Opråb fra sygehusdirektør: - Vores syge børn fortjener et godt sygehus

Børnedødeligheden i Lolland Kommune er fire gange højere end på Frederiksberg. Men da det lokale sygehus søgte en børnelæge, fik de nul ansøgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn født i Lolland Kommune har fire gange så stor risiko for at dø end børn fra Frederiksberg Kommune. Det viser en undersøgelse fra Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Samtidig har borgerne i den sydlige del af Region Sjælland en markant kortere levetid end i resten af landet. I Guldborgsund og Vordingborg er den 79,1 år og i Lolland er den 77,9 år. På landsplan er gennemsnitslevealderen 80,9 år. 

quote Vi ligger 130 kilometer fra København, og det er rigtig svært at gøre noget ved

Ricco Dyhr, direktør, Nykøbing Falster Sygehus

Men selvom problemerne er store, er områdets akutsygehus i Nykøbing Falster under et stort pres. For selvom problemerne med sundheden i området er store, er det meget svært at tiltrække personale til sygehuset. Det ærgrer Ricco Dyhr, direktør for Nykøbing Falster Sygehus.

- Vi har en forpligtelse til at levere et højt fagligt sundhedstilbud til alle borgere i det her område og sørge for, at de er sunde og raske. Hvis vi ikke kan det, så betyder det jo også, at vi ikke kan ændre på børnedødeligheden, at vi ikke kan ændre på den gennemsnitlige levealder. Det vil vi jo rigtig gerne, men det kræver jo, at vi har personalet til det, siger Ricco Dyhr.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Halvdelen af speciallægerne på Nykøbing Falster Sygehus er over 60 år, og da sygehuset for nylig slog en stilling op som børnelæge, fik sygehuset ingen ansøgninger.  
Halvdelen af speciallægerne på Nykøbing Falster Sygehus er over 60 år, og da sygehuset for nylig slog en stilling op som børnelæge, fik sygehuset ingen ansøgninger.   Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ikke en eneste ville være børnelæge

Det er ikke mindst et kommende generationsskifte på sygehuset, der bekymrer sygehusdirektøren. Halvdelen af sygehusets speciallæger er over 60 år, og da sygehuset for nylig slog en stilling op som børnelæge, kom der nul ansøgninger til et job, der ellers er meget attraktivt, og som ville have fået rigtig mange ansøgere, hvis det blev slået op i København. 

quote Jeg er blevet meget glad for at være her og har valgt at blive

Michael Krasheninnikoff, overlæge

- Jeg tænkte, at problemet for det her sygehus er beliggenheden. Vi ved, at personalet er rigtig glade for at være her og arbejde her, men jeg kan jo konstarere, at vi ligger 130 kilometer fra København, og det er rigtig svært at gøre noget ved. Rigtig mange læger bor i hovedstadsområdet og har et privatliv og små børn, og det kan være vanskeligt at få til at hænge sammen, hvis man har lang transporttid, siger han. 

personalebus_nykoebing_falster_sygehus_.jpg
Læs også
Sygehus mangler læger - henter dem i bus fra København
personalebus_nykoebing_falster_sygehus_.jpg
Læs også
Sygehus mangler læger - henter dem i bus fra København

 Artiklen fortsætter under billedet. 

Michael Krasheninnikoff skiftede et hårdt job i Hvidovre ud med et, der tog mere hensyn til hans behov som 65-årig.
Michael Krasheninnikoff skiftede et hårdt job i Hvidovre ud med et, der tog mere hensyn til hans behov som 65-årig. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der er dog alligevel eksempler på, at det kan lykkes at trække erfarne læger til fra hovedstaden.

En af dem er Michael Krasheninnikoff, der er overlæge på Afdelingen for Led- og Knoglekirurgi. Han er i dag 65 år og har arbejdet på akutafdelingen på Hvidovre Hospital i over 20 år, før han kom til Nykøbing Falster Sygehus. 

- Det var muligt at tilrettelægge en rigtig god seniorstilling, der passede til mine behov, og som tog hensyn til, at jeg ikke kan klare at have døgnvagter.  Jeg har fire-dages uge, jeg har ingen nattevagter og jeg har fået en lejlighed, hvor jeg kan overnatte i hverdagene og så tage hjem i weekenden. Jeg er blevet meget glad for at være her og har valgt at blive, fortæller han.

 

De gode vilkår kombineret med, at  Michael Krasheninnikoff har ansvar for at uddanne de nye yngre læger var også afgørende: 

- Der skal jo være nogle til at operere mig en dag, hvis jeg falder, så det har været en stor motivationsfaktor. Kommer man herned med en god ballast og en faglig kompetance, så bliver man jo en af dem, der kan være med til at præge udviklingen, og det er vigtigt for mange speciallæger, at man kan gøre en forskel, fortæller han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen. 

Nykøbing Falster Sygehus

  • Der er 1560 medarbejdere på Nykøbing Falster Sygehus.
  • Der er 252 heldøgnssenge.
  • Sygehuset betjener ca. 150.000 borgere fra Lolland, Falster, Møn og det sydlige Sjælland.
  • Hvert år er der 27.000 indlæggelser på sygehuset. Godt 85 procent af dem drejer sig om akutte forløb. Herudover har sygehuset cirka 78.000 ambulante besøg om året.
  • Regionsrådet vedtog i marts at bruge 671 millioner kroner på at styrke Nykøbing Falster Sygehus.
  • Pengene skal bruges til 162 nye enestuer, en CT-scanner i Akutafdelingen, to ekstra operationsstuer, en tunnelforbindelse til de nye bygninger  og en helikopterlandingsplads. 
  • Moderniseringen af Nykøbing F. Sygehus skal efter planen være færdig i 2028.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Medarbejdere, der pendler til Nykøbing Falster Sygehus kan booke en lejlighed eller et værelse på sygehusets personalehotel. 
Medarbejdere, der pendler til Nykøbing Falster Sygehus kan booke en lejlighed eller et værelse på sygehusets personalehotel.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ud over at lokke læger som Michael Krasheninnikoff til, har sygehuset også andre redskaber. De har blandt andet lavet en personalebus, som hver morgen fragter personale fra hovedstadsområdet til sygehuset. Der er samtidig værelser og lejligheder på personalehotellet, hvor man billigt kan overnatte.

Selvom der er flere andre initiativer, der skal lokke nye kolleger til, er det ikke nok, erkender diretør Ricco Dyhr. For i løbet af de næste ti år skal der findes mange nye læger. Sygehusdirektøren slår til lyd for, at politikerne må hjælpe med at finde løsninger: 

quote Vi har brug for hjælp til det her. Vi kan gøre rigtig meget selv, men vi kan ikke klare det hele alene

Ricco Dyhr, direktør, Nykøbing Falster Sygehus

- Der kan være at vi kan indføre nogle andre strukturer, eksempelvis regulere på turnusordningerne, så man siger, at det er en fast del af ens hoveduddannelsesforløb, at man skal være her. At man går i rotation mellem et hovedstadssygehus og her, siger Ricco Dyhr.

- Man kan også kigge på, om der skal gives et særligt økonomisk tillæg til læger i yderområdet. Der er flere ting, der skal til og et væld af muligheder for at sikre, at vi får læger nok, men jeg har brug for politiernes velvilje. Vi har brug for hjælp til det her. Vi kan gøre rigtig meget selv, men vi kan ikke klare det hele alene, siger han. 


Nyhedsoverblik