Sommerhusudlejere føler sig glemt i genåbningsplan – frygter en sommer uden turister

I Guldborgsund Kommune frygter de, at tyskerne til sommer tager til Mallorca i stedet for Marielyst.

- Der er rigtig mange, der sidder rundt omkring og tænker, hvor er det, jeg skal på ferie i år? Og hvis verden åbner sig mere andre steder, end den gør her, så kan vi godt risikere, at folk vælger et andet sted end Danmark.

Sådan siger Per Dam, der er administrerende direktør i Sol og Strand, som udlejer sommerhuse i blandt andet Marielyst.

Sammen med Feriehusudlejernes Brancheforening føler han sig glemt, da grænseåbning ikke var en del af den genåbningsplan, som et flertal på Christiansborg præsenterede mandag aften. Det får Per Dam til at efterlyse en åbning af de danske grænser, så der kan komme udenlandske turister til landet. 

- Sidste år havde vi gode er faringer med at tage imod udenlandske gæster på sikker vis, og jeg synes, vi skal finde en løsning, der minder om den, vi havde sidste år, så vi igen kan tage imod tyske gæster, siger Per Dam.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tyskerne er glade for de danske strande, men lige nu er det uvist, om de kan komme til landet til sommer.
Tyskerne er glade for de danske strande, men lige nu er det uvist, om de kan komme til landet til sommer. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Som billedet ser ud lige nu, kan Danmark risikere, at vores naboer i syd vælger andre steder at holde ferie. Der er nemlig andre lande med gode bademuligheder, som har åbnet for grænserne.

- Tyskerne må godt have lov til at tage til Mallorca, men de må ikke have lov til at tage til Marielyst, siger Per Dam.

Danskerne rejser måske også væk

Borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten), efterlyser en plan for genåbningen af grænserne, så folk i udlandet ved, om det er muligt at komme til Danmark til sommer.

- Mange tyskere bestiller deres sommerferie allerede nu her hen over påsken, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester, Guldborgsund Kommune.
John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester, Guldborgsund Kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

I Guldborgsund Kommune er der mange, der lever af de mange turister, der kommer til kommunen om sommeren, og borgmesteren frygter, at de manglende planer for grænseåbningen, vil resultere i manglende indtjening i 2021.

- Vi risikerer, at danskerne er væk, fordi de rejser syd på, og at tyskerne også har bestilt syd på, og så står vi uden turister til sommer, siger John Brædder.

Minister inviterer til forhandling om grænse-restriktioner

I den aftale for en genåbning af Danmark, der blev indgået mandag aften, blev det skrevet ned, at regeringen arbejder for, at der kan åbnes for rejser med coronapas.

Det afsnit har fået justitsminister Nick Hækkerup (S) til at invitere de andre partier bag aftalen til forhandlinger om reglerne og restriktioner ved grænserne. Det skriver Ritzau.

Invitationen blev blandt andet uddelt i Folketingssalen onsdag, hvor Venstre havde spurgt om ministeren ville gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis en udlænding lejer et sommerhus eller en plads på en campingplads.

VIDEO: Den 20. marts fortalte TV2 ØST om sommerhusudlejere, som har skrevet et brev til statsministeren i håb om, at regeringen ville ophæve grænselukningen.