¨

Stjerneskud røg ud på et sidespor

Så gjorde han det igen: Overraskede. Marcus Knuth har skiftet Venstre ud med Konservative. 

Marcus Knuth har fredag meddelt, at han skifter parti fra Venstre til De Konservative. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Overraskelse er nærmest overskriften på hans politiske karriere.

Han blev overraskende valgt ind i Folketinget i 2015. Han fik den utaknemmelige opgave som udlændingeordfører, og han klarede det overraskende godt. Han blev efter en kometkarriere som nyvalgt overraskende nævnt som ministeremne. Og så blev han overraskende kørt ud på et sidespor.

Det var den korte version.

Lad os tage den lange, hvor soldaten Marcus Knuth bliver til værdikrigeren, der skiftede parti.

Hvis vi skruer tiden tilbage til folketingsvalget i 2015, var der ingen, der regnede med, at greven, soldaten, diplomaten og erhvervsmanden Marcus Knuth ville have en chance for at blive valgt – heller ikke ham selv.

Men det blev han.

Han fik endda et flot personligt valg i Sjællands Storskreds opstillet i Vordingborgkredsen. Kort efter valget skiftede han til den større og mere attraktive Guldborgsundkreds. Dét overraskede de hårdtarbejdende venstrefolk i organisationen i Vordingborg.

Og ikke på den gode måde.

Stjerneskuddet blev plaffet ned

Så begyndte kometkarrieren.

Debutanten fik den utaknemmelige post som udlændingeordfører. Den var der ikke mange, der misundte ham. Det var øretævernes holdeplads med Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister. Men han gjorde det godt i medierne. Faktisk så godt, at han i løbet af få måneder blev nævnt som et ministeremne af de politiske analytikere. Helt usædvanligt.

Men stjerneskuddet blev plaffet ned i efteråret 2018. Efter intern uro i Venstre om linjen på udlændingeområdet mistede Marcus Knuth posten som udlændingeordfører. Han blev i stedet innovationsordfører. Det gav ikke helt så mange overskrifter.

Men selv om han ikke længere tegnede partiets holdning på området, fortsatte han med markante meldinger om udlændinge og islamisme. Han var en af de afgørende politikere bag det såkaldte burkaforbud.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marcus Knuth har siddet i borgerrepræsentationen i København siden 2017. Hans skift til Konservative betyder, at Venstre og Konservative nu er lige store i Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

I foråret skabte han igen overskrifter, da portrætbogen Ny mand på Borgen udkom, hvor han blandt andet sagde, at han helst så, at vi kun tog kristne flygtninge, fordi de er nemmere at integrere. Bogen gjorde det klokkeklart, at hans syn på islamisme udsprang af de erfaringer, han havde fået som soldat i Afghanistan. Det var ikke politisk opportunisme. Soldaten var blevet værdikriger.

Han overraskede igen ved folketingsvalget i år. Med over 9.500 personlige stemmer blev Marcus Knuth kun overgået af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i Sjællands Storkreds. Venstre-vælgerne på Lolland-Falster var virkelig trofaste overfor deres foretrukne kandidat.

Et parti for villaejere i Gentofte

Partiskiftet er måske blevet lettere, fordi Marcus Knuth også blev kørt ud på et sidespor efter valget i år. Han blev ordfører for Grønland og Arktis. Områder, der interesserer Marcus Knuth, men som ikke imponerer i hierarkiet på Christiansborg. Slet ikke. Heller ikke, at han blev formand for Udenrigsudvalget.

Så sent som i august roste Marcus Knuth formand Jacob Ellemann-Jensen til skyerne, men nu er han overraskende ikke længere enig i den linje, den nye venstreformand har lagt.

Marcus Knuth har så skiftet til Konservative. Et parti, som han i et interview i Berlingske i 2016 karakteriserede sådan her:

- De Konservative ser jeg i dag som et parti for villaejere i Gentofte.

Den holdning har Marcus Knuth nu måske ikke så overraskende revideret.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App