Svampeboom: Dødelige svampe skyder op - nybegyndere skal være varsomme

Årets svampesæsonen er skudt i gang. På grund af den varme sommer skyder de ekstra meget op i de danske skove i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan være ekstra sjovt at gå på svampejagt i år. De danske skove er nemlig fulde af svampe efter sommerens tørke og varme.

Højsæson for svampe varer fra august til oktober, og dette års svampesæson er bemærkelsesværdig i forhold til andre år.

quote Der er ikke noget, hverken ved duft eller udseende, der indikerer, at den er giftig. Men det er den. Den er dødelig giftig

Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm

- Jorden har jo været varm rigtig længe. Det betyder, at mange svampe, som ellers foretrækker fugtighed, er forsinket. Og de svampe, som godt kan klare, at det er lidt tørt og kommer på trods – dem vil der være mange af, siger Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

TV ØST er taget med hende på svampejagt i Hannenov Skov på Midtfalster.

Pas på: Ekstra mange giftige fluesvampe i år

Giftige hvide og grønne fluesvampe er der mange af lige i øjeblikket.

- Det her ligner rigtig meget én, jeg ikke ville spise. Det er en grøn fluesvamp, siger Marie Roland og peger på en grøn svamp.

- Der er ikke noget, hverken ved duft eller udseende, der indikerer, at den er giftig. Men det er den. Den er dødelig giftig. Den kan man dø af, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dødelige svampe skyder op i skovbunden, og man bør alliere sig med en svampekyndig eller en svampebog, hvis man er nybegynder.
Dødelige svampe skyder op i skovbunden, og man bør alliere sig med en svampekyndig eller en svampebog, hvis man er nybegynder. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST

Og sommerens lange og usædvanlige tørkeperiode har ikke været problem for svampene.

- Grøn fluesvamp og hvid fluesvampe – især grønfluesvamp – kan godt trives, selvom der ikke har været så meget regn i år, siger hun.

Mindes forgiftet familie i Haslev
Læs også
Giftige svampe var årsag til dødsfald i familie fra Haslev
Mindes forgiftet familie i Haslev
Læs også
Giftige svampe var årsag til dødsfald i familie fra Haslev

Rørhatte er et godt sted at starte

Til gengæld er der også mange rørhatte i år - og de er ganske ufarlige, fortæller naturvejlederen.

- Rørhatte er gode, fordi de er nemme at kende. Man kan kend dem på de her rør, og der findes ganske få, som er giftige, eller som man ikke skal spise. Der er ikke nogen af dem, der er dødeligt giftige, siger Marie Roland.

- Det er et godt sted at starte med rørhatte, hvis man skal lære nogle svampe at kende, der er gode spisesvampe og nemme at finde, siger hun.

Også Karl Johan-svampe er at finde i skovbunden på denne års tid.

- Den har bittesmå, hule rør. Det er sådan én, der lige er til at tage hjem og riste på panden og putte på panden. Det er sådan én, der kan få mundvandet lidt til at løbe, siger naturvejlederen.

quote Jeg er selv en kylling med svampe, fordi jeg ved, det er et felt, der er kæmpestort og jeg kun ved en lille flig af, hvad der er at vide om svampe

Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

6000 svampearter kun i Danmark

Naturvejlederen opfordrer generelt til kun at plukke svampe man kender. Er man i tvivl, så lad være.

- Det er godt at være nysgerrig. Men alliér dig med en svampebog eller en svampekyndig person. Læs mere og bliv klogere på svampenes fantastiske verden, siger Marie Roland.

Der findes over 6000 svampe alene i Danmark, og det er bare dem, vi kender nu. For man finder hele tiden nye svampearter. Så der er hele tiden noget nyt at læse op på.

- Jeg er selv en kylling med svampe, fordi jeg ved, det er et felt, der er kæmpestort og jeg kun ved en lille flig af, hvad der er at vide om svampe. Derfor går jeg altid frem efter et forsigtighedsprincip. Jeg putter ikke noget i munden, som jeg ikke er 100 procent sikker på, hvad er, lyder det fra naturvejlederen.


Nyhedsoverblik