To betjente fastholdt borger under bils bagklap - nu er de frifundet

En enig domsmandsret besluttede fredag at frifinde to betjente for vold begået mod en 19-årig mand i juli 2020.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To politibetjente kunne fredag ånde lettet op, efter at en enig domsmandsret har frifundet dem for at begå vold mod en 19-årig mand ved Retten i Nykøbing Falster.

Anklager Jette Malberg gik i sagen efter en dom på 60 dages ubetinget fængsel til den ene betjent og mellem 30 og 40 dages ubetinget fængsel til den anden.

Forskellen i strafpåstanden skyldtes, at det efter anklagemyndighedens overbevisning var den ene betjent, der havde udført volden, mens den anden medvirkede til det.

Hændelsen fandt sted i juli 2020 på en tankstation på Sjælland. 

Ifølge anklageskriftet skubbede den ene betjent til en 19-årig mand, så han væltede ned og slog hovedet i bagklappen på en bils bagagerum. Derefter fik betjentene mandens hoved og overkrop ned i bilens åbentstående bagagerum og pressede bagklappen ned over ham. Det oplyser DR, som også har beskrevet sagen.

Anklagemyndigheden mener, at betjentene overskred deres magtbeføjelser overfor manden. Betjentene har dog en helt anden oplevelse.

telefonsvindel
Læs også
Banksvindlere lokker 35 millioner ud af danske ofre
telefonsvindel
Læs også
Banksvindlere lokker 35 millioner ud af danske ofre

De har forklaret, at de oplevede manden havde en provokerende og udadreagerende adfærd, og at de fastholdt ham under bagklappen for at undgå en farlig situation.

- Min tanke er, at han vil have fat i donkraften, tomme flasker eller andet som våben. Han skal ikke slå mig eller mine kolleger med noget derinde fra. Derfor fastholder jeg ham under bagklappen, fortalte en af betjentene, ifølge DR.

En video blev afgørende for dommen

Ved retsmødet blev en video fra tankstationen vist.

Forud for episoden havde den 19-årige ifølge betjentene været provokerende og konfliktoptrappende, da han nægtede at flytte sin bil fra tankstationen og slukke sin cigaret, mens politimændene tankede patruljebilen op.

Han skulle desuden have kaldt dem "fucking gorillaer", hvilket han har erkendt ved et tidligere retsmøde.

Betjentene har også erkendt at have anvendt magt mod manden. Det skulle være sket, da manden efter den ene betjents opfattelse blandt andet forsøgte at gribe ud efter hans føringsmidler.

I retten plæderede anklageren for, at betjentenes magtanvendelse var uden for grænserne.

- Man kan - efter min mening - på optagelsen se, at magtanvendelsen går langt ud over, hvad der er tilladeligt, sagde hun.

De tiltaltes forsvarere mente dog, at magtanvendelsen var helt inden for rammerne.

- Skulle det virkelig være strafbar vold? Det mener jeg overhovedet ikke, at der kan være tale om, lød det blandt andet fra forsvarer Rasmus Blaabjerg.

Både de to betjente og deres pårørende åndede lettede op, da dommeren læste dommen op.


Nyhedsoverblik