Trods demonstrationer: Naboer glæder sig til 150 meter høje vindmøller

17 naboer til mulige nye vindmøller har sendt positive tilkendegivelsesbreve til byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planer om seks 150 meter høje vindmøller ved Skørringe Gods har skabt røre og demonstrationer.

Trods protester valgte byrådet i Guldborgsund Kommune at gå videre med vindmølleprojektet, og nu har nogle af de nærmeste naboer sendt tilkendegivelsesbreve til byrådet: De vil gerne have vindmøller. 

- Jeg har mine bygninger imellem her, så når jeg er inde og i haven, så vil jeg ikke komme til at se og mærke det, siger Dan Nygaard, der har sit landbrug kun 670 meter væk fra dét sted, hvor der er planer om at placere én af de seks møller. 

quote Vi har informeret om projektet siden 2014, så folk ved godt, at der skal ske noget. Derfor tror jeg, det er nemmere at acceptere en forandring

Henrik Fabienke, godsejer

En anden nabo, Brian Nielsen, lejer sin bolig hos godsejeren, der ønsker at sætte vindmøllerne op. Han har også udtrykt sin skriftlige tilfredshed over for politikerne: 

- Det er jo kun en vane. Det er jo det samme, som hvis man bor oppe af et tog, hvor de kører forbi, siger han.

Godsejer: Dejligt med støtte

Henrik Fabienke er godsejer ved Skørringe Gods og er manden bag vindmølleprojektet, der skal kunne levere strøm til 20.000 husstande.

Artiklen fortsætter under billedet.

Godsejer Henrik Fabienke.
Godsejer Henrik Fabienke. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV ØST

Udover vindmøller er der planer om at opføre et solcelleanlæg på en mark ved siden af godset. 

- Det er da dejligt, at der er nogen, der er for. Vi har informeret om projektet siden 2014, så folk ved godt, at der skal ske noget. Derfor tror jeg, det er nemmere at acceptere en forandring, siger han. 

Godsejeren har selv været med til at indsamle tilkendegivelserne hos naboerne. 

Store protester og kritik om løftebrud

De seks vindmøller ved Skjørringe har i dén grad vagt modstand. 

Torsdag den 15. November, mødte protestgruppen Stilhed Tak op foran byrådsmødet i Guldborgsund Kommune for at protestere. De var overbevist om, at vindmølleplanerne var blevet lagt i graven af Planklagenævnet tilbage i 2017. 

quote Det er stærkt frustrerende. Vi var i gang med underskrifter, og politikerne lovede under valgkampen, at der ikke ville komme flere vindmøller

Anne Katrine Petersen, medlem af protestgruppen

- Det er stærkt frustrerende. Vi var i gang med underskrifter, og politikerne lovede under valgkampen, at der ikke ville komme flere vindmøller. Man tænker, at politikerne løber så stærkt, de overhovedet kan rende, siger Anne Katrine Petersen, som er medlem af protestgruppen. 

Gruppen har tidligere kæmpet imod et lignende vindmølleprojekt ved Vennerslund. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere af naboerne i området havde ikke regnet med, at de igen skulle kæmpe imod kæmpevindmøller ved Skørringe Gods.
Flere af naboerne i området havde ikke regnet med, at de igen skulle kæmpe imod kæmpevindmøller ved Skørringe Gods. Foto: Toke Grøndal - TV ØST

- Det er svært at forstå som almindelig borger, at politikerne kan skrive under på ting og så ikke leve op til det bagefter, siger Anne Katrine Petersen. 

Lang vej til grønt guld

Godsejer Henrik Fabienke understreger at vindmølleplanerne er langt fra at blive en realitet. 

- Nogle af de inputs, der kommer fra modstandere, kan være noget af det, der bliver bragt ind I en VVM-redegørelse for at få den mest skånsomme placering af møllerne, hvis det bliver tilladt, siger han. 

Landmand og nabo Dan Nygaard regner selv med at tjene en skilling på vindmølleplanerne. 

- Ellers ville det være tosset at gøre det. Jeg håber også at få mulighed for at investere med i projektet. Sådan at hver gang den kører en omgang, så tikker der en øre ind på min konto.