Stor debat til årsmøde om dige på Falster - kritikerne blev valgt ind

En strid om vedligeholdelse af digerne på Falster og især retten til at cykle på digerne udløste i dag større debat til digelagets årsmøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Op mod 500 mennesker strømmede søndag til et møde i Idestrup på Falster, hvor der søndag blev holdt årsmøde i Det Falsterske Digelag, der står for at vedligeholde det 17,5 kilomter lange dige fra Ulslev i nord til Gedesby i syd på Falster.

Der var på forhånd lagt op til et opgør med den siddende bestyrelses linje på en række mærkesager – blandt andet ville en gruppe oprørere have ændret politikken omkring vedligeholdelse af diget samt have droppet en retssag mod kommunen om adgang til at cykle på det falsterske dige.

quote Det, synes jeg, er godnat

Christian Schou, nyvalgt bestyrelsesmedlem, Det Falsterske Digelag

Og mange folk mødte op allerede fra tidlig formiddag for at få en plads på mødet. På grund af corona var loftet nemlig sat til 500 personer. Defor stod medlemmerne af diglaget i en flere hundrede meter lang kø i op til en time, der også endte med forsinke mødets start.

- Vi har stået her i tre kvarter nu, fortæller Steen Petersen, der ejer et sommerhus på Marielyst. 

Der var lange køer for at komme ind til årsmødet i Det Falsterske Digelag søndag.
Der var lange køer for at komme ind til årsmødet i Det Falsterske Digelag søndag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Han var én af de mange fremmødte, der ønskede forandringer.

- Det er jo en god sag at møde op for. Der har været en god debat på facebook angående vedligeholdelsen af digekronen, som vi synes, er mangelfuld. Så hvis der er noget man er utilfreds med, må man jo møde op og sætte sin stemme, siger Steen Petersen.

Kamp fra mødets start

Der var kamp allerede fra mødets start – blandt andet blev forslaget om en anden dirigent på årsmødet afvist af den siddende bestyrelse, ligesom også et spørgsmål om et mistillidsvotum til bestyrelsen blev afvist, da det angiveligt var kommet den siddende bestyrelse for sent i hænde.

Leder af naturafdelingen i Guldborgsund Kommune Frederik Cordes og udvalgsformand Peter Bring-Larsen
Læs også
Kommunens folk cykler på diget - men digelag kæmper stadig imod
Leder af naturafdelingen i Guldborgsund Kommune Frederik Cordes og udvalgsformand Peter Bring-Larsen
Læs også
Kommunens folk cykler på diget - men digelag kæmper stadig imod

Men som mødet langsomt kom i gang, gjorde debatten det også, blandt andet ført an af Christian Schou, der er forgangsmand for en initiativgruppe, der er gået mod den siddende bestyrelse. 

- Jeg er først og fremmest utilfreds med, at bestyrelsen ikke vil vedligeholde selve digekronen, hvor man går og kan kigge ud over vandet til den ene side og sommerhusgrundene til den anden side. Det har et elendigt underlag. Det er knoklet, det er ujævnt, og der er store sten, der stikker op. Det vil de ikke vedligeholde, fordi de siger, at der slet ikke skal være færdsel. Det, synes jeg, er godnat, siger Christian Schou under en pause i mødet.

Sådan så det ud, da der var årsmøde i Det Falsterske Digelag søndag.
Sådan så det ud, da der var årsmøde i Det Falsterske Digelag søndag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Derfor gik han i foråret sammen med gruppe for at skabe forandringer. Især retssagen mod Guldborgsund Kommune angående om man må cykle på diget eller ej, blev dråben på vægtskålen.

- Jeg er utilfreds over, de fører en retssag mod kommunen og bruger en masse penge på et spørgsmål om cykling på diget, som jeg egentlig ser som afklaret, og endelig synes jeg, at mødet skal have nogle mere demokratiske vedtægter, end det har, siger Christian Schou, der selv stillede op til én af de tre bestyrelsesposter, der i dag var på valg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var lange køer for at komme ind til årsmødet i Det Falsterske Digelag søndag.
Der var lange køer for at komme ind til årsmødet i Det Falsterske Digelag søndag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Det store slagsmål

Det store stridsmål på mødet blev da også retten til at cykle og vandre på diget. Her har Guldborgsund Kommune arbejdet for anlæggelsen af en cykelsti på diget – et spørgsmål, der siden er gået i hårdknude, og nu har resulteret i retssagen mellem kommunen og digelaget.

Samtidig er nogle større planlagte vedligeholdelsesarbejder på diget givet anledning til strid blandt medlemmerne, der både er uenige om pris og behov for reformerne.

Christian Schou.
Christian Schou. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Undervejs argumenterede både formand Søren Bjerregaard og støtter af initiativgruppen for deres synspunkter, der endte med, at alle tre bestyrelsesposter, der var på valg, gik til medlemmer af gruppen, der på forhånd havde rettet kritik mod bestyrrelsen. Én af dem, der fik en post, var Christian Schou.

- Jeg er super glad for, at jeg blev valgt til bestyrelsen, og jeg håber virkelig, det kan være med til at ændre nogle ting, at bestyrelsen får øjenene op for, at man bliver nødt til at gå i dialog med omverden og sikre en digekrone, hvor der både er plads til gående og cyklende fremfor at holde det afværgende ud fra sig selv, siger Christian Schou

Artiklen fortsætter under billedet.

Bestyrelsen under årsmødet.
Bestyrelsen under årsmødet. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Formand på hårdt arbejde

Formanden for Det Falsterske Digelag var på noget af en opgave, da både han og bestyrelsens arbejde blev sat under stor kritik. I første omgang noterede han sig dog det store fremmøde, der normalt kun består af 50 personer til et årsmøde.

- Der har været en overvældende tilslutning til mødet. Det kom en lille smule bag på os, at der kom så mange. Vi havde i hvert fald vores udfordringer ved indgangen med udleveringen af stemmesedler, så derfor trak mødet langt ud, siger Søren Bjerregaard efter det seks timer lange møde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand Søren Bjerregaard.
Formand Søren Bjerregaard. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Der var ingen tvivl om, at langt de fleste var uenige med formandens linje, og det vil han og bestyrelsen nu tage til efterretning. 

- Dem, der ikke blev valgt, gik ind for cykelmodstand, en enkelt gik ind for en delvis løsning. Vi må bare konstatere, at blandt de fremmødte var der en opbakning til cykling på diget, siger Søren Bjerregaard og fortsætter:

- Jeg er meget glad for, at folk kommer og udtrykker deres holdning og kritik. Vi kan altid lære i bestyrelsen, og vi skal selvfølgelig lytte til den kritik, der har været. I bestyrelsen skal vi finde ud af, hvordan vi vil håndtere den kritik, der er kommet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Digerne på Falster blev til efter en voldsom stormflod i 1872.  Her blev Lolland også ramt og 80 personer omkom i vandmasserne, ligesom et ukendt antal dyr druknede. Efter katastrofen blev 600 mand hyret til at bygge digerne, der stod færdige i 1875. Siden har jordejerne i området bidraget til digerne via en særlig skat, der går til digelaget.

Den nye bestyrelse regner med at blive konstitureret indenfor de næste tre uger.


Nyhedsoverblik