Strandet bøje bliver svær at få væk

En 6 ton tung bøje, der er landet på Nordfalster bliver meget vanskelig at fjerne fra stranden igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 4 meter lang og 6 ton tung bøje giver i disse dage Søfartsstyrelsen grå hår i hovedet.

Kæmpebøjen bliver nemlig meget vanskelig at fjerne fra stranden igen.

Det oplyser Søfartsstyrelsen til TV2 ØST.

Som TV2 ØST fortalte mandag, så skyllede en afmærkningsbøje i sidste uge i land på Falster lidt syd for Hesnæs Havn. Her ligger bøjen og blinker ved nattetide.

Blinkende fætter

Der er tale om en markeringsbøje fra Kadetrenden - en sejlrute, der bedst af alt kan sammenlignes med en motorvej for skibe gennem Femern Bælt og vestre Østersø.

Det bliver dog svært at fjerne bøjen fra stranden igen, oplyser skibsinspektør Martin Balle fra Søfartsstyrelsens operationssektion.

 - Den ligger problematisk nedenfor en stejl skrænt, og på et sted, hvor havet ikke er dybt nok til at vi kan sende et skib ind efter bøjen. Vi arbejder dog på en god løsning, siger han til TV2 ØST.

Da man arbejder med flere forskellige løsningsmodeller er det også for tidligt at sige, hvor længe bøjen vil ligge på stranden, fortæller han.

- Jeg tror, at vi kommer til at fjerne den fra landsiden – men fordi bøjen er både tung og halvt begravet i sand, så stiller det nogle ret store krav til maskineriet, som vi lige skal have styr på, siger Martin Balle.
 
Skal holde skibe på ret kurs

Bøjen på stranden på Falster er en af de største bøjer i de danske farvande.  De har til formål at hjælpe skibstrafikken på rette vej.

Det er dog slet ikke usædvanligt, at bøjen er på afveje - det sker 4-5 gange om året. Det sker normalt, når et skib påsejler bøjen – men der kan også være tekniske forklaringer på, at bøjen kommer på afveje.

Der er omkring 250 bøjer i danske farvande, der har påmonteret lys. Dertil kommer omkring 1.100 bøjer, der ikke har lys.