Tyskere beholder atomaffald ved Danmark

Skrotningen af et tysk atomaffaldslager tæt ved Falster bliver formentlig udskudt til efter 2039.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Falstringerne og bornholmerne må forvente at bo tæt atomaffald et godt stykke tid længere end ventet. Alt tyder nemlig på, at skrotningen af det østtyske mellemlager i Lubmin 100 kilometer fra Bornholm og Falster trækker ud til efter 2039.

Det er ifølge det tyske Energiewerke Nord (EWN) en uundgåelig og logisk konsekvens af, at de tyske myndigheder har besluttet at starte forfra i forsøget på at finde et slutlager til de godt 26.000 tons farligt atomaffald.

Og derfor kommer man til at overskride 2039, som det ellers var det planlagte tidspunkt.

- Alle, som ser nøgternt på det, ved, at det er det, som kommer til at ske, siger direktør Henry Cordes fra EWN til det tyske nyhedsbureau dpa.

Han henviser til, at erfaringerne viser, at det tager mere end 20 år at vælge en placering, planlægge, godkende, tage de juridiske slagsmål og bygge et slutlager.

Den tyske forbundsstat og delstaterne besluttede i slutningen af november at starte forfra i jagten på en placering af slutlageret for det højradioaktive affald. Planen er nu, at de underjordiske undersøgelser skal begynde i 2019.

De nye meldinger fra Tyskland vækker harme hos Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann, der siger, at tyskernes nye planer "ikke er acceptable for Danmark".

- Miljøminister Ida Auken må protestere over for sine tyske kolleger over atomaffaldet ved Østersøen, siger han til Der Nordschleswiger.

Miljøorganisationer i både Danmark og Tyskland har tidligere klaget over atomaffaldslageret, fordi det truer havmiljøet i Østersøen.


Nyhedsoverblik