Storstrøm Fængsel er stærkt underbemandet - låser de indsatte inde i længere tid

To år efter det nye fængsel åbnede på Falster, mangler en tredjedel af bemandingen. I øjeblikket mangler der 45 fængselsbetjente.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Storstrøm Fængsel er ramt af den store personalemangel, som præger hele Kriminalforsorgen. 

År for år er der flere fængselsbetjente, som stopper i jobbet, end der kommer nye til.

Ifølge områdedirektør Rasmus Andersen mangler der i øjeblikket cirka 45 fængselsbetjente i det nye fængsel.

Det svarer til, at fængslet savner en tredjedel af bemandingen for at komme op på de 140 betjente, som skal til for at køre fængslet i normaldrift.

Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant Henning Mørck mener endda, at det tal er lavt sat. Han vurderer, at der mangler 75 fængselsbetjente, hvis fængslet skal bemandes på et rimeligt niveau.

 
  Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Øget indelukning

Fængslet prøver at afhjælpe personalemanglen ved at låse de indsatte inde længere tid ad gangen. Når fangerne sidder bag lås og slå, så kræver det nemlig mindre mandskab at holde øje med dem.

quote Øget indelukning af fangerne er slet ikke tilstrækkeligt for at løse personaleproblemerne i fængslet

Henning Mørck, Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant

Henning Mørck mener dog, at det er den forkerte vej at gå. 

- Er det det, vi vil? Hvad er det for nogle fanger, vi får ud af det? Desuden er øget indelukning af fangerne slet ikke tilstrækkeligt for at løse personaleproblemerne i fængslet.

Storstrøm Fængsel

Derfor opfordrer han Kriminalforsorgen til at gøre meget mere for at afhjælpe personalemanglen.

Han har opstillet et katalog, hvor han blandt andet foreslår, at Kriminalforsorgen opretter en jobportal med ledige stillinger tilsvarende Forsvaret. 

- Der går mellem 500 og 1.000 personer rundt ude i samfundet, der har taget fængselsbetjentuddannelsen, som har forladt Kriminalforsorgen. Kan vi lokke nogle af dem tilbage, vil det være en kæmpe hjælp. Man kan få inspiration ved at kigge på Forsvarets hjemmeside, siger Henning Mørck.

Desuden mener han, at nye elever skal modtage fuld løn under hele uddannelsen, og at lønnen bør øges generelt for fængselsbetjente.

Bedre personalevilkår

Henning Mørck mener samtidig, at Kriminalforsorgen bør forbedre arbejdsvilkårene for at holde på de nuværende medarbejdere.

quote Tallene for sygefravær og nedslidning er alt for høje. Derfor bør Kriminalforsorgen styrke sin personalepolitik

Henning Mørck, Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant

- Jobbet slider på folk. Tallene for sygefravær og nedslidning er alt for høje. Derfor bør Kriminalforsorgen styrke sin personalepolitik. Det bør være muligt at holde tre ugers sammenhængende sommerferie, siger Henning Mørck.

Det bør være muligt at have et familieliv ved siden af jobbet. At man for eksempel som enlig forælder kan hente sine børn i daginstitution, siger Henning Mørck, som også påpeger, at det store overarbejde og de mange alenevagter slider på personalet:

- Det er en ond cirkel.

FÆNGSLERNE ER FYLDT TIL BRISTEPUNKTET

Flere overfald mod ansatte

Sidste år var der flere overfald mod fængselsbetjente samt daglige trusler og hævnaktioner i Storstrøms Fængsel. Fire gange blev personalet overfaldt, og ifølge oplysninger fra Fængselsforbundet var det bandegruppen Loyal to Familia (LTF), der stod bag. 

quote Vi har heldigvis rigtig mange betjente, der aldrig oplever et overfald eller at blive spyttet på

Rasmus Andersen, områdechef, Kriminalforsorgen

Blandt andet blev en fængselsbetjent overfaldet og slået i hovedet med en tundåse i en sok, og få dage senere blev to andre ansatte overfaldet med knytnæveslag, da de var på vej ind til en indsat i en celle.

Men det er ikke et billede, som områdechef fra Kriminalforsorgen genrelt kan nikke genkendende til.

- Vi har ikke så mange overfald, selvom det nogle gange lyder som om, der er mange overfald. Vi har heldigvis rigtig mange betjente, der aldrig oplever et overfald eller at blive spyttet på, siger Rasmus Andersen fra Kriminalforsorgen, der er områdechef for Sjælland.

- Men da vi er mange, svarer det til, at der er relativt mange overfald per år. Heldigvis har voldstallet været nedadgående og navnlig her på Sjælland, ser det godt ud.

Styrket rekruttering

Områdedirektør Rasmus Andersen er enig i, at det er vigtigt, at jobbet som fængselsbetjent er attraktivt både for nuværende og kommende betjente.

Det skal blandt andet tænkes ind i Kriminalforsorgens rekrutteringsindsats.

quote Hvis det skal lykkes at tiltrække flere betjente, skal vi sikre, at indholdet på uddannelsen er i orden og spændende

Rasmus Andersen, områdechef, Kriminalforsorgen

- Hvis det skal lykkes at tiltrække flere betjente, skal vi sikre, at indholdet på uddannelsen er i orden og spændende. Det vil vi være opmærksom på, når vi går i gang med at efterse betjentuddannelsen, siger han.

Hvad skal der ellers til for at gøre det mere attraktivt at være fængselsbetjent og rekruttere flere bejtjente?

- Jeg oplever ikke, at det ikke er attraktivt. 83 pct. af de ansatte i Kriminalforsorgen er tilfredse med at være der. Så det der sorte billede af virkeligheden, synes jeg ikke er korrekt. Hvis man snakker med de folk, der stadig arbejder i Kriminalforsorgen, synes jeg ikke, at jeg hører fra dem, at det er er et dårligt job, snarere tværtimod, siger Rasmus Andersen.

Hvad skal der til politisk for at afhjælpe problemet med personalemangel?

- Jeg oplever ikke, at der er problemer med den politiske velvilje på det her område. Jeg synes, at vi får de redskaber, vi har brug for løbende i det her. Hvis det virkelig kunne bevises, at det dobbelte i løn, gav det dobbelt antal betjente, så er det selvfølgelig interessant, siger Rasmus Andersen.

- Men jeg tror mere, der handler om løbende at kigge på problematikker og strafudmålinger med politikerne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at svare på, hvad han vil gøre for at afhjælpe problemet med personalemangel i Storstrøm Fængsel.