¨

Sygeplejerske forsøgte at slå fire patienter ihjel - nu kæmper sygehus med at forbedre sit rygte

Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Nykøbing F. Sygehus er blandt de bedste til behandlinger inden for flere kerneområder. Alligevel klæber de negative historier til sygehuset.

Det sendte chokbølger gennem store dele af Danmark, da den 32-årige sygeplejerske Christina Hansen i maj 2017 blev idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg begået mod patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.

Efterfølgende undersøgelser viste, at patienterne havde fået store doser af medicin. Tre døde kort efter gerningstidspunktet.

Jeg har også selv tænkt, om man kan træde over dørtærsklen, eller om man stiller træskoene

Elin Knokgaard, patient på Nykøbing F. Sygehus

Sygeplejersken har lige siden sin anholdelse nægtet, at det var hende, der stod bag doserne.

Historien klæber stadig til det lokale sygehus på Falster. Det samme gør historien om et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed i forhold til dårlig medicinhåndtering og en sag i 2018, hvor en 76-årig patient blev kvalt, da hun fik givet sondemad forkert.

Flere lokale kalder stedet for Dødens Hospital og joker sågar med, at man ikke forlader sygehuset i live.

- Folk bliver bange, og det kan jeg godt forstå. Jeg har også selv tænkt, om man kan træde over dørtærsklen, eller om man stiller træskoene, siger Elin Knokgaard, der har været indlagt på Nykøbing F. Sygehus en del gange. Mest på grund af lungesygdommen KOL, men denne gang med hjerteproblemer.

Bedre end sit rygte

Men Nykøbing F. Sygehus er faktisk bedre end sit rygte, viser en undersøgelse af fagligheden foretaget af Dagens Medicin. Desuden har sygehuset iværksat flere initiativer for at højne kvaliteten på stedet og slippe af med sit dårlige ry.

Det skal ændres via en ekstra indsats for at give patienterne en god oplevelse og et systematisk fokus på kompetenceudvikling blandt personalet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elin Knokgaard, patient på Nykøbing F. Sygehus. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Det betyder meget, når man kommer ind på et sygehus og ikke kan få luft, at du føler dig tryg, og den følelse har jeg, når jeg kommer her, siger Elin Knokgaard.

Personalet har mærket det negative syn på deres arbejdsplads, og det er trættende for dem. Sygehuset skal i stedet være kendt for sine mange styrker.

- Som et sygehus, der er under stærk udvikling, et sygehus, der har fokus på sin faglighed og det at være dygtig til at behandle de patienter, som kommer forbi vores sygehus, siger Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing F. Sygehus.

Der er ting, som vi skulle have gjort bedre

Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing F. Sygehus

Det er ikke tomme ord fra direktøren, viser en oversigt fra Dagens Medicin, der rangerer de dygtigste hospitaler inden for 70 forskelligere områder.

Tallene bygger på en lægefaglig vurdering af sygehusenes behandlingskvalitet, og her er Nykøbing F. Sygehus blandt landets bedste på flere områder.

Sygehuset er i top-10, når det gælder blandt andet dialyse, KOL-behandling, fødsler, behandling af alderdomssygdomme og diabetes.

Desuden har sygehuset taget flere initiativer til at højne kvaliteten.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Dansk Sygeplejeråd

- Alle medarbejdere på vores sygehus skal ud og kompetenceudvikles. Det skal de efter en systematik skabelon hvert eneste år, og så laver vi nogle særlige tiltag for at øge serviceniveauet for patienterne, siger Ricco Dyhr.

Tiltrækker yngre læger

På Nykøbing F. Sygehus er de blandt andet blevet bedre til at tiltrække yngre læger. Et par af dem har været der knap et år, og de er begejstret for arbejdsmiljøet:

- Jeg oplever mange initiativer fra ledelsen og lokalt på de enkelte afdelinger, men jeg møder især også sygeplejersker og læger, som lige går et ekstra skridt eller to, siger reservelæge Philip Månson.

Artiklen fortsætter under billedet.

Reservelægerne Philip Månson og Maria Dons tilser patient Elin Knokgaard. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Jeg håber, det betyder godt for patienterne, de kan mærke, at samarbejdet er godt, og at forløbene glider bedre og der er tid og overskud til at lytte til dem, tilføjer reservelæge Maria Dons.

Det kan de ifølge Elin Knokgaard.

- De har det jo godt, det kan man mærke, og det smitter af på os andre, siger hun.

Direktør: Der er plads til forbedringer

Det er dog ikke ren fryd og gammen. For i en undersøgelse af patienttilfredshed ligger sygehuset i Nykøbing Falster under gennemsnittet, når det handler om akutte indlæggelser.

På andre områder kan det også blive bedre, erkender sygehusdirektøren.

- Der er forløb, der ikke har været forløbet helt, som de skulle. Der er ting, som vi skulle have gjort bedre. Det, der er vigtigt, det er, at vi lærer af hvert eneste forløb, siger Ricco Dyhr.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ricco Dyhr, sygehusdirektør for Nykøbing F. Sygehus. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Viljen og ønsket om at gøre et rigtig godt stykke arbejde og gøre det bedste, vi kan, den er der blandt personalet, tilføjer sygeplejerske Lone Kristiansen.  

Elin Knokgaard er i hvert fald glad for, at hun har mulighed for at komme på Nykøbing F. Sygehus.

- De gør virkelig et forsøg, de spiller jo ikke bare for galleriet. Jeg synes, det er dejligt at se de unge mennesker, der stiller op, selvom stedet har det ry, som det her. Jeg tror vitterligt på, at de får vendt skuden, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App