Sydhavsøerne har flest tvangsauktioner: - Vi vil ikke have de her øjebæer liggende

Mere end 100 faldefærdige huse ryger årligt på tvangsauktion på Lolland og Falster. De to kommuner placerer sig væsentlig højere end resten af landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke flere end det plejer, men de to kommuner placerer sig væsentlig højere end resten af landet. 

Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Faktisk finder man otte kommuner fra vores del af region på top ti over flest årlige tvangsauktioner 

- Vi har over 100 ejendomme på tvangsauktion om året, så der ligger en stor opgave foran os, der skal løses, siger boligkoordinator fra Guldborgsund Kommune, Jacob Pfeffer

Ubehagelig 'øjebæ'

På Skelbyvej 2 i Skelby, nær Gedser, ligger en af Guldborgsund kommunes mange 'øjebæer'.

quote I Guldborgsund Kommune er vi i gang med en helt bevidst strategi om at få ryddet op i de her ejendomme

Jacob Pfeffer, boligkoordinator, Guldborgsund

- Det er bare en af de ejendomme, vi i kommunen har købt til nedrivning. Det kommer til at betyde meget for området, hvis den kommer væk. Vi vil ikke have de her øjebæer liggende, siger Jacob Pfeffer.

Tvangsaktioner i Guldborgssund og Lolland kommuner er ikke noget nyt fænomen, men tal fra Danmarks Statestik viser endnu engang, at problemet er markant større i netop de to sydligste dele af regionen. Derfor er der sat ekstra ind fra kommunernes side.

 - I Guldborgsund Kommune er vi i gang med en helt bevidst strategi om at få ryddet op i de her ejendomme, siger Jacob Pfeffer.

Udlejer sminkede lig

Kommunen peger både på, at de mange tvangsauktioner kan skyldes for stor gæld i husene, som pludselig ikke er noget værd, eller den forringede chance for at låne penge til boliger i yderområderne. 

quote Det er så synd for området, for huse som det på Skelbyvej gør jo bare, at folk, der kommer igennem byen, ikke synes, at området virker særlig attraktivt

John Andersen, ejer af nabogrunden, Skelby

- Folk kan ikke betale, fordi deres hus ikke længere er noget værd. Der kommer voldsomme renter, og pludselig ender deres hjem på tvangsauktion. Så er der en ny spekulant, der køber det, som sælger det igen på private pantebreve til en ny køber, og sådan kan det køre i ring, siger Jacob Pfeffer.

Boligkoordinatoren forklarer også, at de ofte ser købere af tvangsauktioner, der spekulerer i at leje sminkede lig ud, hvor de nye lejere efter noget tid må opgive huset på grund af den dårlige stand, og så starter det hele forfra

- Det er jo også virkelig synd for det lokalsamfund, der faktisk rigtig gerne vil deres områder, siger Jacob Pfeffer.

Stolte i Skelby

De beboere vi talte med i Skelby er da også stolte af deres område, og derfor er de i den grad trætte af de faldefærdige huse i byen

- Der skulle simpelthen have været sat en gravemaskine på for lang tid siden, siger Gina Helvig, som bor i Skelby.

- Det er så synd for området, for huse som det på Skelbyvej gør jo bare, at folk, der kommer igennem byen, ikke synes, at området virker særlig attraktivt. Og det er ærgerligt, når man gerne vil være med til at gøre byen endnu bedre, siger John Andersen, som driver Mejerigaarden nær Skelby.

quote Jeg håber, at vi på sigt får noget mere hjælp, for vi kan ikke klare det her alene

Jacob Pfeffer, boligkoordinator

John Andersen og Michael Hasling ejer naboejendommen til det nedrivningsparate hus, og de glæder sig til, at huset er jævnet med jorden

- Vi kunne godt tænke os enten at udvide med et grønt areal til de cykelturister, der kører gennem Skelby, eller måske lave det til en del af vores planer om en bike-camp, siger Michael Hasling. 

Tvangsauktioner hver onsdag

De mange faldefærdige huse betyder, at man hver onsdag, kan møde op i retten i Nykøbing Falster og erhverve sig en bolig på tvangsauktion. Det betyder, at de lokale advokater har nok at se til. Og advokat Elisabeth Eriksen er ikke i tvivl om, hvad årsagen er.

- Det handler om udbud og efterspørgsel. Vi har for mange gamle og dårlige huse, som ingen kan sælge og ingen vil købe. Og det er også svært at optage kreditforeningslån hernede, siger Elisabeth Eriksen, partner i Bang/Brorsen & Fogtdal i Nykøbing Falster.

- Vi har brug for mere hjælp

De nyeste tal taler i hvert fald deres tydelige sprog. Der er brug for en endnu større indsats. Men økonomisk kan kommunen ikke klare opgaven alene

- De millioner vi får af staten er desværre ikke nok, selvom vi har lagt en bevidst strategi i Guldborgsund Kommune. Så jeg håber, at vi på sigt får noget mere hjælp, for vi kan ikke klare det her alene, siger boligkoordinator for Guldborgsund Kommune, Jacob Pfeffer. 

region sjælland kort
Læs også
Otte kommuner topper listen over tvangsauktioner
region sjælland kort
Læs også
Otte kommuner topper listen over tvangsauktioner

Sådan her ser tallene ud i resten af regionen

Årlige tvangsauktioner i 2017 i vores del af regionen:
  • Lolland: 120
  • Guldborgsund: 109
  • Næstved: 79
  • Odsherred: 78
  • Slagelse: 75
  • Holbæk: 68
  • Vordingborg: 67
  • Kalundborg: 57
  • Stevns: 36
  • Faxe: 32
  • Sorø: 31
  • Ringsted: 21

Nyhedsoverblik