Statistiker: Dødsfald på sygeplejerskens vagter er ikke tilfældigheder

Det er hævet over tilfældigheder at flere døde, når sygeplejersken er på vagt, siger statistiker i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var klart flere der døde, når den tiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falsters Sygehus var på arbejde.

Det forklarede statistikeren Steffen Lauritzen tirsdag i retten i retssagen mod den drabssigtede sygeplejerske. Han er professor i statistik ved Københavns Universitet, og som har analyseret dødslister og vagtplaner på afdelingen, hvor sygeplejersken arbejdede.

Stor overdødelighed

Især i 2011 og i 2012 er der en sammenhæng mellem den tiltalte sygeplejerskes vagter, og antallet af døde på den medicinske afdeling, hvor hun arbejdede.

I 2009 var der eksempelvis seks dødsfald på 802 vagttimer, hvor hun var på job. For resten er der 24 dødsfald på 3614 vagttimer. I 2012 var der 23 dødsfald på hendes 942 vagttimer. For resten af timerne var der 47 dødsfald på 5634 vagttimer.

- Overdødeligheden er ikke tilfældig, og må have en forklaring. Hvad det så kan skyldes, skal jeg ikke spekulere i. Men tallet for sandsynlighed for tilfældigheder er meget, meget lille, siger Steffen Lauritzen i retten.

Tager ikke højde for vagtbytter

Statistikeren forklarede dog også, at statistikken ikke tager højde for eventuelle vagtbytter mellem sygeplejerskerne på afdelingen.

Statistikken dokumenterede samtidig en klar sammenhæng mellem årstid og dødsfald på afdelingen. Flest døde om sommeren, viste tallene. Der er dog ikke så store variationer her, som når sygeplejersken var på job.