Stor modstand mod energipark - snart kommer afgørelsen

Der er lagt op til en gyser, når byrådet i Guldborgsund Kommune har Vennerslund Energipark på dagsordenen i morgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter flere års hidsig debat om kæmpevindmøller og solcelleanlæg, skal politikerne træffe den endelige beslutning. Forud for mødet har tilhængerne et spinkelt flertal på et enkelt mandat, men både borgmester og et byrådsmedlem bliver anklaget for løftebrud.

- Vi er meget skuffede over nogle af politikerne.

Læs også
Borgere demonstrerer foran rådhus mod planer om kæmpevindmøller
Læs også
Borgere demonstrerer foran rådhus mod planer om kæmpevindmøller

Så kort kan det siges af Tove Niclasen fra foreningen Bevar Roen. Foreningen kæmper imod planerne om at opstille vindmøller og solceller i det naturskønne område på Nordfalster.

- Vi føler os svigtet, fordi politikerne kom med nogle løfter i valgkampen 2017. Nu har flere af dem rendt fra, hvad de lovede, og de ser ud til at ville stemme det her projekt igennem alligevel, lyder det fra Tove Niclasen.

Slagsmålet drejer sig om Vennerslund Energipark på Nordfalster. Den skal ligge lige, hvor Sydmotorvejen dykker ned i Guldborgsundtunnelen. Der skal rejses seks 150 meter høje vindmøller nord for motorvejen. Mens solcelleanlægget er planlagt til at ligge lige syd for motorvejen. Anlægget kan producere grøn strøm til 35.000 husstandes årsforbrug.

- Jeg synes simpelthen, at det her projekt er så gennemtænkt. Samtidig har vi jo i besluttet, at vi skal have en mere grøn og bæredygtig kommune, siger byrådsmedlem Lis Magnussen (V).

quote Vi føler os svigtet, fordi politikerne kom med nogle løfter i valgkampen 2017. Nu har flere af dem rendt fra, hvad de lovede

Tove Niclasen.

Vennerslund2

Lis Magnussen: - Nu kan jeg sige, hvad jeg mener

Lis Magnussen er klar til at levere en af de afgørende stemmer for energiparken.

Hun gik ellers til valg i 2017 som modstander - som en del af Dansk Folkeparti. Men siden har hun skiftet både parti og holdning:

- Jeg er jo ikke den eneste, der løber fra valgløfter. Det gør folk hver dag. Jeg har skiftet parti, og har fået det dejligt frit. Nu kan jeg sige, hvad jeg mener, siger hun.

Hun forklarer, at da hun repræsenterede Dansk Folkeparti var hun nødt til at holde sig til partilinjen mod vindmøller på land.

- Men jeg havde og har ikke noget imod vindmøllerne. Jeg har også været medejer af en, oplyser Lis Magnussen.

Borgmesteren bliver beskyldt for løftebrud

Over 1.900 borgere er kommet med høringssvar til planerne. Langt de fleste – over 1.500 – er negative. Men det rokker ikke ved borgmester John Brædders (Guldborgsundlisten) støtte til energianlægget. Han har et andet regnestykke. Han tæller høringssvar fra de borgere, der bor nærmest det kommende anlæg:

– Alle henvendelser fra borgerne skal naturligvis tages alvorligt. Men jeg kan i hvert fald se, at indenfor halvanden kilometer fra anlægget er halvdelen positive og den anden halvdel negative i de høringssvar, der er kommet. Og så må man også tage bestik af, om man ønsker den grønne omstilling. Det gør jeg, og derfor stemmer jeg ja torsdag aften, fastslår John Brædder (Guldborgsundlisten).

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) støtter energianlægget, og mener ikke at han nogensinde har lovet det modsatte.

Men borgmesteren bliver beskyldt for løftebrud. Det skyldes udtalelser her på TV2 Øst under valgkampen i 2017. I en debat med Bo Abildgaard (S) og René Christensen (DF) tager John Brædder klart afstand til at stille store vindmøller op på land.

- Jeg siger også, at de her kæmpevindmøller skal ud på vandet, fastslog han blandt andet.

Men han kom også med en tilføjelse. Og den er helt afgørende, mener John Brædder.

- Garanti skal man aldrig give for noget som helst, lød det også fra borgmesteren ved valgdebatten i 2017.

quote Jeg står faktisk på direkte tv og siger, at jeg ikke kan give nogen garantier

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester

John Brædder afviser derfor, at han nu løber fra sine valgløfter:

- Jeg vil gerne stå ved, at jeg siger, at de store møller bør ud på vandet. Men jeg siger også i indslaget, at jeg ikke kan give nogen garantier. Derfor er det helt forkert, når nogen siger, at jeg ikke står ved det, jeg siger og lover. Det gør jeg, understreger borgmesteren.

Tove Niclasen fra foreningen Bevar Roen er skuffet over politikerne, som hun mener kom med valgløfter i 2017, de nu har brudt.
Tove Niclasen fra foreningen Bevar Roen er skuffet over politikerne, som hun mener kom med valgløfter i 2017, de nu har brudt.

Men den forklaring imponerer ikke Tove Niclasen.

- Når en politiker siger, at han ikke kan give nogen garantier, så plejer man at forstå den på den måde, at han selvfølgelig ikke kan garantere, at han kan få sin politik igennem. Men han skal da holde fast i det, han har sagt og lovet, siger hun.

Men borgmesteren fastholder, at han ikke har lovet for meget:

– Jeg står faktisk på direkte tv og siger, at jeg ikke kan give nogen garantier, gentager han.

Lejekontrakter krævede positive udtalelser

Manden bag det store grønne projekt, godsejer Kim Brockenhuus- Schack, er løbet ind i et par møgsager undervejs.

Lejere i hans ejendomme har skrevet under på kontrakter, der kræver, at de udtaler sig positivt om energiprojektet. Det fortalte vi her på TV2 Øst i august.

Lejere har skrevet under på kontrakter, der kræver, at de udtaler sig positivt om energiprojektet.
Lejere har skrevet under på kontrakter, der kræver, at de udtaler sig positivt om energiprojektet.

Men godsejeren forklarede dengang, at det bare var en fejl:

- Jeg kan godt se, at det lyder forkert. Der har ikke været nogen som helst ond intention eller noget pres fra vores side. Så det er en forkert formulering. Der er ingen af vores lejere, som det vil kunne få negative konsekvenser for, hvis de svarer negativt om vores projekt, sagde han.

Godsejer Kim Brockenhuus- Schack har forklaret, at der var tale om en fejl i forbindelse med lejekontrakterne.
Godsejer Kim Brockenhuus- Schack har forklaret, at der var tale om en fejl i forbindelse med lejekontrakterne.

Det lokale dagblad, Folketidende, afslørede, at der var problemer med den underskriftsindsamling til fordel for energianlægget, som godset stod bag. Godsejeren havde selv skrevet under for et par af ejendommene på listen.

- Han var meget ærlig omkring det. Det var ikke noget, han benægtede. Han forklarede, at når der ikke boede nogen i de huse, han ejede, så var det ham, der havde skrevet under, fortæller nyhedsredaktør David Arnholm fra Folketidende.

De to uheldige sager har tilsyneladende ikke flyttet nogen af politikerne.

- Jeg tror sagerne har bestyrket modstanderne i, at det er en dårlig ide. Men de, der er for projektet, har ikke ændret holdning af den grund, vurderer nyhedsredaktør David Arnholm, Folketidende.

Bliver afgjort på byrådsmøde torsdag

Selv om et flertal stemmer for den afgørende lokalplan torsdag, så har modstanderne ikke tænkt sig at overgive sig. Striden om energiparken er langt fra slut.

- Vi opgiver aldrig. Vi har mange ting, vi kan gå videre med i forbindelse med en klagesag til Planklagenævnet. Vi håber naturlig stadig på, at projektet bliver stoppet, men ellers er vi allerede i gang med at skrive klagen, og vi har sat en advokat på sagen, fastslår Tove Niclasen fra Bevar Roen.

Lad os lige summere stillingen op, inden byrådsmødet i morgen. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemmer nej. Det samme gør formentlig et enkelt medlem fra Venstre og et medlem af Guldborgsundlisten. Det giver 14 stemmer. Mens Venstre, Guldborgsundlisten og SF alle ser ud til at støtte lokalplansforslaget, der gør det muligt at etablere Vennerslund Energipark, med 15 stemmer i alt.


Nyhedsoverblik