Sygeplejersker dropper injuriesag efter beklagelse

En udtalelse fra anklager om dræbende sygeplejersker har vakt harme. Nu beklager anklagemyndigheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Sygeplejeråd dropper nu en varslet injuriesag mod en sydsjællandsk anklager. Det sker efter myndighedens beklagelse af anklagerens kontroversielle udtalelse om, at 'det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter.'

- Anklagemyndigheden medgiver, at udtalelsen kunne have været formuleret anderledes og har forståelse for, at sygeplejerskerne har opfattet den som krænkende, siger myndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum.

- Det har med udtalelsen bestemt ikke været anklagemyndighedens intention at krænke sygeplejerskerne eller hænge sygeplejeprofessionen ud, siger han.

Det var anklager Jeanette W. Andersen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der i sidste måned kom med udtalelsen i forbindelse med en meget omtalt sag, hvor en sygeplejerske er sigtet for drab på patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

Ingen drabssigtelser til sygeplejersker i 25 år

Efterfølgende henvendte Dansk Sygeplejeråd sig flere gange til anklagemyndigheden med kravet om, at udtalelsen blev trukket tilbage, men det ønske ville man ikke efterkomme.

I et brev til sygeplejerskerne skrev Jeanette W. Andersens chef, Henriette Rosenborg Larsen, at udtalelserne ikke er ulovlige. Hun anførte, at anklageren blot havde henvist til en forskningsartikel, som fortæller om drab udført af sundhedspersonale fra hele verden. Forskningen er publiceret under titlen 'Serial Murder By Healthcare Professionals'.

Nu understreger anklagemyndigheden, at der angiveligt ikke de seneste 25 år har været sager i Danmark, hvor en sygeplejerske er sigtet for manddrab. Med beklagelsen betragter Dansk Sygeplejeråd sagen som afsluttet.

- Dansk Sygeplejeråd anerkender beklagelsen, og jeg glæder mig over, at vi så hurtigt har fået gendrevet en udtalelse, som var på vej til at så en helt unødvendig utryghed hos vores patienter, siger sygeplejerskernes formand, Grete Christensen.

Anklager skiftet ud

Selvom sagen dermed er afsluttet, inden den for alvor kom i gang, nåede den at få konsekvenser for Jeanette W. Andersen. Således har anklagemyndigheden valgt at lade en anden anklager tage over i sagen mod den 31-årige sygeplejerske, der er sigtet for fire drab og et drabsforsøg i Nykøbing Falster.

- Det er en beslutning, der er truffet for at holde fokus på sagen, sagde sagens nye anklager, Michael Boolsen, i sidste uge.

/ritzau/