Trods byger og regn - 76-året for befrielsen mindet med alsang under åben himmel

Årsdagen for Danmarks befrielse i 1945 blev markeret flere steder her i regionen i dag.

Her til aften er det 76 år siden, at befrielsesbudskabet fra Montgomery om de tyske troppers kapitulation i Danmark blev overbragt via radioen fra London. Fem års besættelse var forbi.

Trods de mange år, der er gået siden befrielsen, mindes begivenheden fortsat flere steder også her i regionen. I Nykøbing Falster havde det lokale bibliotek inviteret til alsang med sange fra og om de fem år under tysk besættelse.

- Vi skulle have fejret det sidste år (75-året for befrielsen red.) med et stort alsangsprojekt – men det stoppede covid-19 desværre, så nu prøver vi igen, fortæller Ingrid Hjorth Hansen, der er bibliotekar ved Guldborgsund Bibliotekerne.

Alsang blev særligt under besættelsens første år i 1940 et udbredt fænomen, hvor hundred tusind mennesker samledes for at stemme i til fædrelandssange ved alsangsstævner over hele landet.

Helga Carlsen, Errindlev og Tine Holst fra Maribo havde trodset regn og byger for at tage med til Alsang.
Helga Carlsen, Errindlev og Tine Holst fra Maribo havde trodset regn og byger for at tage med til Alsang. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Her til aften var det så sange som En lærke lettede og Den blå Anemone, der var valgt for at minde Danmarks befrielse i 1945 og besættelsestiden, forklarer Ingrid Hjorth Hansen.

Hun havde håbet på lidt større fremmøde end de 17, som her til aften var mødt frem – men en regnfuld tirsdag havde fået mange af 47 tilmeldte til at blive hjemme.

Dagen blev også markeret ved Gardehusarkasernen i Slagelse, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) lagde krans ved mindesmærket for faldne soldater.

- Vi er nødt til at minde hinanden om, at det demokrati, som vi er så glade for og sætter stor pris på, det giver ikke sig selv. Den fred og frihed, som vi oplever, hver morgen når vi går ud af døren, det er ikke noget, der kommer af sig selv, sagde forsvarsministeren i den forbindelse og tilføjede:

- Det skyldes ikke mindst de mange, der stiller op og tager ud og kæmper for det ude omkring i verden, men også de som kæmpede for nu 76 år siden, og som desværre også mistede livet – dem skylder vi en stor respekt. Vi skylder deres familier en stor respekt. Og derfor er det vigtigt at holde fast i markeringen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) lagde krans ved mindestenen for faldne soldater på Gardehusarkasernen i Slagelse.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) lagde krans ved mindestenen for faldne soldater på Gardehusarkasernen i Slagelse. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Danmark blev besat af tyske tropper 9. april 1940 tidligt om morgen. Beretninger om de dramatiske begivenheder her i regionen, kan du læse mere om via linket her, ligesom TV2 ØST også beskrev befrielsen i forbindelse med 75 års jubilæet sidste år – se mere via linket her.