet kommer fra nabolandet mod syd.

quote Vi vil gerne kunne leje ud til danskere, men de kan ikke erstatte den tyske efterspørgsel, vi har i juni.

Kim Holmsted, direktør, Dancenter

Men i coronaens skygge har de tyske myndigheder senest forlænget advarslen til borgerne om at rejse til udlandet herunder Danmark – foreløbigt ind til 15. juni 2020. Med godt en halv million tyske turistovernatninger sidste år, er det en alvorlig sag for den lokale turistindustri.

Hos Dancenter, der har lokalkontorer for sommerhusudlejning på både Falster, Lolland og Møn, fortæller administrerende direktør, Kim Holmsted, at tyskernes udmelding har skabt stor usikkerhed for både turisterne, der lejer husene, og udlejere.

- Det påvirker os ved annulleringer, og vi har haft et callcenter, som ikke har kunnet følge med antallet af opkald. Folk er bekymrede for om Danmark følger efter og forlænger grænselukningen. Folk havde håbet på lidt mere åbning mod lande, der har kontrol mod situationen, som Danmark, forklarer han.

Danskere kan ikke erstatte tyskere

De tyske myndigheders udmelding betyder i mange tilfælde, at tyske turister ikke vil være dækket af deres rejseforsikring, hvis de alligevel rejser til udlandet, forklarer Kim Holmsted, og det skaber bekymring, og nogle vælger også at annullere, hvilket skaber uvished for udlejerne.

- Vi vil gerne kunne leje ud til danskere, men de kan ikke erstatte den tyske efterspørgsel, vi har i juni. Det kommer også til at gøre ondt på de lokale købmænd nær sommerhusområderne og lokalsamfundet, siger Kim Holmsted og tilføjer:

- Det er super ærgerligt. Men vi afventer lidt konsekvensen, og vi håber, man kan finde en måde at lave en åbning på.

Visit Lolland-Falster oplyser, at ud af samlet 1.840.000 turistovernatninger i 2019, tegnede tyskerne sig for de 520.000, svarende til godt 67 procent af alle overnatninger fra udenlandske turister.

August er tysk højsæson

Hos Visit Lolland-Falster forklarer destinationschef, Brian Lindorf Hansen, at i forhold til antallet af tyske turister er juni måned ikke der, man har flest gæster fra landet mod syd.

quote Det er jo ikke et forbud. Derfor afhænger det mere af, om Danmark vælger at åbne grænserne igen.

John Brædder, borgmester, Guldborgsund Kommune

- Vi har selvfølgelig tyskere i den her periode, men det helt store slag står i august, siger han og tilføjer:

- Men vished er det vigtigste for vores aktører lige nu, sådan så de kan begynde at ombooke, siger han med en henvisning til den appel, som borgmestrene for begge kommuner på Lolland-Falster i går sendte i retningen af Christiansborg.

Bro over Guldborgsund
Læs også
Borgmestre efterlyser strategi for genåbning af grænser
Bro over Guldborgsund
Læs også
Borgmestre efterlyser strategi for genåbning af grænser

Svenskerne stod sidste år for 150.000 overnatninger, og også her er prognoserne dystre.

- Jeg har noteret mig, at det svenske marked ikke åbner før 1. september, hvilket gør, at der nu er stort fokus på det danske marked. Derfor er jeg også glad for den kampagne, vi har lanceret, der skal få så mange danskere som muligt til at holde ferie på Lolland-Falster, siger Brian Lindorf Hansen.

Visit Lolland Falster lancerede i forrige uge en kampagne til tre millioner kroner, der blandt andet skal få den halve million danskere, som normalt rejser til udlandet, til at vende blikket mod Sydhavsøerne.

Lukkede danske grænser er største udfordring

Umiddelbart er det ikke de tyske myndigheders gøren og laden, der vækker størst bekymring hos borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) i Guldborgsund Kommune, der blandt andet huser sommerhusområdet Marielyst, hvor tyskerne er flinke til at leje sommerhuse.

- Det er jo ikke et forbud. Derfor afhænger det mere af, om Danmark vælger at åbne grænserne igen. Det, der er udslagsgivende for, om der overhovedet kommer tyske turister, er, hvornår de danske myndigheder vælger at åbne grænserne, siger han og tilføjer:

- Om en tysk turist så vil rejse til Danmark, det er op til den enkelte turist.

dodekalitten_alle_sten_med_gaester_bibi_nissen.jpg
Læs også
Nu begynder kampen om de danske turister - Sydhavsøerne lokker med stort fremstød
dodekalitten_alle_sten_med_gaester_bibi_nissen.jpg
Læs også
Nu begynder kampen om de danske turister - Sydhavsøerne lokker med stort fremstød

John Brædder henviser til, at han i går opfordrede regeringen til at se på smittetrykket i de lande, som ligger som nabo. Her fremhævede han, at Tyskland ligger på cirka samme smitteniveau som Danmark.

- Hvis man skal vurdere risikoen ved at åbne grænserne, så synes jeg, at der måske ikke er så meget forskel på Hr. Hanzen fra Berlin eller Hr. Petersen fra København, som skulle holde ferie på Marielyst, netop fordi Tyskland ligger på cirka samme smitteniveau som Danmark, sagde han i den forbindelse.


Nyhedsoverblik